Dobrý den, řeším aktuálně problém. Má doma tři samečky andulek. Společně už cca rok. Jsou ochočení, mají celodenní pohyb po bytě a vše potřebné. Jeden z nich v poslední dva měsíce začal více "krmit". Bohužel to ale nyní dospělo do stavu, kdy andulák celý den, žere a zase vyvrhuje, navíc se začal škubat mezi křídly, kde má zatím malé, ale holé, někdy do krve rozklované místo. Vše probíhá následovně: cca tři sekundy si klove mezi křídly, co nasbírá vyvrhne společně se zrníčky, pak zrníčka buď sebere a nalepí na záda nebo nechá a celý kolotoč začíná znova. Bohužel takhle jede v podstatě celý den. Když není nic ve voleti, tak se jde najíst. Byli jsme i u veta veškeré rozbory z trusu i z volete jsou negativní. Prý patrně psychický problém z absence samičky. Andulky mám od dětství, ale nikdy jsem takový problém neměla. Samičku mu pořídit nemohu, resp. jedna by to pak asi v našem případě neřešila. Vet doporučuje dát ptáka někomu nejlépe do voliéry. Sice je to mazlík, ale nechci ho rozhodně trápit. Problém by byl ale asi teď v zimě v aklimatizaci. Ptáci jsou celoročně v bytě, kde je minimálně 22 stupňů, takže nejsou zvyklí na chlad. Je ještě nějaká možnost, jak ho těchto problémů zbavit? Ev. někdo, kdo by se ho ujal do vhodných podmínek? Děkuji
Musíte napsat odkud přibližně jste - já bych se ho mohla ujmout, mám 4 samečky a 5 samiček, přes zimu volně v temperované místnosti (normálním malém pokoji), v létě ve velké voliéře částečně zastřešené průhledným polykarbonátem. Ale pravděpodobnost, že jsem v rozumné vzdálenosti od Vás, je malá. A hnízdit chci nechat až někdy zjara. Také jsem předtím mívala jen krotké samečky andulek a nikdy nic podobné nedělali.
žel, cca 170 km daleko (Vysočina)... škoda, podmínky šité na jeho pproblém zrovna mám. Před 2ma týdny jsem autem v Praze byla a v nejbližší době mi to nehrozí... kdyby se vyskytla příležitost, zkusím se Vás pak zeptat, jestli je to ještě aktuální. Je mi toho ptáčete líto, i když je to "jenom" andulka. I poruchy chování svědčí o inteligenci těchto malých papoušků. Neznám bezproblémovějšího domácího mazlíka, než je krotký andulák.
evac
napsal(a):
Dobrý den, řeším aktuálně problém. Má doma tři samečky andulek. Společně už cca rok. Jsou ochočení, mají celodenní pohyb po bytě a vše potřebné. Jeden z nich v poslední dva měsíce začal více "krmit". Bohužel to ale nyní dospělo do stavu, kdy andulák celý den, žere a zase vyvrhuje, navíc se začal škubat mezi křídly, kde má zatím malé, ale holé, někdy do krve rozklované místo. Vše probíhá následovně: cca tři sekundy si klove mezi křídly, co nasbírá vyvrhne společně se zrníčky, pak zrníčka buď sebere a nalepí na záda nebo nechá a celý kolotoč začíná znova. Bohužel takhle jede v podstatě celý den. Když není nic ve voleti, tak se jde najíst. Byli jsme i u veta veškeré rozbory z trusu i z volete jsou negativní. Prý patrně psychický problém z absence samičky. Andulky mám od dětství, ale nikdy jsem takový problém neměla. Samičku mu pořídit nemohu, resp. jedna by to pak asi v našem případě neřešila. Vet doporučuje dát ptáka někomu nejlépe do voliéry. Sice je to mazlík, ale nechci ho rozhodně trápit. Problém by byl ale asi teď v zimě v aklimatizaci. Ptáci jsou celoročně v bytě, kde je minimálně 22 stupňů, takže nejsou zvyklí na chlad. Je ještě nějaká možnost, jak ho těchto problémů zbavit? Ev. někdo, kdo by se ho ujal do vhodných podmínek? Děkuji
Jistě by bylo dobré řešení věnovat ho paní do voliéry, ale prozatím zkuste snížit teplotu na 16 °C - to by mu nemělo ublížit. Předpokládám, že večer svítíte. Snažte se svítit co nejméně, ať mají krátký den a omezte zelené krmení a naklíčené, pokud dáváte. Klidně nechte týden dva jen samotné proso a to tak, aby se najedli dvakrát denně a mezi tím měli aspoň 2 hodiny bez potravy. To by mělo utlumit rozbouřené hormony. Je to první pomoc - na jaře se touhy vrátí. Doufám, že do té doby už bude mít partnerku.
Děkuji za rady. Asi jsem zapomněla napsat, že ptáčci jsou domácí mazlíci, tudíž jsou s námi v bytě. Snížení teploty na 16 stupňů bych asi nezvládla ani já, ani ostatní lidští či zvířecí členové domácnosti :). Zelené skoro nejí (nechce), cpe se pořád prosem. Zakrývám resp. odnáším do tmy mezi 18. až 19. hodinou.
Geldek: spojím se s Vámi emailem.