EliandFrodo
XXX.XXX.214.254
Mám fenku Bígla...Chci si pořídit dalšího bígla-Pes..Někde jsem četla že když ho nechám vykastrovat tak mu to změní charakter-povahu.A kdyby byl pejsek vykastrovaný musím je pořád držet od sebe když bude fenka hárat?
EliandFrodo
napsal(a):
Mám fenku Bígla...Chci si pořídit dalšího bígla-Pes..Někde jsem četla že když ho nechám vykastrovat tak mu to změní charakter-povahu.A kdyby byl pejsek vykastrovaný musím je pořád držet od sebe když bude fenka hárat?
Nemusíte, nehrozí oplodnění. Na druhou stranu, kastrát není pes a tedy nemůžete čekat, že se bude k feně chovat tolerantně a že ona ho bude respektovat jako psa, protože pes to už nebude. Jestli nemáte možnost v době hárání oddělit a zabránit nakrytí, psa nepořizujte. Odpovědnost znamená dobře se postarat o to, co si pořídíte a kastrace k dobré péči nepatří, pokud není provedena ze závažných zdravotních důvodů, ale pro pohodlí majitele.
EliandFrodo
napsal(a):
Proč je diskuse nazvaná - Nebude ho šikanovat?
Nakrytí kastrátem není možné, takže není nutné je držet od sebe v době hárání.
aktevi
XXX.XXX.243.228
Ak ho date vykastrovat, oplodnit fenu nemoze. Ale v dobe harania ju bude obtažovat. Okrem toho moze byt, ze sa neznesu, kedze je jedna ". dievca " a druhy " chalan ". Nikdy neviete popredku, ci sa nebudu bit a pod. Ked uz kupte si fenku. Dve baby budu kludnejsie, nehrozi sexualne obtazovanie a lahsie si na seba zvyknu. A nezabudnite lasku dat obom rovnako. Nikdy neuprednostnujte jednu viac ako druhu.
Probůh Scyllo, nemusíte souhlasit s kastrací psa, ale nepište takové hovadiny jako, že kastrát není pes...a co to tedy je...antilopa?!? Je to pes s hendikepem, ale pro ostatní je to pořád pes. Když bude kulhat, bude to také pes. A nevykládejte tu nic o hormonech, protože i různě nemocným psům se můžou změnit hormony...
Pro zadavatelku: fena psa šikanovat nebude, respective...feny jsou vyčůrané a psy tak trochu šikanují vždycky
aktevi
napsal(a):
Ak ho date vykastrovat, oplodnit fenu nemoze. Ale v dobe harania ju bude obtažovat. Okrem toho moze byt, ze sa neznesu, kedze je jedna ". dievca " a druhy " chalan ". Nikdy neviete popredku, ci sa nebudu bit a pod. Ked uz kupte si fenku. Dve baby budu kludnejsie, nehrozi sexualne obtazovanie a lahsie si na seba zvyknu. A nezabudnite lasku dat obom rovnako. Nikdy neuprednostnujte jednu viac ako druhu.
Tak to je úplná kravina. U dvou fen je mnohem větší riziko, že se nesnesou, než u psa a feny(ani nevím, jestli jsem kdy o takovém případu slyšela) a pokud si nesdnou feny, už nikdy je dohromady nedáte a budete je muset držet odděleně, neb ve vaší nepřítomnosti jsou schopné se zabít. Častým spouštěčem je právě hárání jedné z fen...respective té mladší.
aktevi
XXX.XXX.243.228
No ja mam opacnu skusenost. Mam fenku yorka a brat si kupil stena yorka psa. Od malicka nemozu byt spolu. Na navstevy k nam chodi bez neho, lebo na seba utocia. Alebo musi byt jeden na rukach. Naopak, ked pride na navstevy kamaratka s fenkou su v pohode obidve. Mozno sme vynimka, ospravedlnujem sa ak som zle poradila.
lesnížínka
napsal(a):
Tak to je úplná kravina. U dvou fen je mnohem větší riziko, že se nesnesou, než u psa a feny(ani nevím, jestli jsem kdy o takovém případu slyšela) a pokud si nesdnou feny, už nikdy je dohromady nedáte a budete je muset držet odděleně, neb ve vaší nepřítomnosti jsou schopné se zabít. Častým spouštěčem je právě hárání jedné z fen...respective té mladší.
aktevi
napsal(a):
No ja mam opacnu skusenost. Mam fenku yorka a brat si kupil stena yorka psa. Od malicka nemozu byt spolu. Na navstevy k nam chodi bez neho, lebo na seba utocia. Alebo musi byt jeden na rukach. Naopak, ked pride na navstevy kamaratka s fenkou su v pohode obidve. Mozno sme vynimka, ospravedlnujem sa ak som zle poradila.
