Přeji všem chovatelům krásný dobrý den!
Obracím se na široké plénum s dilematem, které v poslední době řeším - nikoliv ovšem jako "úplný začátečník", co se týče chovu exotů obecně! Dlouho jsem uvažoval, jestli vůbec napsat, uvědomuji si, že jsem ještě začátečník
Asi před cca 2 lety jsem začal nejprve s chovem Chůviček japonských, ještě v kupované voliéře. Ihned jsem tomu propadl, záhy se povedl první odchov a z jednoho páru chůviček se rázem stalo šest malých úžasňáků. Posléze jsem objevil Guldy, zkusil si opatřit dva nepříbuzné páry od chovatele. Postavila se voliéra, rodina mě velmi podpořila, provedl jsem upgrade chovatelského zařízení a taktéž se povedlo, k mému obrovskému nadšení a radosti, na třetí pokus, vloni (pod chůvičkami) odchovat i Guldy... No a aby to nebylo málo, přibral jsem ještě Neofémy bourek. Naskytla se dobrá příležitost si právě Neofémy obecně "vyzkoušet", jsou u mě cca půl roku a daří se jim, zatím, dobře....
Nicméně, po nedávné návštěvě a osobním setkání i s "velkými papouchy", jako Aratingy Sluneční, Pyrury Zelenolící, Žako nebo Ara (kdy se mi poštěstila možnost s těmito nádhernými ptáky strávit pár odpolední "na kontakt") mě to docela nahlodalo, "udeřil mě blesk", jak se prozaicky říká a já začal uvažovat, kam se posunout dále. Že by bylo skvělý mít třeba páreček "opravdových parťáků" do života, opravdu kontaktních..
A s tím přichází i můj dotaz na druh. Plánovaná voliéra by měla/mohla mít přibližné rozměry 230cm výška, cca 100-100cm šířka a cca 60cm hloubka (přičemž to nejsou finální míry). Samozřejmě bych šel rovnou do páru, snažím se číst maximum literatury (Papoušci společníci, Tony Silva a spol.) a začínám mít poměrně dilema.
Proto vlastně spíš prosím o zkušenosti a doporučení od někoho z praxe - preferoval bych, vzhledem k žití v "paneláku" (starší dům) o něco ne-úplně hlasitého, sociálního do míry, že kromě mě by snesl občasné hlídání (cca 2-3x do roka nějaká ta kratší služební cesta) a hlavně - aby ta plánovaná voliéra rozměrově na ně nebyla málo.
V příloze posílám pár fotografií voliéry, ve které chovám aktuálně a pár foteček odchovů/chovanců
Všem díky za plodnou a zasvěcenou diskuzi a všem přeji krásné jaro! A díky, že jste dočetli až sem
P.S.: se sousedy skrze své dosavadní "chovatelské záliby" problém, naštěstí, 3x klepu na stůl, jsem dosud neměl nikdy. A docela pochybuji, že vůbec vědí, že nějaké ptáčky mám (při nejvyšším stavu jsem měl 17 zlatíček, teď "jen" 12).
Zdravím, musím opravdu pochválit Vaše dosavadní úspěchy, klece a přemýšlení.
K těm sousedům, tak zatím co jste měl za druhy, tak ty jsou úplně v pohodě, ale druhy Aratinga sluneční a Ary, tak tam by už problém mohl být. Žako a Pyrura zelenolící by šly nebo žaci jen tak nějak dlouze pískají a pyrury křičí, když je teda sám, tak lidskou společnost, v pubertě nebo příchod cizích lidí, ale v páru jsou tišší. Tak to musíte zvážit sám. S pozdravem Zappe
z jarda
napsal(a):
Zdravím, musím opravdu pochválit Vaše dosavadní úspěchy, klece a přemýšlení.
K těm sousedům, tak zatím co jste měl za druhy, tak ty jsou úplně v pohodě, ale druhy Aratinga sluneční a Ary, tak tam by už problém mohl být. Žako a Pyrura zelenolící by šly nebo žaci jen tak nějak dlouze pískají a pyrury křičí, když je teda sám, tak lidskou společnost, v pubertě nebo příchod cizích lidí, ale v páru jsou tišší. Tak to musíte zvážit sám. S pozdravem Zappe
Moc děkuji! To si právě říkám taky, že ti dosavadní drobci, které dosud chovám, jsou hlukově v pohodě, ale z praktického hlediska jsem radši ty "parametry sousedství" uváděl, pro úplnost.
Mám taky v merku Senegalce, jenomže tam jsem zachytil vícero informací, že Senegalci se hodně vážou jen na majitele a s případným občasným hlídáním by mohl vzniknout problém. Žaky jsem měl, jak jsem psal, taktéž možnost potkat osobně a ti mi přišli poměrně hlasití, ale je pravdou, že moje čerstvá "kontaktní zkušenost" byla v podmínkách, kde byl pár žaků ve společnosti s ostaními druhy, co jsem zmiňoval.
Každopádně určitě bych šel do páru a nikoliv do jednotlivce, nejen skrze hlasitost, ale skrze příznivější psychické podmínky, z toho, co jsem pochopil i u těch menších drobků, prostě jednotlivec vs. pár / hejno, prostě nebe a dudy . Zatím se mi asi nejvíc jeví ty pyrury, ale rád načerpám informace od vás, zkušenějších
Tak papoušek senegalský by byla také dobrá volba. Vy chcete teda chovat v páru, ale v tom případě se nemusíte obávat nějakého vázání se na jednoho člověka. Budou dva = pár, takže si vystačí úplně v pohodě sami.
Ale dovolím si malou radu - jestli chápu dobře, tak o chovatelství se zajímáte 2roky, co jste choval a chováte je úplně něco jiného než to co by jste chtěl chovat teď = absolutně jiné náročnější podmínky, krmení, komplet výživa, teplota, vlhkost, světelný režim...a samozřejmě tím i vyšší finanční náklady na vše. Proto všechno bych doporučil Vámi vybrané druhy si nastudovat všude kde se dá (chovatelské portály, google) a pak se pustit do realizace.
Přeji hodně úspěchů a šťastný výběr. S pozdravem Zappe