Žáko poškození peří

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.7.2017 08:24
Tereza888

XXX.XXX.97.127

Dobrý den, mám dotaz ohledně žaka.
Prošla jsem spoustu diskuzi a všude je že při skubani si štube prachové peří. Ale je to cca týden co jsem si všimla že náš žáko kterému je 12 let si začal poškozovat peří.
Dělá to jenom večer před spaním, když se čistí.Ale neskube si prachové, ale jako na zádech a neviškube si celé brko, jenom je tak oškubavá a jsou okousana. Teď hodně prepeřoval.Nevíte čím to je.
Krmime zrní, rosime ovoce a zelenina celí den žádná změna, jenom jsem teď chodila později z práce, ale má tu celý den manžela, kterého akceptuje. Děkuji Tereza.

15.7.2017 13:48
janau.

XXX.XXX.230.1

Mám doma samici - mazlíka, která se stejným způsobem oždibává takto už léta (dělala to už u předchozího majitele), prachové peří si neškube, u nás je to ale jakási forma lehké neurozy, která se těžko dá nějak asi už řešit, vyzkoušeli jsme snad všechno, kromě poslední možnosti - pořízení samce do páru, ale dle veta i p. Bartla to stejně možná nepomůže. Teď má zrovna lepší období, kdy je skoro zarostlá, chybí jen pár pírek okolo krku, před pár měsíci ale měla kus úplně holého bříška, střídá se to v průběhu roku i podle toho, jak zrovna přepeřuje.
U vás to bude určitě jiný problém, pokud to začal papoušek dělat až ve 12 letech. Zajela bych k vetovi na odběry krve a prohlídku a hlavně bych popřemýšlela, co jiného se ještě změnilo, někdy opravdu stačí malá změna a problém může být na světě.. Vnější paraziti také nehrozí?Těžko se dá něco poradit, je to tak obsáhlý problém s mnoha možnými příčinami, že těžko říct..

15.7.2017 14:17
Tereza888

XXX.XXX.97.127

Dobrý den, děkuji za vaší reakci.Jenom se zeptám dělá to váš žáko spontánně? Jako že si chytne brko a trhne?
Já jsem Karlíka celí den pozorovala a zjistila jsem že to dělá u čištění brk.
A asi vím i proč.
Je to asi dva týdny co jsem mu omylem přivřela zobák do dveří u klece.Ale jenom pisknul a potom do vzal normálně ořech a nic jsem nepozorovala.
Dneska jsem ho pozorovala jak se čistí a jede od těla po brcku a na konci se mu zasekne a on trhne.
A potom jsem si všimla že má spodním zobáku, který má být rovný uprostřed vystipnuto asi 0,5 cm tvar písmene V.Možná je to tím.
Bohužel papouška nemůžu převážet, má trauma od předchozích majitelů, ale v pondělí dojdu na veterinu v Kralupech kde se paní doktorka specializuje na papoušky,.Tak uvidíme jestli moji teorii potvrdí.

15.7.2017 14:45
janau.

XXX.XXX.230.1

Ano, u nás to dělá papoušek spontánně, u čištění peří naopak ne, prostě v různých denních dobách, bez zjevné příčiny, i v situaci, kdy je se mnou venku z klece a spokojená, prostě chytne konec peříčka a snaží se ho uštípnout, nikdy však ne tak, že si zajede až k brku u kůže a štípe tam, opravdu vždy jen konečky. Kouše se na břiše a okolo krku, nikde jinde.
S tím zobákem by to mohlo mít souvislost, zkuste ten zobák vetce alespoň detailně vyfotit, pokud myslíte, že je cesta pro Karlíka utrpení. Já Vás chápu, také jsem žakynku vzala jednou na veterinu, od té doby nesmím před ní tu přepravku, ve které cestovala, ani ukázat, na druhou stranu jsme udělali tenkrát všechna potřebná vyšetření a odběry, abychom se ujistili, zda je opravdu v pořádku. A to jsme to měli k vetovi 3 km. Pokud bydlíte v okolí Slaného, kde jsem bydlela i já, mohu doporučit veta ze Pcher (okr.Kladno) MVDr. Mladý, je na papoušky také specializován a správný "blázen" do všech exotických zvířat.
Držím pěsti, pokud budete mít čas, tak písněte, docela mě ten Váš osud s Karlíkem zajímá

19.10.2017 10:34
Tereza888

XXX.XXX.64.174

Tak se hlásím po delší době.Zatim je stále vše při starém. Zobák máme obrouseny, ale z okusovaní peří se stal zlozvyk.
Zatím si Papoušek peří jenom okusuje a nemá holá místa.
Takže je to boj na dlouhou trať.