Možná "vyjímka" k zamyšlení
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.6
A proč k ní nekoupíte druhou fenku?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.6
Tak my máme a měly jsme tři feny v baráku, moje dvě mix bulla a rodičů boxerka, mimo hárání si jeli každej svoje, moje dvě feny spolu, boxerka od našich separé, ležela vedle nich ale nezůčatňovala se, jakmile začala jedna hárat bylo to jak epidemie do týdne háraly všechny a jel se vláček, kdy si na střídačku na sebe naskakovaly až funěly jak mašiny, pak se nechaly vykastrovat a byl klid... boxerka od našich umřela na rakovinu a my si pořídili další fenku, má 4 měsíce a je s mými původními bulličkami, zatím nikdo za 10 let nikoho nesežral...ba naopak feny ok, psy nenávidíme na psy cení zuby protože psi jsou úchyláci
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.6
Jinak já pro kastraci jsem za x let kdy kastrujeme jak psy tak dřív kočky jsem nezaznamenala zdravotní problém, ani žádné tloustnutí a jiné pověry... naše bulličky jsou vykastrovány cca 5 let a vše je v pořádku, naopak jsem pro kastraci psů se kterými se neplánuje chov.
Uživatel s deaktivovaným účtem
lesnížínka
napsal(a):
Tak úplná kravina to není. Je pravda, že častěji se nesnáší dvě feny, ale i pes může mít s fenou problém. Častěji napadne fena psa - zvlášť když ji bude při hárání obtěžovat, ale i naopak to může být ( i když pes bývá většinou "kavalír" ).
napsal(a):
Tak úplná kravina to není. Je pravda, že častěji se nesnáší dvě feny, ale i pes může mít s fenou problém. Častěji napadne fena psa - zvlášť když ji bude při hárání obtěžovat, ale i naopak to může být ( i když pes bývá většinou "kavalír" ).
Fena po psu vyjede, ale melu jsem fakt v životě neviděla. Když přijde sousedovic háravka a nenízrovna v nejlepším, tak pes se bude pořád snažit a pokoušet naskakovat, ona bude neustále vyjíždět, ale nikdo k úhoně nepřijde(děje se to už několik let ) Že by jí to pes chtěl vrátit? Tak to ani omylem, ten má tak zatemněný mozek, že by mu mohla ukousnout nohu a bylo by to bez odezvy. Pes, co vyjede po feně, si myslím to nemá v hlavě v pořádku, protože by to bylo proti rozmnožovacímu pudu. Psi jsou tak prostě naprogramovaní.
Fena a pes je obecně nej kombinace. Nebo když už nekastrovaný pes/fena, k nim kastrát jakéhokoliv pohlaví - odpadá tam hlavní důvod konfliktů. Normální, dobře socializovaní a psychicky srovnaní psi to tak mají, ale najdou se i výjimky.
lesnížínka
napsal(a):
Probůh Scyllo, nemusíte souhlasit s kastrací psa, ale nepište takové hovadiny jako, že kastrát není pes...a co to tedy je...antilopa?!? Je to pes s hendikepem, ale pro ostatní je to pořád pes. Když bude kulhat, bude to také pes. A nevykládejte tu nic o hormonech, protože i různě nemocným psům se můžou změnit hormony...
Pro zadavatelku: fena psa šikanovat nebude, respective...feny jsou vyčůrané a psy tak trochu šikanují vždycky
Probůh, uvědomte si, že kastrát je kastrát a nebude mít chování samce, tedy nemusí respektovat fenu, protože prostě není samec, ale kastrát. Někdy mi připadá, že antilopy jsou někteří lidé.
Je hodně případů - dala jsem kastrovat fenu a ona začala napadat štěňata, před tím to nedělala. Dala jsem kastrovat psa a jeho začaly napadat feny, on začal napadat feny. Koukněte na net, je tam takových případů desítky, možná stovky.
scylla
napsal(a):
Probůh, uvědomte si, že kastrát je kastrát a nebude mít chování samce, tedy nemusí respektovat fenu, protože prostě není samec, ale kastrát. Někdy mi připadá, že antilopy jsou někteří lidé.
