HolubičkaAneta
XXX.XXX.64.24
Zdravím Vás,
Dostal se k nám kríženec krysaříčka se kterým si nevím rady. Doma jsme chování zvládli - občas vyjede už jen na labradora, kterého zřejmě považuje za nějakého vůdce se kterým je potřeba soupeřit. Ale pořád mu zůstalo to, že jakmile slyší z venku nějaký zvuk - přibrzdí auto, jdou lidi, štěká pes - letí za zdrojem zvuku a štěká a štěká
totéž na zahradě - jakmile za plotm soused promluví, ob dvě zahrady někdo projde, bouchne kbelík, přiletí holub-lítá a štěká a štěká
a totéž je na vcházce. Hodně jsme toho zvládli - když se ke mně dostal, tak jsme nemohli dál než na pár metrů, pak začal štěkat a šílet
Dnes procházku projdeme, na nkěteré psy už neštěká tolik, ale pokud je neznámý pes, někteří lidí, kola, auta, neznámé věci -třeba sněhulák nebo pytle s plastovým odpadem začíká štěkat a dostává se do takového stavu, že nevnímá, pokud ho vezmu do náručí zmítá se, škrábe, nic nevnímá.
ze začátku štěkával tak, že měl pěnu u huby a já myslela, že ho trefí šlak
nemá respekt před žádným psem - útočí na kohokoliv, jakkoliv velkého
jinak je to velký mazel, kamarád, spí se mnou v posteli
zkoušeli jsme i náhubek, aby neštěkal tolik, ale efekt nebyl skoro žádný, štěkal tlumeně, ale šílel stejně, ba ještě víc, jak ho náhubek iritoval
chodím s ním na vycházku jako samotným - protože tím svým chováním zblbne i ty ostatní a kdo s ním jde pak štěká a blbne taky. Nemáte někdo nápady či tipy co s tím?
Dobrý den,
nevím jak je starý nebo jak dlouho už ho máte...
Náhubek neslouží k tomu, aby neštěkal, naopak, náhubek má mít tolik místa, aby mohl zívat, chladit se pusou a teda jistě i štěkat. Musíte ho to naučit nosit.
Přijde mi, že štěká, protože neví, co jiného má dělat, je tak celkově "v háji", protože nemá, kdo by mu s tím pomohl. Srovnat to asi půjde, ale bude to trvat dlouho, a asi to bude muset být celkem systémová změna. I se dá spoustu věcí načíst, jak se obecně chovat ke psovi, jenomže spousta rad je taky blbost. Je to těžké. Ale tady spousta lidí to umí.
Ti malí psi jsou v tom takoví těžší, protože, fakt možná mají nárok lecčeho se bát. Jsou takoví nervní z podstaty, rychlejší, prostě. Je to lehčí vypěstovat a těžší udělat správně, než u nějakého středního a většího psa.
Určitě mít takového velkého psa by byl horor, tak, máte trošku plus, možná, že na to lidi nekoukají tak blbě ![]()
Asi spíš než rady tu by pomohlo najít někoho, kdo by Vám s tím osobně pomohl.
Ono to štěkání na věci je taková šteněcí záležitost, pak se to objeví ještě někdy kolem puberty, akorát cíle jsou trochu jiné, ale co pomáhá, je jistota. Štěká na popelnici - "co je? kde? jo tohle... no, koukej, tady se to otvírá, hm, vlastně je to docela hezká popelnice, pytel, sněhulák..." Psi, někoho koho znáte "ahój, kamaráde", jít za tím psem první Vy, chovat se k němu přátelsky. Rámus, nevšímáte si toho, když nemůžete ke zdroji, zavoláte psa k sobě a děláte spolu něco jiného. Plachta ve větru, třeba, prostě projít se kolem toho musí. Jak je těch věcí postupně víc, pes si zvykne, když si neví rady, má Vás sledovat, víc. No ale chce to postupně, nenechat ho zdrhnout a pak někde nahánět, ať si štěká, ale ta hrozná věc ho nemůže přemoct. Přemůže ji Páník, a, vlastně to ani nic není. I kdyby bylo, Páník ví. Některému psu pomůže spíš než člověk druhý pes. Možná jesltli ho máte zatím velmi krátce, upraví se to, jak víc získá jistotu, no to neznamená, že ho necháte jen tak...
Jen tak pro rozveselení, že v tom nejste sami:
Mám teď štěně, je taky strašně ukecané, už se teda vylepšuje, tak věřím, že se to časem zmírní, ale asi, bude to takový jeho styl komunikace, asi to vidím tak, že se to časem omezí na tiché kníkání, maximálně, snad. Snad. On to má od doby, co jsem si ho donesla. Něco chce, tak štěká, chce jíst, chce ven, chce do pelechu, i když tam může, tak mi musí říct, koukej, jdu do pelechu. Jdeme po ulici, koukej, jdu za tebou. Štěká na psy a na děti. Ne na psy a na děti, ale na mě, že tam jsou psi nebo děti. Vypadá to blbě, protože, sice má jen necelé 4 měsíce, ale už je docela velký. Vypadá jakoby agresivně, taky. Tak někdy si říkám, strašně rychle bych s tím něco potřebovala udělat.
Rámus, popeláři a divní lidi jako by neexistovali, ale to přijde, později, třeba, teď teda zjistit, že ptáci lítají, tak skáče metr a půl do vzduchu a je vzteklý, že nemůže taky.