19.10.2017 10:52
eli22

XXX.XXX.181.33

Tereza888 napsal(a):
Tak se hlásím po delší době.Zatim je stále vše při starém. Zobák máme obrouseny, ale z okusovaní peří se stal zlozvyk.
Zatím si Papoušek peří jenom okusuje a nemá holá místa.
Takže je to boj na dlouhou trať.

Máme stejný osud, u nás to trvá už 4 roky, nepomohlo ani pořízení protějšku, spíš se to o to víc zhoršilo. Občas je to lepší občas horší, trochu pomáhá, když mu dám do klec nějaký froté hadřík, který si jakoby proštípává - děruje.

19.10.2017 10:58
Tereza888

XXX.XXX.64.174

eli22 napsal(a):
Máme stejný osud, u nás to trvá už 4 roky, nepomohlo ani pořízení protějšku, spíš se to o to víc zhoršilo. Občas je to lepší občas horší, trochu pomáhá, když mu dám do klec nějaký froté hadřík, který si jakoby proštípává - děruje.

Tak u nás to momentálně taky není tak intenzivní, ale bude to tím že totálně rozkousal provazy na houpačce, takže už tam máme skoro jenom drát.
Po přečtení několika článku a reakcí lidí je nám taky jasné že je běh na dlouhou trať.
Ale já ho stejně miluju i když je oškubaná slepička

19.10.2017 11:00
eli22

XXX.XXX.181.33

Tereza888 napsal(a):
Tak u nás to momentálně taky není tak intenzivní, ale bude to tím že totálně rozkousal provazy na houpačce, takže už tam máme skoro jenom drát.
Po přečtení několika článku a reakcí lidí je nám taky jasné že je běh na dlouhou trať.
Ale já ho stejně miluju i když je oškubaná slepička

My už jsme se s tím taky smířili. Ale zkuste to froté, třeba se tím víc zabaví.

19.10.2017 11:01
Tereza888

XXX.XXX.64.174

eli22 napsal(a):
My už jsme se s tím taky smířili. Ale zkuste to froté, třeba se tím víc zabaví.

Určitě děkuji

19.10.2017 12:18
janau.

XXX.XXX.162.61

Rozhodně ty věci na štípání u nás také pomáhají.. Nejvíc u nás jedou papírové toaletní ruličky, které žakynka uždibává na malé kousíčky a pouští na dno klece, když na ně má náladu, spotřebuje i 3 ks denně. Pak má ještě stabilně v kleci zasukované lano ve kterém jsou provlečeny dřevěné kostky, takže likviduje lano i ty dřevěné kostky, to má tak na půl roku + stejně tak velký bavlněný kruh, ve kterém tráví hodně času, také vydrží pár měsíců než ho rozlouská smajlík
No a dávám jí také vrbové proutí spletené do kolečka, to má tedy extremně ráda.
Jinak oždibává sebe v oblasti břicha a krku v průběhu celého roku, teď má zrovna "lepší" období, takže má krk a bříško zapeřené novými pírky, ale vím, že dlouho nevydrží, za ty roky se zatím nikdy neoškubala až na kůži, i když občas má i malá holá místečka. Nijak se to ani nelepší, ani nehorší, co ji máme..

19.10.2017 13:20
eli22

XXX.XXX.181.33

janau. napsal(a):
Rozhodně ty věci na štípání u nás také pomáhají.. Nejvíc u nás jedou papírové toaletní ruličky, které žakynka uždibává na malé kousíčky a pouští na dno klece, když na ně má náladu, spotřebuje i 3 ks denně. Pak má ještě stabilně v kleci zasukované lano ve kterém jsou provlečeny dřevěné kostky, takže likviduje lano i ty dřevěné kostky, to má tak na půl roku + stejně tak velký bavlněný kruh, ve kterém tráví hodně času, také vydrží pár měsíců než ho rozlouská smajlík
No a dávám jí také vrbové proutí spletené do kolečka, to má tedy extremně ráda.
Jinak oždibává sebe v oblasti břicha a krku v průběhu celého roku, teď má zrovna "lepší" období, takže má krk a bříško zapeřené novými pírky, ale vím, že dlouho nevydrží, za ty roky se zatím nikdy neoškubala až na kůži, i když občas má i malá holá místečka. Nijak se to ani nelepší, ani nehorší, co ji máme..

U nás je to stejné. Je to už zlozvyk, jako když si člověk kouše nehty.

Přidejte reakci

Přidat smajlík