Je hodně případů - dala jsem kastrovat fenu a ona začala napadat štěňata, před tím to nedělala. Dala jsem kastrovat psa a jeho začaly napadat feny, on začal napadat feny. Koukněte na net, je tam takových případů desítky, možná stovky.
Tak to bude problém možná někde jinde. Takové změny po kastraci jsem nikde nezažila, ani si na ně nikdo nestěžoval. Tak možná na to, že psa začali otravovat psi.
aktevi
napsal(a):
To je pěkná rada. Že si nesednou feny je mnohem pravděpodobnější než že to nebude fungovat mezi psem a fenou.
Moje fena má jen jednu jedinou kamarádku, kterou bezmezně miluje, druhou tak nějak přehlíží. Do zbytku fen se sice nepouští, ale jakmile se s nějakou sejde, dělá hrozný ramena. Nosí se jak pán, všechno očurává tím stylem, že si nožku málem vykloubí, nejlíp když ji může napasovat na strom, aby tak nevrávorala. Už si stihla najít i fenu, která se jí absolutně nelíbí a rozhodně se s tím nehodlá tajit.
Jako venku dobrý, není zlá ani agresivní. Ale dovedu si představit, že kdybych jí domů přinesla další fenu, asi by dostala pořádnou čočku. A to jí není ani rok.
Sama zadavatelka ale musí vědět nejlíp, co máte doma a umět aspoň minimálně předvídat, jak jiného psa přijme.
neregistrovaný.
XXX.XXX.252.208
Né vždycky vykastrovanej pes na fenu naskakuje když hárá! My máme psa 10 let a pořídili jsme si fenku, psa jsme nechali vykastrovat a když fena hárala tak ju jen očichával ale naskakovat se nepokoušel!
EliandFrodo
napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/7968/tvorba-nove-smecky/.
scylla - Je hodně případů - dala jsem kastrovat fenu a ona začala napadat štěňata, před tím to nedělala. - a nepletete si to? Mám kamarádku, které fena napadala feny a ve chvíli, kdy začala napadat i štěňata, ji dala okamžitě vykastrovat s tím, že to pomůže. Nepomohlo, je to o chování feny, ne o tom, jestli je či není kastrovaná..
No je zajímavý, že ty nehorší případy kastrace jsou vždycky v okolí Scylly a v jejím doslechu. JInak co tady čtu, tak se pes buď změnil k lepšímu a nebo zůstal, tak jak je...já sama měla ve smečce tři kastráty, všechny teda ze zdravotních důvodů, ale ani jeden se povahově naprosto nezměnil, že by si na nich ostaní členové smečky honili triko o tom vůbec žádná. S jednou fenkou jsem jezdila i k R.D. na fríčka, kde ji viděla osobně i Scylla a nikdo z nich tam nepoznal, že je fena kastrovaná. Je to naprosto sebevědomá čuba. Ovšem všichni byli kastrovaní v dospělosti. No já osobně bych psa nekastrovala před druhým rokem a kor je prasárna kastrovat ročáky, to se pak lidi nemůžou divit, že se pes celej život chová, jak štěně...
Huskyjanina
napsal(a):
No je zajímavý, že ty nehorší případy kastrace jsou vždycky v okolí Scylly a v jejím doslechu. JInak co tady čtu, tak se pes buď změnil k lepšímu a nebo zůstal, tak jak je...já sama měla ve smečce tři kastráty, všechny teda ze zdravotních důvodů, ale ani jeden se povahově naprosto nezměnil, že by si na nich ostaní členové smečky honili triko o tom vůbec žádná. S jednou fenkou jsem jezdila i k R.D. na fríčka, kde ji viděla osobně i Scylla a nikdo z nich tam nepoznal, že je fena kastrovaná. Je to naprosto sebevědomá čuba. Ovšem všichni byli kastrovaní v dospělosti. No já osobně bych psa nekastrovala před druhým rokem a kor je prasárna kastrovat ročáky, to se pak lidi nemůžou divit, že se pes celej život chová, jak štěně...
