Problém neofémy - súrne

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.8.2017 11:53

Zdravím, mám problém s neofémami bourk. samica sedela na vajciach,2 oplodnené a 2 prázdne. Z tých oplodnených sa vyliahli mladé ale ani nie do týždňa jedno neprežilo. Tak som ho vybral z búdky a tie prázdne vajcia tiež aby na nich zbytočne nesedela.

Toto som spravil včera a samica ešte vošla do búdky, ale dnes ráno je samica stále vonku, tak som nakukol do búdky a mladé bolo zahrabané v hobľovancoch a úplne studené ale ešte stále žile.

Teraz neviem čo robiť. Dať to mladé k nejakému inému páru ? Zo všetkých papagájov mi sedia ešte na vajciach korely asi už dva týždne a kakariki ktoré majú stále prázdne vajcia ale nechávam ich tak. Neviem či to môžem dať korelám alebo tým kakarikom.

Tiež ma napadlo, že by som to ručne kŕmil cez striekačku ale nemám žiadnu kŕmnu zmes a kým by som ju zohnal tak to by trvalo. Dá sa vyrobiť aj doma nejaká kŕmna zmes na ručné dokrmovanie ?
Mladé nemá ešte otvorené oči takže má niečo cez 6 až 8 dní.

Bol by som rád za rady ešte dnes pretože ho chodím kontrolovať každú hodinu a ešte stále žije len je úplne studené.

26.8.2017 13:32
eli22

XXX.XXX.181.79

Poslala jsem Vám interní zprávu.

27.8.2017 14:40
kubrt11

XXX.XXX.53.50

Zdravím, Kakariki jsou považováni za dobré chůvy pro většinu Papoušků přiměřené velikosti, mimo Korel, které mají specifické fyzické nároky při krmení(mládě leží na zádech)!Bohužel se ale největších úspěchů dosahuje při podsazení vajec přibližně stejného stáří, nebo mladých přibližně stejného stáří!Rovněž se doporučuje při tom vejce, někdy i mladé chův odebrat, zvláště jedná-li se o Papoušky vzácnějších druhů, a bylo by nebezpečí, že samička Kakarik své mladé rozpozná, a cizí pak zabije!Také né každá samička je k tomuto vhodná, chce to vyzkoušet!Já bych na Vašem místě zkusil mládě podsadit, a sledoval co se stane!I zázraky se někdy dějí!Ať se dílo podaří!K.

27.8.2017 14:53

kubrt11 napsal(a):
Zdravím, Kakariki jsou považováni za dobré chůvy pro většinu Papoušků přiměřené velikosti, mimo Korel, které mají specifické fyzické nároky při krmení(mládě leží na zádech)!Bohužel se ale největších úspěchů dosahuje při podsazení vajec přibližně stejného stáří, nebo mladých přibližně stejného stáří!Rovněž se doporučuje při tom vejce, někdy i mladé chův odebrat, zvláště jedná-li se o Papoušky vzácnějších druhů, a bylo by nebezpečí, že samička Kakarik své mladé rozpozná, a cizí pak zabije!Také né každá samička je k tomuto vhodná, chce to vyzkoušet!Já bych na Vašem místě zkusil mládě podsadit, a sledoval co se stane!I zázraky se někdy dějí!Ať se dílo podaří!K.

No najprv som dal to mladé korelám, ktoré sedia na vajciach už asi 14-16 dní. Ako som tam dal mladé samec vošiel dnu a hneď aj von z búdky a roztiahol krídla a začal syčať tak som ho odohnal a dal kakarikom. Tie kakariki už sedia druhý krát ale ešte ani raz nevysedeli, pretože samička je nejaká chorá, má krivú chrbticu a vajcia znáša tak, že znesie jedno a druhé aj o týždeň či dva. A každé vajce inej veľkosti. Keď som im dal tú mladú neofému asi týždňovú samička kakarika vošla do búdky a sadla na vajcia kde som dal neofému, takže je v teple a musím už len pozorovať či bude kŕmená.
Ale ešte stále neviem prečo sa prestála starať o to mladé samička neofémy. Boli dosť kolísavé teploty. A neviem či som im mal nechať tie prázdne vajcia ale boli tam navyše už o týždeň.
A zaujímavé že to mladé vyžilo takmer tri dni bez ich starostlivosti. Bolo studené a žalúdok malo plný spred troch dní ako ho ponechali.
A myslíte že by som ich mal nechať ešte raz hniezdiť (samozrejme že nie už vonku ale dám ich dnu) ?

27.8.2017 16:35
kubrt11

XXX.XXX.53.50

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No najprv som dal to mladé korelám, ktoré sedia na vajciach už asi 14-16 dní. Ako som tam dal mladé samec vošiel dnu a hneď aj von z búdky a roztiahol krídla a začal syčať tak som ho odohnal a dal kakarikom. Tie kakariki už sedia druhý krát ale ešte ani raz nevysedeli, pretože samička je nejaká chorá, má krivú chrbticu a vajcia znáša tak, že znesie jedno a druhé aj o týždeň či dva. A každé vajce inej veľkosti. Keď som im dal tú mladú neofému asi týždňovú samička kakarika vošla do búdky a sadla na vajcia kde som dal neofému, takže je v teple a musím už len pozorovať či bude kŕmená.
Ale ešte stále neviem prečo sa prestála starať o to mladé samička neofémy. Boli dosť kolísavé teploty. A neviem či som im mal nechať tie prázdne vajcia ale boli tam navyše už o týždeň.
A zaujímavé že to mladé vyžilo takmer tri dni bez ich starostlivosti. Bolo studené a žalúdok malo plný spred troch dní ako ho ponechali.
A myslíte že by som ich mal nechať ešte raz hniezdiť (samozrejme že nie už vonku ale dám ich dnu) ?

Pokud samička Kakariki mládě zahřívá, máte napůl vyhráno, až se mládě dostatečně prohřeje začne žadonit o potravu, a Kakarička ho nakrmí!Neofémy jsou někdy dost nevyzpitatelní papoušci, je možné, že mládě nebylo podle jejich"názoru"dostatečně životaschopné, což ptáci poznají většinou dříve než chovatel!Zkuste ještě jedno hnízdění, a pokud se bude situace opakovat hledejte chybu v chovném páru, možností je mnoho(příbuznost, stres, apod.)Korely nejsou vhodné"chůvy"mají velmi specifický průběh hnízdění, a chování!K.

27.8.2017 18:00
eli22

XXX.XXX.181.33

Jak byly minulý týden ty kolísavé teploty (u nás v noci 5 st), tak mi uhynula dvě mláďata bourků, stáří cca 3 - 4 dny. Ale těžko říct, jestli to bylo tou teplotou. Spíš bych řekla, že ne. Ale dvě zůstala a dneska jsem je vzala domů na kroužkování (stáří cca 8 + dní. Mezitím někdo zazvonil, tak jsme tam šla. Když jsem se vrátila, pyrury, které byly puštěné, byly u krabičky s bourkama, tak jsem to viděla černě, že je rozcupovali. A ejhle, oni je krmili! To jsem teda koukala. JInak pyrury mladé nemají, zatím ani vejce, jen si připravují budku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík