Jak léčit separační úzkost

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anna B.

8.2.2017 14:33
Anna B.

XXX.XXX.250.102

Ahoj všem :) Mám 3 týdny 4 měsíční fenku křížence (asi z retrívra) z útulku a potřebovala bych poradit, jak u ní řešit samotu doma.. Od začátku, co jsem si pejska přivezla, nesmí ke mně do ložnice. Prostě se mi to nelíbí, chci tam mít klid, nechci ji v posteli a nemůžu si dovolit, aby mi štěně rozkousalo osobní věci, důležité papíry atd. V noci spí tedy sama ve vedlejším pokoji, ze začátku kňučela, ale teď už je to ok, občas přes noc něco nadělí, ale jde to.
Horší je to ale přes den, pokud odejdu pryč. Dám jí vždy nějaké "extra hračky", které jindy nedostane, míčky, bůvolí kost, atd. Pokud odejdu, začne v pauzách výt a štěkat. Nejhorší je ale to ničení - zníčí, na co přijde - tedy kromě věcí, u kterých bych to čekala (nemá tendenci kousat sedačku, křeslo, polštáře ani dřevo..). Z kuchyňské linky si cokoliv sundá, ze stolu musely věci dávno pryč. Roztrhá jakoukoliv knihu v dosahu (tzn. i z poličky, která je 1,5m vysoká), zničila už dvoje žaluzie, dokonce mi sežrala platíčko antikoncepčních prášků! (byly v zavřeném pokoji před kterým je ještě zábrana 90cm! v nočním stolku - fakt mě nenapadlo, že se k nim dostane - u veta jsme byli, a dobrý).
Moc dobře ví, že se má čůrat venku. Pokud odejdu, byť jen na chvíli, udělá aspoň 3 loužičky a nejlíp i několik bobků - většinou chytne průjem - napadlo mě, že to má ze stresu?...
Opravdu se snažím ji zvykat na mou nepřítomnost, odejdu na pár minut, jindy na 20, pak na hodinu, párkrát už jsem musela do práce i na 7 hodin, ale je to prostě vždycky stejné. Dostane šílený amok, běhá tu, štěká a dělá spoušť. Už ji to učím 3 týdny a nevidím ani sebemenší zlepšení..
Co se týče pohybu - je to opravdu aktivní pejsek, denně máme 2 velké procházky (cca na hodinu) a několik menších. Denně nachodíme klidně 15km. Hraju si s ní, věnuji se jí, je strašně učenlivá, milá, kam se hnu, jde taky (což je asi právě ten problém...).
Nemá někdo nějakou zkušenost, co s tím? Vážně se snažím dát z dosahu vše, co by mohla zničit, ale pokaždé mě nějak překvapí. A to, že vykonává potřebu uvnitř, kdykoliv odejdu už mě taky docela vyčerpává
Je to můj první pejsek a nerada bych ji vedla špatně.. Budu vděčná za jakoukoliv radu. Děkuji

8.2.2017 16:19
tapina

XXX.XXX.11.234

Dobrý den, ona si asi zvykla na nějaký režim v útulku, asi taky, že kolem je rozruch, teď si musí zvyknout ne Vás, na nové prostředí, kde je oproti útulku hodně věcí a i na tu samotu. Ona neví, co má dělat. Možná by pomohlo, kdybyste pár dnů byla převážně s ní a odcházela po chvilkách, třeba chodit na chodbu, před dům, hodně si hrát i doma, aby si byla doma jistější...

8.2.2017 20:18
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Zrovna jsem před hodinou sledovala na, Viasat natur" dokument o tomto problému. Zajímavý, i jsou tam rady. Jestli máte nějakou možnost, koukněte https://tv.seznam.cz/program/2766295.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2017 21:53
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já jsem si u štěněte udělala maximální volno na x týdnů. Zvykání na samotu jsem dělala tak, že jsem ho unavila, až pletl nohama. Dala jsem mu sušené maso zabarikádované v ruličce od toaleťáku a odešla na dobu obvyklé délky spánku, zpočátku na hodinu. Takhle třeba třikrát za den. Byl zavřený v předsíni, kde nebylo co zničit a kde má látkovou přepravku. Přes ní deku, takže taková nora s uzavřeným vchodem. Časem si zvykl, že když jsem pryč, jde automaticky spát. A navíc se mu to díky pamlskům vyplatí. Teď už má samozřejmě k dispozici celý byt, ale nezajímá ho to, v předsíni má přehled o dění na chodbě.

8.2.2017 22:30
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Štěstí má ten, kdož mohl ovlivniti výchovu psa svého již od raného věku, neb ten kdož psa dospělého vyfasoval, nemaje toliko šancí naučiti jej býti o samotě, aniž by trpěl jak onen pes, tak i jeho pán.

8.2.2017 23:10
Zrzavci

XXX.XXX.132.208

Aliens_II napsal(a):
Štěstí má ten, kdož mohl ovlivniti výchovu psa svého již od raného věku, neb ten kdož psa dospělého vyfasoval, nemaje toliko šancí naučiti jej býti o samotě, aniž by trpěl jak onen pes, tak i jeho pán.

Maje.
jen musí hledat jiných cest. A obnáší to více práce

Zadavatelko:
začnu tímhle:
Moc dobře ví, že se má čůrat venku - ne neví to. Je to prcek a navíc s neznámou minulostí, nevíte jak byl držen, chován, učen. Navíc- pln ovládání svěračů je tak v pátém měsíci. POkud se k tomu pojí separační úzkost (pes močí z tohoto důvodu) nemá cenu si vůbec říkat to, že pes něco moc dobře ví. Opravdu to neví.
Začněte doma - tedy učit to, že přijdeme z venku, štěndo jde na místo, já jinam, štěndo je vylítané, mělo by spát. Pokud nedává třteba to, že zavřu dveře, nacvičuji nejprve s pootevřenými dveřmi. Pak dveře zavřu a pooomaličku prodlužuju dobu, kdy jsem pryč. Vždy nastavte sitauci tak, aby to prcek zvládl. Nezvládne zpočátku ani vteřinu zavřených dveří? Tak procvičuju u těsně poootevřený, pak zavřu a okamžitě zpět. Klidně přejdu předsíní do koupelny, zavřu dveře okamžitě vyjdu, jdu na WC, vyjdu ihned zpět, jdu do kuchyně, vyjdu zavřu... až psovi přijde úplně normální, že takhle mizím. Pak chvíli setrvám v jedné místnosti, a postupuju dál do jiné, zase s malým prodloužením pobytu, zahrnu do toho dveře od bytu- kdy otevřu, odejdu, okamřítě ve vteříně se vrátím, jdu jinam, zavřu, počkám... na psa moc nemluvím, prostě si tak chodím. Až mu přijde normoš, že jsem vlasntě magor, co furt někam chodí, ale... FURT SE VRACÍM! Pak prostě zajdu do nějaké místnosti, a pak v místnostech prodlužuju postupně tu dobu, kdy jsem zavřená, včetně toho, že vyjdu z bytu ven, zavřu, otevřu, vrátím se, psu hodím v klidu hračku... prostě mu to zevšedním. A pak už si hraju s časem kdy jsem pryč.

Přidejte reakci

Přidat smajlík