To je podle mě taky blbost - "jako štěně" se možná může chovat proto, že nemá starosti jako nevykastrovaní. Nicméně neznám žádného kastráta v brzkém věku, který by se zasekl ve vývoji. Přímé srovnání mám u sester svého psa, kdy jedna byla kastrovaná po prvním hárání a psychický vývoj byl s ohledem na jednotlivé povahy úplně stejný. Naopak ta kastrovaná je z nich aktuálně úplně nejklidnější, potažmo se ze všech nejmíň chová "jako štěně". Samozřejmě si taky hraje apod., ale je vyrovnanější.
EliandFrodo
XXX.XXX.214.254
No...já si myslím že nejsmutnější by bylo kdyby si pejsci nesedly a museli bychom štěně vrátit..
napsal(a):
To je podle mě taky blbost - "jako štěně" se možná může chovat proto, že nemá starosti jako nevykastrovaní. Nicméně neznám žádného kastráta v brzkém věku, který by se zasekl ve vývoji. Přímé srovnání mám u sester svého psa, kdy jedna byla kastrovaná po prvním hárání a psychický vývoj byl s ohledem na jednotlivé povahy úplně stejný. Naopak ta kastrovaná je z nich aktuálně úplně nejklidnější, potažmo se ze všech nejmíň chová "jako štěně". Samozřejmě si taky hraje apod., ale je vyrovnanější.
Já právě takovýho znám, má ho kámoška. Dostala ho od lidí, co ho už nechtěli, zjistili, že mít psa je moc práce. Kámošce nevadí, že se chová, jak štěně. Jinak je tohle známo i u těch pošahanejch američanů, tam se kastruje co nejdřív to jde, kvůli eliminaci nemocí a i právě kvůli tomu, že pes zůstane roztomilý štěňátko...tam vůbec má většina psy, jen jako hračku.
Huskyjanina
napsal(a):
Já právě takovýho znám, má ho kámoška. Dostala ho od lidí, co ho už nechtěli, zjistili, že mít psa je moc práce. Kámošce nevadí, že se chová, jak štěně. Jinak je tohle známo i u těch pošahanejch američanů, tam se kastruje co nejdřív to jde, kvůli eliminaci nemocí a i právě kvůli tomu, že pes zůstane roztomilý štěňátko...tam vůbec má většina psy, jen jako hračku.
Štěně kastrované v pár měsících jsem nezažila, ale fen, které šly v roce, máme okolo spoustu. U kámošky to může být třeba povahou. Těch pár dní v roce, kdy nám to tady nehárá, se ten můj ve třech letech chová, jako kdyby mu bylo půl roku a taky si to všichni myslí. Jak se holky rozjedou, tak už si hraje minimálně, protože má jiné starosti. Až mi to přijde škoda, je chudák pořád ve stresu.
lesnížínka
napsal(a):
scylla - Je hodně případů - dala jsem kastrovat fenu a ona začala napadat štěňata, před tím to nedělala. - a nepletete si to? Mám kamarádku, které fena napadala feny a ve chvíli, kdy začala napadat i štěňata, ji dala okamžitě vykastrovat s tím, že to pomůže. Nepomohlo, je to o chování feny, ne o tom, jestli je či není kastrovaná..
Tak zrovna moje Čertice dřív napadala, hlavně ty uplně malý štěňata, do 5-6 týdnů. Teď už takový tedence nemá. Ale nemůžu si být jistá, že je to kastrací. Velký zlom v jejím chování nastal, když jsem přinesla domu Tori. To vyvalila voči, vyplivala všechny tři plastové kačenky, o které se starala jako o štěňata, a šla očuchat co jsem to dotáhla. Tori vychovala, a od té doby nějaké mateřské ambice nemá. S tím taky odezněla ta její agrese vůči fenám a malým štěňatům.
Anděl je na doživotí malé štěně, přestože kastrovaná byla až ve dvou letech. Ta za celou dobu nezjistila, k čemu to hárání je a co po ní ti psi chtěj.
aktevi
napsal(a):
To jste vážně výjimka, spíše to bude přešlechtěním "jorků" a tím, že jsou povahově dost v háji. Běžně se pes a fena snáší velmi dobře.
EliandFrodo
napsal(a):
No...já si myslím že nejsmutnější by bylo kdyby si pejsci nesedly a museli bychom štěně vrátit..
Ale to snad ve značné míře závisí na vás, na tom, jaká a jak nastavíte pravidla a psy povedete...