nikitkaa
XXX.XXX.128.99
Dobrý den, prosím o názor či jestli má někdo zkušenost. U fenky se nám narodilo štěně s rozštěpem patra, bohužel bylo jen jedno, takže nemohu říct jestli by se tato vada projevila i na jiných štěňatech z vrhu. Ze stejného spojení psa a feny spolu v minulosti byl jeden vrh naprosto zdrav.štěňat. Bohužel asi jsem v březosti fenky udělala chybu a tím že jsem ji odčervovala, nevím jestli chyba mohla být v tom ? či někajaká dietetická chyba. A tet otázka opakovat spojení ? Jde o kvalitní jednince takže jsem chtěla opakovat spojení. První jejich štěňátka byla moc hezká. Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
nikitkaa
napsal(a):
Dobrý den, prosím o názor či jestli má někdo zkušenost. U fenky se nám narodilo štěně s rozštěpem patra, bohužel bylo jen jedno, takže nemohu říct jestli by se tato vada projevila i na jiných štěňatech z vrhu. Ze stejného spojení psa a feny spolu v minulosti byl jeden vrh naprosto zdrav.štěňat. Bohužel asi jsem v březosti fenky udělala chybu a tím že jsem ji odčervovala, nevím jestli chyba mohla být v tom ? či někajaká dietetická chyba. A tet otázka opakovat spojení ? Jde o kvalitní jednince takže jsem chtěla opakovat spojení. První jejich štěňátka byla moc hezká. Děkuji.
Rozštěp je zrovna vada, která vzniká jak geneticky tak vlivem prostředí během březosti, takže se to nedá říct.
Ako píše Bodlinka, avšak ak už raz z tohto spojenia šteňatá boli a zdravé a teraz sa narodilo iba jedno a s touto vadou tak si myslím, že tentorkát ide o ten vplyv prostredia počas brezosti, že sa proste niečo pokašlalo. A nemusí to byť nutne odčervením, ale nabudúce by som dala pozor aj na to, prípadne dala pred krytím sučke odobrať krv na testy či jej niečo nechýba a či je fenka zdravá.
nikitkaa
XXX.XXX.128.99
A myslíte, že opakovat znovu spojení ? Štěně mělo roštěp pysku, napsala jsem to špatně. Jsem si vědoma chyb co jsem v době březosti mohla udělat, občas fenka v dobré víře dostala i losiosák, což jsem pak četla že má hodně vitamínu A, ten v době březosti ve velké míře dobrý není :(.
nikitkaa
napsal(a):
A myslíte, že opakovat znovu spojení ? Štěně mělo roštěp pysku, napsala jsem to špatně. Jsem si vědoma chyb co jsem v době březosti mohla udělat, občas fenka v dobré víře dostala i losiosák, což jsem pak četla že má hodně vitamínu A, ten v době březosti ve velké míře dobrý není :(.
Mno, osobně nejsem příznivcem opakování jakéhokoliv spojení.
z hlediska budoucnosti je nežádoucí, když máte v populaci příliš pravých sourozenců, byť jsou sebekrásnější.
nikitkaa
XXX.XXX.128.99
Jj to ono, ale pes je jediná krevní linie u nás, takže jsou jen jeho potomci.
nikitkaa
napsal(a):
Jj to ono, ale pes je jediná krevní linie u nás, takže jsou jen jeho potomci.
Tím hůř, spojení bych neopakovala, mám stejný názor jako Bodlinka.
nikitkaa
XXX.XXX.128.99
Vyznělo to špatně, právě že on je tady na veškeré plemeno apsolutně nepříbuzny, je to zahraniční krev.
nikitkaa
napsal(a):
Vyznělo to špatně, právě že on je tady na veškeré plemeno apsolutně nepříbuzny, je to zahraniční krev.
No ale tím větší je důvod, aby ten pes ukázal svojí plemennou hodnotu. A k tomu musí mít potomstvo s různými fenami.
K čemu je dobrý import, po kterém zůstanou v chovu jen a pouze 100% sourozenci?
Taktéž nejsem zastáncem opakování spojení. navíc mám zkušenost, že pokud první vrh vyjde dobře, druhý zdaleka nedosáhne jeho kvalit. (Samozřejmě, je mi jasné, že to nemusí být žádné pravidlo a že to ani nemá žádné logické zdůvodnění! je to jen postřeh z praxe.)
Zadavatelko, pokud Vaše fenka dala pěkný, kvalitní, zdravý vrh, proč nevyjedete na krytí do zahraničí? Proč nenakryjete psem, jehož potomci pak u nás budou skutečně jedineční?
U nás v plemeni, když se objeví schopný pes, poskáče doslova půl republiky, čímž se zcela ztrácí jedinečnost té jeho nepříbuzné, importované krve. Z jakého důvodu chovatelé „vyrábějí“ desítky polosourozenců, když je pak pro ně problém dále se uplatnit v chovu?
nikitkaa
XXX.XXX.128.99
To je pravda, bohužel pejsek u mě pak využití nemá, mám jen dvě fenky. Je ho škoda v chovu nepoužívat :( zvážím to a pravděpodobně se kouknu po stejně kvalitním psovi, ale jinem.
nikitkaa
napsal(a):
To je pravda, bohužel pejsek u mě pak využití nemá, mám jen dvě fenky. Je ho škoda v chovu nepoužívat :( zvážím to a pravděpodobně se kouknu po stejně kvalitním psovi, ale jinem.
VYŘADIT FENU I PSA Z CHOVU. Pokud se vada vyskytla, je možnost, že je genetická, pak vlohu nesou oba rodiče. Genetické ZÁKONITOSTI platí na velkých číslech, takže je docela možné, že se u předchozích vrhů vada nevyskytla. Chcete zaplevelit chov dalšími možnými přenašeči?. Zkuste se obrátit na genetickou labolatoř ( např. Brno, Palackého 1-3). Nabízejí výběr vhodných partnerů. Možná že přenašečství odhalí.