Německý ovčák - jak vybrat správného

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

turistka

20.2.2017 14:45
turistka

XXX.XXX.245.153

Dobrý den,
ráda bych poprosila o radu těch, kteří se tímto plemenem zabývají. Abych přiblížila situaci: naši současní dva psi už s námi asi dlouho nebudou a začínáme pomalu mluvit o tom, jakého nástupce pořídíme. Já mám své představy, ale ráda bych tentokrát splnila přání manžela, který byl odmalička zvyklý na německé ovčáky (vždy bez PP, někdy nejspíš ani ne 100% čisté). Bohužel manželův otec je přesvědčený, že není lepšího psa, než fena NO, a že nelze šlápnout vedle, a toto přesvědčení se samozřejmě dostalo i do manželova podvědomí. A v čem je teď kámen úrazu: manželovi rodiče se chystají připustit jejich fenu, bohužel se jedná o filozofii "každá fena musí mít aspoň jednou štěňata a chovat štěňátka je moc hezké". Já s tímto množením psů absolutně nesouhlasím, ale s tímhle nehnu. No a manžel už se zmínil, že by bylo hezké si jedno to štěňátko vzít, což je pro mě nepřípustné ze dvou důvodů: nebudu podporovat úmyslné množení bezcenných psů a navíc nechci psa z takového spojení. Fena není moc povedená, nesouměrná, drobná a především velmi slabý fundament, povaha nic moc (je hodná, ale ne moc chytrá, divoká). A chtějí ji připustit "tím hezkým vlčákem odnaproti", což je sice krásný velký pes, ale povaha dost ostrá a nevyrovnaná, navíc se k feně konstitučně vůbec nehodí. Takže mě čeká nelehký úkol manžela přesvědčit, že NO sice ano, ale kvalitního.
A teď potřebuju poradit: je zde i rozumná možnost pořízení psa bez PP (ale s rozumným chovatelským přístupem), nebo jednosznačně pes s PP? A jak takového psa sehnat, vybrat, jak najít vhodnou chovatelskou stanici (ne množírnu)? Určitě chci fenu z pracovní linie, bez snížené zádi, oba rodiče by měli mít testy na displazii 0/0, dobré povahy. Nechci chovat ani vystavovat, proto může být i štěně nestandardní (samozřejmě ve znacích neomezujích zdraví a kvalitu života), chceme kamaráda do odiny k malým dětemm a druhému psovi. Kvalitní výcvik pod vedením odborníka je samozřejmostí.
Abych to shrnula, prosím o radu, jak si mám jako laik v této oblasti (se psy mám dost zkušenosti, ale vždy se jednalo o nečistokrevné psy) poradit a jak sehnat kvalitního psa této rasy, co hledat a na co si dát pozor.
Předem moc děkuji za jakoukoliv radusmajlík

turistka

20.2.2017 14:58
turistka

XXX.XXX.245.153

Diky za reakci, ukládám, prostuduju. Jen nevím, jestli to "zásadová" je myšleno jako pochvala nebo spíš výsměchsmajlík

20.2.2017 15:33
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

turistka napsal(a):
Diky za reakci, ukládám, prostuduju. Jen nevím, jestli to "zásadová" je myšleno jako pochvala nebo spíš výsměchsmajlík

No... mně tam taky koliduje to, že píšete:

Já s tímto množením psů absolutně nesouhlasím,
nebudu podporovat úmyslné množení bezcenných psů

a pak poptáváte pesany i bez PP /tam přece můžete očekávat to stejný, jako u tchánů, ne?/

U NO obecně si musíte dát pozor na zdraví a povahu a počítat s tím, že pokud bude pes po pracovně vedených rodičích, bude to zcela jiné dělo než pes z výstavní linie, bude vyžadovat opravdu práci, ne jen tak docházení na cvičák. Na druhou stranu psi z výstavních linií - hodně spáditá záď vede ke zdravotním problémům. ALe já se mezi NO nepohybuju, takže nevím, nakolik je dnes možné u výstaváků najít chovku, která má kvalitní psy. A chcete-li psa z pracovní linie, těžko bude logicky bez PP.

