Zdravím. Prosím o radu. Mám ve voliéře dvě andulky. Kevina a Toničku. Kevin je kliďas. Většinu času sedí na svém oblíbeném bidle naježený. Za to Tonička je v poslední době jako neřízená střela. Křičí už od brzkých ranních hodin, skáče z bidla na bidlo, třepetá křídly u těla a prohání Kevina po voliéře. Když je dám každého do jiné voliéry, začnou si povídat a Tonička se uklidní. Pokud vím, tak byli spolu už od vylétnutí z budky. Je jim půl roku. Takhle se začala chovat teprve před týdnem. Do té doby bylo všechno v pořádku. Prosím, co by tohle chování mohlo znamenat? Děkuji a přeji hezký den.
EDIT: Ještě bych dodal, že společná voliéra má rozměry 100x50x45(cm), mají dost hraček a nejsou ochočení.
Luky1994
napsal(a):
Zdravím. Prosím o radu. Mám ve voliéře dvě andulky. Kevina a Toničku. Kevin je kliďas. Většinu času sedí na svém oblíbeném bidle naježený. Za to Tonička je v poslední době jako neřízená střela. Křičí už od brzkých ranních hodin, skáče z bidla na bidlo, třepetá křídly u těla a prohání Kevina po voliéře. Když je dám každého do jiné voliéry, začnou si povídat a Tonička se uklidní. Pokud vím, tak byli spolu už od vylétnutí z budky. Je jim půl roku. Takhle se začala chovat teprve před týdnem. Do té doby bylo všechno v pořádku. Prosím, co by tohle chování mohlo znamenat? Děkuji a přeji hezký den.
EDIT: Ještě bych dodal, že společná voliéra má rozměry 100x50x45(cm), mají dost hraček a nejsou ochočení.
Kde a v čem vydíte problém? Samice přišla do toku a samec je možná klidas z důvodu, že nebude až tak zdravotně v pořádku, jestliže sedí, načepířený,...
hersyko
napsal(a):
Kde a v čem vydíte problém? Samice přišla do toku a samec je možná klidas z důvodu, že nebude až tak zdravotně v pořádku, jestliže sedí, načepířený,...
Jediný problém vidím v tom, že je samička mnohem hlučnější, než obvykle. Na svoji obhajobu, nikdy jsem neměl andulky do páru. I tyto dva jsem pořizoval jako dva samečky, aby jednomu nebylo smutno, protože nemám až tolik času, abych se mohl aktivně každý den věnovat. Chovatel špatně určil pohlaví žluté samičky, takže se až postupem času zjistilo, že je samička. V době pořízení měli oba modré ozobí. S tímhle nemám zkušenosti, takže nevím, jak se andulky v páru chovají.
Jinak kromě toho, že sameček sedí většinu času na bidle, je aktivní. Jí a hraje si. Ale ožije až když od něj odloučím samičku. Nevím. Mi osobně to připadá, jako by se ji bál. I když k večeru už sedí normálně u sebe a probírají si peří. Nemám tolik zkušeností, proto se ptám zdejších zkušených chovatelů, co tohle chování znamená a jestli to mám nějak řešit, nebo je to přejde.