Fena je strašně protivná na ostatní psy, protože se musí starat o štěňátko, jako za mě, protože já si ho dostatečně nehlídán, kdybych ho nosila v náručí, tak dá pokoj. Jsem strašně lehkomyslná a měla bych vědět, že by bylo dobré preventivně pouštět hrůzu. Je teda vlastně taky trochu labilní. By se řeklo. Ale ono to přejde, vyroste, další štěně nebude, tak úplně nevidím, proč to lámat. Část času jim věnuju samostatně.
Snad to nebylo moc dlouhé, dobré rady budou jistě následovat Hodně zdaru.
HolubičkaAneta
napsal(a):
Zdravím Vás,
Dostal se k nám kríženec krysaříčka se kterým si nevím rady. Doma jsme chování zvládli - občas vyjede už jen na labradora, kterého zřejmě považuje za nějakého vůdce se kterým je potřeba soupeřit. Ale pořád mu zůstalo to, že jakmile slyší z venku nějaký zvuk - přibrzdí auto, jdou lidi, štěká pes - letí za zdrojem zvuku a štěká a štěká
totéž na zahradě - jakmile za plotm soused promluví, ob dvě zahrady někdo projde, bouchne kbelík, přiletí holub-lítá a štěká a štěká
a totéž je na vcházce. Hodně jsme toho zvládli - když se ke mně dostal, tak jsme nemohli dál než na pár metrů, pak začal štěkat a šílet
Dnes procházku projdeme, na nkěteré psy už neštěká tolik, ale pokud je neznámý pes, někteří lidí, kola, auta, neznámé věci -třeba sněhulák nebo pytle s plastovým odpadem začíká štěkat a dostává se do takového stavu, že nevnímá, pokud ho vezmu do náručí zmítá se, škrábe, nic nevnímá.
ze začátku štěkával tak, že měl pěnu u huby a já myslela, že ho trefí šlak
nemá respekt před žádným psem - útočí na kohokoliv, jakkoliv velkého
jinak je to velký mazel, kamarád, spí se mnou v posteli
zkoušeli jsme i náhubek, aby neštěkal tolik, ale efekt nebyl skoro žádný, štěkal tlumeně, ale šílel stejně, ba ještě víc, jak ho náhubek iritoval
chodím s ním na vycházku jako samotným - protože tím svým chováním zblbne i ty ostatní a kdo s ním jde pak štěká a blbne taky. Nemáte někdo nápady či tipy co s tím?
A co děláte vy, kdyz se takto chová?
Lexaurin
napsal(a):
A co děláte vy, kdyz se takto chová?
Fenu dávám na vodítko a když jsme se štěnětem, nenechám ji jít k jiným psům na ulici, co neznáme. Co známe, dělá tanečky, ale pak se uklidní. Lidi jí znají, mají z toho legraci nebo ji pokárání. Lidi co to neznají by začali vřískat a to je tak něco na ni. Teď jsme na poli v dálce viděli chlapa se psem, oni by si jich vůbec nevšímali, ani by nevadilo, kdyby pes vyběhl k nám, ona by mu nic neudělala, zahnala by ho, prověřila a pak pustila nebo ne, potichu, nebo kdybych ji zavolala, přišli by ke mně, možná by štekala. Jenomže ten chlap v dálce začal strašně vřískat, dělat blbé pohyby, jí to naštvalo. Bez štěněte by to bylo jedno. Zavolala jsem ji, k sobě, bco jsem měla delat.
Štěně - dívám se nechápavě
proč štěkáš? Já to nechápu... hraju si s ním, když je potichu atd. Nebo sedni. Docela to funguje. Ještě nepřišel na to, že se dá štěkat v sedě
tapina
napsal(a):
Fenu dávám na vodítko a když jsme se štěnětem, nenechám ji jít k jiným psům na ulici, co neznáme. Co známe, dělá tanečky, ale pak se uklidní. Lidi jí znají, mají z toho legraci nebo ji pokárání. Lidi co to neznají by začali vřískat a to je tak něco na ni. Teď jsme na poli v dálce viděli chlapa se psem, oni by si jich vůbec nevšímali, ani by nevadilo, kdyby pes vyběhl k nám, ona by mu nic neudělala, zahnala by ho, prověřila a pak pustila nebo ne, potichu, nebo kdybych ji zavolala, přišli by ke mně, možná by štekala. Jenomže ten chlap v dálce začal strašně vřískat, dělat blbé pohyby, jí to naštvalo. Bez štěněte by to bylo jedno. Zavolala jsem ji, k sobě, bco jsem měla delat.
Štěně - dívám se nechápavě
proč štěkáš? Já to nechápu... hraju si s ním, když je potichu atd. Nebo sedni. Docela to funguje. Ještě nepřišel na to, že se dá štěkat v sedě
Ono se stenetem se clovek domluvi lepe, myslim ze zadavatelka ma nesocializovaneho dospelce, buh vi odkud-to nepise( mnozka?), pokud ten pes zil nekde v kobce a nepoznal svet, logicky je na prasky z cehokoliv. V podstate to chce zacit jako s tim vasim stenetem, ktere nezna nic, ale jinak si myslim, ze je to na zkuseneho odbornika, ktery uvidi jak spolupracuji, jak se chova zadavatelka v krizovych situacich.