turistka

20.2.2017 15:44
turistka

XXX.XXX.245.153

Zrzavci napsal(a):
No... mně tam taky koliduje to, že píšete:

Já s tímto množením psů absolutně nesouhlasím,
nebudu podporovat úmyslné množení bezcenných psů

a pak poptáváte pesany i bez PP /tam přece můžete očekávat to stejný, jako u tchánů, ne?/

U NO obecně si musíte dát pozor na zdraví a povahu a počítat s tím, že pokud bude pes po pracovně vedených rodičích, bude to zcela jiné dělo než pes z výstavní linie, bude vyžadovat opravdu práci, ne jen tak docházení na cvičák. Na druhou stranu psi z výstavních linií - hodně spáditá záď vede ke zdravotním problémům. ALe já se mezi NO nepohybuju, takže nevím, nakolik je dnes možné u výstaváků najít chovku, která má kvalitní psy. A chcete-li psa z pracovní linie, těžko bude logicky bez PP.

Máte pravdu, koliduje tosmajlík Měla jsem to na mysli tak, že kokrétně u NO došlo u papírových psů vlivem požadovaných standardů k výraznému snížení zádě, což nechci. Když jsem hledala psy bez tohoto znaku, vícekrát jsem narazila na názor, že pes s rovnou zádí se dá sehnat pouze nepapírový. Proto mě napadlo, zda v tomto případě neexistuje třeba skupina rozumných chovatelů, kteří nesouhlasí s novými standardy a snaží se cíleně chovat kvalitní psy ve starém typu. Jak píšu, jsem v této oblasti naprostý laik.

Janae

20.2.2017 15:50
Janae

XXX.XXX.197.12

Já bych vzala v úvahu ještě jeden aspekt a to klid v rodině. Pokud stejně pořídíte NO, tak sice budete zásadová, ale zbytečně se poštěkáte s tchánovci a pravděpodobně i s manželem. Řeči kolem PP budou brát jako trapnou a snobskou výmluvu, navždy už pro ně budete ta podivná, nafrněná atd...
Pokud budete pořizovat No, vzala bych toho od tchánovců.
Pokud mocímermo nechcete štěně od tchánovců, šla bych do jiného plemene, pak budete mít jasný důvod proč nechcete jejich štěně.

turistka

20.2.2017 17:58
turistka

XXX.XXX.245.153

Janae napsal(a):
Já bych vzala v úvahu ještě jeden aspekt a to klid v rodině. Pokud stejně pořídíte NO, tak sice budete zásadová, ale zbytečně se poštěkáte s tchánovci a pravděpodobně i s manželem. Řeči kolem PP budou brát jako trapnou a snobskou výmluvu, navždy už pro ně budete ta podivná, nafrněná atd...
Pokud budete pořizovat No, vzala bych toho od tchánovců.
Pokud mocímermo nechcete štěně od tchánovců, šla bych do jiného plemene, pak budete mít jasný důvod proč nechcete jejich štěně.

Taky dobrý postřeh s tím klidem v rodiněsmajlík To by naštěstí nebylo tak žhavé, tchánovci už si jednak zvykli, že jsem držka držkatá (v dobrém slova smyslu, máme pěkný vztah), navíc by tu byl jeden rozumný argument: zatím dva psy máme a doufám ještě rok dva mít budeme, kdežto tcháni mají v plánu připouštět hned, takže štěně by bylo nadbytečné. A to štěně nechci nejen ze zásady, ale hlavně proto, že se obávám výsledku křížení dvou nekvalitních a nesourodých jedinců. Co se týče mých preferencí, mám jasno: pes z útulku, co nás chytne za srdce. Ne že bych neměla pár psích snů, ale ti útulkáči jsou prostě jiní, skvělísmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík