Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2006 19:05

Mám párek andulek. Právě hnízdí. Mohli byste mi někdo, prosím, poradit, jak poznám, že jsou vajíčka oplodněná?
Zhruba po 10 dnech jsem je prosvítila. Vajíčko bylo jakoby rozdělené na dvě části. Ta větší byla tmavá a menší (špička) bílá. Předěl byl ostrý, dobře zřetelný. Je to znak pro oplodněné vajíčko?
Děkuji

29.3.2006 22:55

tobinka napsal(a):
Mám párek andulek. Právě hnízdí. Mohli byste mi někdo, prosím, poradit, jak poznám, že jsou vajíčka oplodněná?
Zhruba po 10 dnech jsem je prosvítila. Vajíčko bylo jakoby rozdělené na dvě části. Ta větší byla tmavá a menší (špička) bílá. Předěl byl ostrý, dobře zřetelný. Je to znak pro oplodněné vajíčko?
Děkuji

Dobrý den, vajce jsou patrně oplozená, i když podle Vašeho popisu to nemusí být ůplně jednoznačné.
Po dvou dnech sezení už je možné poznat oplozenost, žloutek se začíná prokrvovat, po třech dnech sezení je patrné začínající žilkování, po čtyřech dnech sezení se utváří zárodek srdce a je zřetelný cévní systém.
Po deseti dnech už je prosvěcování neprůkazné, pokud je tmavé, víme, že bylo oplozené, ale není dost dobře možné určit, jestli je zárodek živý či nikoliv. Myslí ale, že můžete za devět dnů očekávat líhnutí. Inkubační doba vajec andulek je devatenáct dnů.

30.3.2006 18:58

saroun napsal(a):
Dobrý den, vajce jsou patrně oplozená, i když podle Vašeho popisu to nemusí být ůplně jednoznačné.
Po dvou dnech sezení už je možné poznat oplozenost, žloutek se začíná prokrvovat, po třech dnech sezení je patrné začínající žilkování, po čtyřech dnech sezení se utváří zárodek srdce a je zřetelný cévní systém.
Po deseti dnech už je prosvěcování neprůkazné, pokud je tmavé, víme, že bylo oplozené, ale není dost dobře možné určit, jestli je zárodek živý či nikoliv. Myslí ale, že můžete za devět dnů očekávat líhnutí. Inkubační doba vajec andulek je devatenáct dnů.

Děkuji za odpověď.
Ptám se hlavně proto, že máme andulky spíš jako mazlíčky a ne na chov. Jednou sice budku měli a úspěšně se vylíhla 3 mrňata, ale pak jsme museli řešit kam je dát. (Zverimexy jsem zavrhla hned na začátku a tak jsme se různě ptali po známých.) Proto moc po mladých netoužíme (i když to bylo nejen zajímavé, ale hlavně nádherné, úžasná zkušenost).

Problém je v tom, že jsme si zvykli, že se na dně klece občas objeví vajíčko. Ale zůstává bez povšimnutí a nebo je zničeno.

Tentokrát je to jinak. Tobinka se asi rozhodla, že je za každou cenu vysedí. Takže z nich téměř nesleze. Zkusila jsem jí tedy dát budku, ale už se přestěhovat nechtěla. Takže hnízdí na dně klece, kterou obývá se svým milým.
Zatím to tak nevadí, ale co když se opravdu něco vylíhne? Těm malým to asi bude vadit, že na ně pořád někdo kouká, chodí kolem nich... Co bych potom měla dělat? Dát přes klec nějaký přehoz? Bude to stačit?

Co s tím?

30.3.2006 19:21

saroun napsal(a):

Jsem zvědavá, jestli se jí to fakt podaří...

pivomil

20.5.2012 12:24
pivomil

XXX.XXX.50.196

Chci se zeptat, da se poznat oplozenost vajicka bez prostredne (par hodin) po sneseni ?

21.5.2012 17:45
saroun

XXX.XXX.89.202

Zdravím, nejspíš by to za určitých okolností šlo. Potřeboval byste na to asi velmi kvalitní mikroskop, abyste dokázal rozpoznat spermii. Obávám se ale, že se skořápkou by to nešlo.

karlos s

12.2.2017 19:34
karlos s

XXX.XXX.58.30

Potřeboval bych koupit vajíčka papoušek žako

Přidejte reakci

Přidat smajlík