Prosím o radu -pohlaví andulky

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.11.2017 14:49
baja1000

XXX.XXX.210.179

Dobrý den.
Potřebuji poradit. Máme doma andulku, tedy spíše anduláka. Koupili jsme od chovatelky, ručně dokrmovaného a tak jestli poznala správně pohlaví je to samec. Ale dnes je na dně klece vajíčko. Jak je to možné, co s tím vajíčkem a co s andulákem. Jinak měli jsme i anduláka, chtěli jsme mu pořídit kamaráda, ale ten náhle zemřel cca před půl rokem a od té doby je tento druhý sám. Tudíž i kdyby ta druhá byla samice tak asi vajíčko bude neoplodněné? Ještě jen info o barevnosti nozder. Měl je spíše do modra, asi před měsícem jsem si všimla, že jsou hnědě a nyní jsou spíše bílé. Jsem z toho jelen. Kdyby jste někdo měl radu je možné poslat jí i na baja1000@seznam.cz.

12.11.2017 15:06
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Zdravím
Jasně to byla samice. Dospěla a proto ta změna barvy ozobí. To že snáší vejce je přirozené. Vejce jí tam nechte, je pochopitelně čisté a až na ně zasedne nic se neděje. Když je budete brát, bude snášet dál a vysilovat se. Bylo by nejlepší pořídit jí samce a budku. Když chov nechcete, vyměňte ji s chovatelem za samce. Někdo Vám to rád udělá. Příroda si poroučet nedá.

12.11.2017 16:39
lupus4

XXX.XXX.8.227

Mno, máte poněkud "chaos" v časovách údajích...
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3197907/krvavy-zadecek#a3197984
pokud bylo vejce od té "staré" (dvouleté) tak jste dost dlouho nečistila...
a jestiže vám 2letá uhynula, tak asi děláte něco špatně,
popište podmínky chovu, co krmíte atd...atd... fotka anče i klece by taky neuškodila...

12.11.2017 17:36
baja1000

XXX.XXX.210.179

Moc děkuji! Já jsem tam budku už dala a vajíčko jsem jí nechala. Ale je mi divné, že paní nepoznala, když chová už déle a má i velkého žaka že je to samice. My jsme chtěli k tomu samcovi zase samce. Tak je tam sama. Ještě jednou díky.

12.11.2017 17:45
baja1000

XXX.XXX.210.179

Ještě reakci na druhý příspěvek. Klec mám pro velké papoušky. Když jsem jí kupovala tak se paní divila, že to chci pro jednu andulku. Čistím řádně jednou týdně, to komplet, ale takovou rychlovku několikrát týdně. A první andulce byli minimálně 4 roky. Zvířata u mě mají nastandartní péči a to neposuzuji já, ale okolí to říká, návštěvy! Mají prvnotřídní krmiva! První andulku jsem měla od pána který jich měl hodně ve voliéře a tak proto ten přibližný věk. My jí měli čtyři roky, chovatel tvrdil, že je mladá, dle velikosti, ale jelikoš tak maličká zůstala tak nevím jak to bylo s jejím stářím. Druhá andulka je právě proto od chovatelky co dokrmovala ručně a působila na mě tak jako skušeně, proto jsem zpočátku nemohla uvěřit, že je v kleci vajíčko, kterého si dcerka všimla jistě asi hned s tím, že Kubík sedí na zemi a je divný. Tak říkám tak ho skus pohladit nebo vzít do ruku. Je velmi krotký nechá se brát do ruku bez problému, hladit a pusinkovat. No a objevila vajíčko. včera večer byl čištěný a to tam vajíčko nebylo. Mimo kupované krmivo, ovoce, zelené nechávám i klíčit a dávala jsem i míchanici, ale tu nejadl, tedy nejedla.

12.11.2017 17:51
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Budka bez samce nic neřeší.Jen že nebude snášet po zemi. Nevím jak je stará, ale u některých mutací to nemusí být hned jasné. Foto by vše usnadnilo. Naopak jsou samci, že jim zůstane ozobí růžové. Hnědá nebo bílá hlavně kolem nozder je samice. V mládí může být namodralé. Na hnědou přejde, když je samice připravena na snůšku.

12.11.2017 17:55
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Vy jste ji přivedla k rozmnožování krmením. Někdy je pestrá strava na škodu. Hlavně vaječina se dává jen když krmí mladé.

12.11.2017 17:57
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Klíčené rovněž.

12.11.2017 18:05
baja1000

XXX.XXX.210.179

Teprve nyní jsem si všimla, že je u toho odkaz na starší odkaz, kdy jsem po přivezení andulky řešila krvavý zadeček. Ano ten měla tato kontrétní andulka, která asi nebyla mytá v původním bydlišti. Sama jsem jí zadeček vyhojila jen tím, že jsem jí ho udržovala v čistotě a on se den ode dne lepšíl. A od té doby je bez problému. Jen spolu byli nakonec jen chvíli protože starší pak zemřel.

12.11.2017 18:11
baja1000

XXX.XXX.210.179

Takže nemám dávat ani klíčené? Chovatelka říkala, že tu mích. nemusím, druhý andulák jí miloval, ale tato jí nechtěla a tak tu nedávám, co není ten starší samec. A nebudu tedy dávat ani klíčené.. Budka rozumím, že bez samce nic neřeší. Jen mi přijde lepší, aby seděla v ní než na dně klece, ale momentálně se o vajíčko nezajímá. CO se tedy bude dít, když nepořídíme samce a necháme jí být? Je to možné. Nejsem si jistá, že mám energii odchovávat andulky. Mám za sebou chov psů, ale to jsme měli dům a podmínky, nyní jsme v paneláku. A hlavně, když bych se rozhodla odchovávat tak to bude hodiny ne li dni čtení literatury, protože rozhodně nezačnu odchovávat bez znalostí pro odchovy. Toto byla jen andulka, kterou si přála dcera a konečně se povedl mazel co je věčně u nás a mazlí se, je krotká.

12.11.2017 18:18
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Ona může zasednout až na nese vajec více. Jestli ji chcete jenom na mazla tak, tak ji nechte sedět na čistých. Až na to přijde, tak sleze. Když ji je budete brát, bude ji to nutit snášet nové. To klíčené vynechte, to ji stimuluje.

12.11.2017 20:03
baja1000

XXX.XXX.210.179

Děkuji! Nebudu dávat klíčené a vajíčka nechám. Tak už jen poslední dotaz. Mám je nechat na té zemi v kleci kam je snesla nebo je dát do budky?

13.11.2017 05:14
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Dejte je do budky.

13.11.2017 07:28
baja1000

XXX.XXX.210.179

Děkuji všem za veškeré rady!

Přidejte reakci

Přidat smajlík