DT
XXX.XXX.109.39
Ahoj, jak odnaučím psa skákat přes plot a je to vůbec možné? Máme 2 a půl roku starou fenku (je vykastrovaná) malého vzrůstu, plot je skoro 3x větší než ona a stejně ho přeskočí. Uteče, ikdyž s ní na zahradě někdo je. Je hodně živá a nevím jak ji mám správně unavit (na podzim jsem s ní byla asi hodinu na kole a stejně utekla). Za všechny rady budu vděčná, předem děkuji.
DT
napsal(a):
Ahoj, jak odnaučím psa skákat přes plot a je to vůbec možné? Máme 2 a půl roku starou fenku (je vykastrovaná) malého vzrůstu, plot je skoro 3x větší než ona a stejně ho přeskočí. Uteče, ikdyž s ní na zahradě někdo je. Je hodně živá a nevím jak ji mám správně unavit (na podzim jsem s ní byla asi hodinu na kole a stejně utekla). Za všechny rady budu vděčná, předem děkuji.
O jakého psa se jedná? Některým plemenům opravdu nestačí projížďka vedle kola, ale potřebují zaměstnat i hlavu. Procvičováním poslušnosti, pachové práce, různé hlavolamy a podobně. Máte fenu od štěněte? Pokud uteče i když jste s ní na zahradě tak zřejmě nemáte navázaný dost dobrý vztah mezi sebou a je potřeba na tom zapracovat. Čím více se jí budete aktivně věnovat, tím více se na vás naváže. Pokud ji přímo vidíte jak se chystá přeskočit plot tak ji okřikněte nebo přivolejte a nabídněte jí hru s vámi, ukažte ji, že na zahradě je s vámi zábava a nemá smysl utíkat pryč. Něco jiného je, pokud jde o fenu, kterou nemáte od štěněte a je to chronický zdrhač.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nejspíš bude nutná technická zábrana. Zvýšení plotu se zahnutím do zahrady, přidání ele ohradníku a pod. Jinak si fenka koleduje o malér.( viz jinde "přetrhané vazy" - např. ).
DT
XXX.XXX.109.39
Fenku máme od štěněte, je to kříženec (matka je křížená s jezevčíkem). Do roku až roku a půl poslouchala i venku na přivolání a pak přestala poslouchat. Třeba dneska jsme si hrály na zahradě a najednou se rozhodla, že uteče a skočila přes plot, ikdyž jsem na ni volala. Když ji nechám puštěnou a jdu domů, tak vydrží klidně i 30 min sedět před dveřma a čekat než přijdu, ale když jsem s ní, tak si mě moc nevšímá.
Chtěla bych aby byla jako dřív, ale asi ani nevím jak na to..
A děkuju moc za radu :).
DT
napsal(a):
Fenku máme od štěněte, je to kříženec (matka je křížená s jezevčíkem). Do roku až roku a půl poslouchala i venku na přivolání a pak přestala poslouchat. Třeba dneska jsme si hrály na zahradě a najednou se rozhodla, že uteče a skočila přes plot, ikdyž jsem na ni volala. Když ji nechám puštěnou a jdu domů, tak vydrží klidně i 30 min sedět před dveřma a čekat než přijdu, ale když jsem s ní, tak si mě moc nevšímá.
Chtěla bych aby byla jako dřív, ale asi ani nevím jak na to..
A děkuju moc za radu :).
V tom případě to dělá nejspíše jen z nudy. Zjistila, že na zahradě je nuda a tak si skočí ven se proběhnout. Pokud vás venku ignoruje tak si poříidte dlouho šňůru a trénujte na ni přivolání. Nejdříve klidně jen na zahradě kde vnima, pokud nepřijde tak si pomocí šňůrou, a pak velká pochvala, pamlsek nebo hra. Až to bude zvládat na zahradě tak začněte venku na klidnějších místech a ppstupe i na rušých místech. Hodně si s ní hrajte a cvičte, unavte hlavu.
DT
XXX.XXX.109.39
Moc děkuju! A čím nejlíp unavit hlavu?
DT
napsal(a):
Moc děkuju! A čím nejlíp unavit hlavu?
Zkuste najít třeba tady v diskuzích. https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3006103/hry-se-psem#a3006106.
Obávám se, že unavit hlavu nepomůže, fena již přišla "na chuť" svobodě a bude utíkat pořád. Takže jen technické zábrany - zvýšit plot, el. ohradník, natáhnout nahoře drát s plastovou trubkou (ta se na drátě protáčí a znemožňuje feně se zachytit a tudíž plot překonat)..., prostě znemožnit feně utíkat, to vidím jako jediné řešení.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ještě by stálo určitě za to, zjistit kam utíká. Za psí kamarádkou? K sousedům, kteří ji prokrmují dobrůtkami? Prohnat sousedům slepice?
Nebo jen tak obejít okolí, co je kde zajímavého?
DT
XXX.XXX.109.39
Občas zajde za jejím bráchou, který bydlí kousek, ale většinu času prošmejdí po vesnici. Vždy se sama vrátí domů.
Zkusím doma navrhnout ten drát s tou trubkou.
A není el. ohradník pro psa moc bolestivý? Už jsme o tom taky uvažovali, ale přijde mi to už moc.
DT
napsal(a):
Občas zajde za jejím bráchou, který bydlí kousek, ale většinu času prošmejdí po vesnici. Vždy se sama vrátí domů.
A není el. ohradník pro psa moc bolestivý? Už jsme o tom taky uvažovali, ale přijde mi to už moc.
Bolestivý? Určitě je, ale pro inteligentního psa jen jednou, ťulpas to schytá možná vícekrát, ale zvládne a pochopí. Můj se chudák jednou na flexi zamotal do ohradníku pro koně(složitá situace, těžko popsat) a to byl řev já jsem šílela, že ho to zabije(třeba zastaví srdíčko) jenže jak ho vymotat?!? Nakonec se nějak povedlo, ani netuším už jak. Od té doby obchází obloukem každou šňůru, co ohradník byť jen připomíná
DT
napsal(a):
No a napadlo vás, co se jí může stát když se toulá venku? Že jí může srazit auto, může způsobit nehodu, může ji napadnout jiný pes, může se zatoulat tak daleko, že už se nevrátí domů, někdo kdo pojede okolo si ji může (v domnění, že jde o toulavého psa) naložit do auta a odvést.
Rozhodně mi ohradník přijde jako lepší řešení, než najít psa sraženého autem. Ale zkušenost s ním nemám. Mám jen kamarádku, která s ní neměla zrovna dobrou zkušenost. Pořídila ho, když měli berňáka, který byl závislák a jakmile odjeli z baráku tak je pes šel hledat a plot nebyl překážkou. Pořídili tedy ohradník. Nachvíli to zabralo, ale pak pes zjistil jak na to. V jednom místě stačilo aby se nepřiblížil úplně k plotu, ale skočil z větší dálky a ránu nedostal. Nevím jestli v tom místě měli třeba nižší plot, po tom jsem se nepídila, jestli by třeba nestačilo nějak nastavit ten plot a pak by to bylo v pohodě, nevím.