Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den, prosím o radu.
Nevíte někdo, jak bych naučila ochočenou andulku při letu přisávat na prst?
(Mám ji asi měsíc a stará je asi 3 měsíce.
Osobně si pod pojmem "ochočená andulka" představuji andulku, která automaticky (a s radostí) přiletí (na zavolání i bez něho) na ruku nataženou k ní.
Když vyjdeme z předpokladu, že se ruky nebojí, pak je cesta jednoduchá a zábavná pro obě strany. Na k bříšku přiložený prst jistě nastoupí (to je samozřejmý základ ochočování). Snažte se, aby se na prstu (ruce) cítil dobře (lesknice, senegalské proso, zajímavé drobné hračky...), ale dobré a pro budoucnost velice pozitivní výsledky dosáhnete, když si anduláka sedícího na prstu přiblížíte k obličeji a budete mu povídat (můžete mu třeba i nahlas číst, když vás omrzí dětinský monolog), nejlépe mu ale velice srozumitelně říkejte to, co chcete, aby se naučil mluvit. Anduláci - podle vlastních zkušeností - doslova milují takové povídání, někteří (ti nejučenlivější) si ho dokonce vynucují.
Když si zvykne, že na prstu je bezpečně a zajímavě, naučte ho reagovat na jednoznačný krátký příkaz, na který má na prst nastoupit, později přiletět (časem bude asi stačit jen natáhnout ruku s ukazovákem připraveným na přistání). Pak stačí jen opakovat nastupování na prst spojené s příkazem, pak zvětšovat vzdálenost, až bude muset přiletět.
Jestli ale pod ochočeným anduláčkem máte na mysli takového, co přiletí jen na hlavu a ruky se povětšinou bojí, je to výsledek špatné výchovy. Napište víc o chování.
Takhle učí mluvit slavného anduláka jménem Disco - běžně samotně chované andulky pozorně naslouchají zblízka "živé" lidské řeči.
https://youtu.be/zH67VLdvYM8.
Děkuji, on mi na ruce parkrát už přistál, ale asi to chce víc času než si pořádně zvykne.
napsal(a):
Děkuji, on mi na ruce parkrát už přistál, ale asi to chce víc času než si pořádně zvykne.
Základ je, že se nesmí ruky bát a na nastavený prst automaticky "nastoupí". Pak je důležité ho odvyknout přistávat na hlavě tak, že VŽDY ho HNED bez odhánění a v klidu přesunete na rameno - samozřejmě nechytat do dlaně (!), ale tak, že sám naskočí na k bříšku nastavený prst a pak z něho na rameno. Časem pochopí, že má přiletět na rameno nebo na prst a ne na hlavu.
Na hlavě mi nikdy nepřistál.