Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den, rád by jsem se dozvěděl, zda lze docílit stejného výsledku při křížení kanár x stehlík a obráceně (stehlík x kanár). Jsou takto odchovaná mláďata stejná, anebo jsou zde viditelné rozdíly? Budu rád, pokud mně někdo sdělí i případné další zkušenosti z jinými druhy ( hýl sibiřský, zvonohlík zahradní a pod.). Četl jsem zde na iFauně články od pana Kociana, ale tohle jsem tam nenašel. Matějj.
napsal(a):
Dobrý den, rád by jsem se dozvěděl, zda lze docílit stejného výsledku při křížení kanár x stehlík a obráceně (stehlík x kanár). Jsou takto odchovaná mláďata stejná, anebo jsou zde viditelné rozdíly? Budu rád, pokud mně někdo sdělí i případné další zkušenosti z jinými druhy ( hýl sibiřský, zvonohlík zahradní a pod.). Četl jsem zde na iFauně články od pana Kociana, ale tohle jsem tam nenašel. Matějj.
Kríženie cez otca euroázijská fauna, alebo mama euroázijská fauna je rozdielne zo dvoch základných dôvodov.
1/ Oveľa náročnejšie - ťažšie je odchovať od samici z prírody.2/ Potomkovia dedia populárnejšie zosvetlené sfarbenie, najmä po kanárikovi samcovi. Napr. od INO, PHAEO, SATÉN...
Pri krížení kanárikov mutačných farieb so stehlíkmi rôznych mutačných farieb je najväčšia stupnica možných nových farieb krížencov.
Foto z odchovu strakatých krížencov.
rastislavmpavelka
napsal(a):
Kríženie cez otca euroázijská fauna, alebo mama euroázijská fauna je rozdielne zo dvoch základných dôvodov.
1/ Oveľa náročnejšie - ťažšie je odchovať od samici z prírody.2/ Potomkovia dedia populárnejšie zosvetlené sfarbenie, najmä po kanárikovi samcovi. Napr. od INO, PHAEO, SATÉN...
Pri krížení kanárikov mutačných farieb so stehlíkmi rôznych mutačných farieb je najväčšia stupnica možných nových farieb krížencov.
Foto z odchovu strakatých krížencov.
Děkuji za názor. Položím otázku jinak.Budou potomci z parů 1,0 kanár x 0,1 stehlík a obráceně 1,0 stehllík x 0,1 kanářice (kde kanáři budou stejné mutace) odchovávat stejné potomky? Pokud jsou jiní, pak v čem? Konkrétně mně zajímá zda když srovnám barvu samců od obou parů a samic,
zda budou tito potomci fenotypově téměř shodní. Děkuji.
napsal(a):
Děkuji za názor. Položím otázku jinak.Budou potomci z parů 1,0 kanár x 0,1 stehlík a obráceně 1,0 stehllík x 0,1 kanářice (kde kanáři budou stejné mutace) odchovávat stejné potomky? Pokud jsou jiní, pak v čem? Konkrétně mně zajímá zda když srovnám barvu samců od obou parů a samic,
Nie, nebudú.
napsal(a):
Nie je to iba diskusný názor. Je to skutočnosť potvrdená praktickými chovateľmi krížencov. To je i môj praxou overený – verifikovaný dokument.
Na obrázku je vyšší level; trojdruhové krížence (stehlík x kríženec (konôpka x kanárik).
rastislavmpavelka
napsal(a):
Nie je to iba diskusný názor. Je to skutočnosť potvrdená praktickými chovateľmi krížencov. To je i môj praxou overený – verifikovaný dokument.
Na obrázku je vyšší level; trojdruhové krížence (stehlík x kríženec (konôpka x kanárik).
Dobrý den, děkuji za příspěvek. Můj dotaz, či spíše založení diskuzního tématu tohoto vlákna bylo směřováno přeci jenom jiným směrem. V obecné rovině, mně zajímají zkušenosti od jiných chovatelů (astrildů, papoušků,...) jaké znaky jsou přenášeny z otce na dcery a z matky na syny, když dochází k páření v rámci hybridizace. Vaše zkušenosti jsou jistě cenné, ale byl by jsem rád, pokud by mohli přispět "svojí troškou do mlýna" i další. Jistě existují chovatelé, kteří odchovali anebo viděli (možná mají i fotografie) z transmutačního spojení nejenom kanárů ale i např. rozel, papoušků královských, papoušků zpěvavých. Nezkoumám teď otázky plodnosti ani etiky! Můj zájem se soustřeďuje pouze na zkoumámí faktu, proč nejsou hybridní odchovy např. kanár x stehlík a obráceně, stejné...tak jak uvádíte.
Samotnou kapitolou jsou pak hybridní spojení mutačních ptáků. Lze vypozorovat tedy rozdíl mezi spojením dvou mutačních jedinců při pouhé záměně pozic rodičů? Dle vašeho tvrzení (a já s ním plně souhlasím) nebude spojení například 1,0 modrý papoušek zpěvavý x 0,1 modrá rozela a obráceně generovat stejné potomky, stejně tak je tomu u kanárů a jejich kříženců atd...Existuje zde ale nějaká vypozorovaná zákonitost, která by nám umožnila tyto genetické znaky rodičů předem více méně správně prognózovat?
Jediné co u hybridního páření odpovídá Mendelovým zákonům, je funkční přenos na první pohhled "viditelných!" genů např. s dědičností dominantní, kodominantní a autozomálně recesivní vázanou na pohlaví - tam to funguje jako u standartního spojení v rámci jednoho druhu. Pokud by jsme chtěli tuhle hádanku rozluštit pak by jsme měli začít nejdříve zkoumat přenos genů nepostižených mutační zátěží.
Takže, otázka je stále stejná;
Máme poznatky a logické genetické vysvětlení, proč spojení kaná x stehlík a obráceně, neprodukuje stené uniformní potomky?
Jak je vidět z této diskuse, v podstatě nic moc o tomhle tématu nevíme. Děkuji všem kteří přispěli do diskuse.
napsal(a):
Jak je vidět z této diskuse, v podstatě nic moc o tomhle tématu nevíme. Děkuji všem kteří přispěli do diskuse.
P. S.
Dokiaľ budú vytvárané umelé prekážky pre KLUB chovateľov kanárikov a krížencov na Slovensku, „vystavovať krížence na klubových výstavách vtáctva v SK“, niet radosť verejne diskutovať.
Obr. haploidný (u pohlavných bunkách) chromozóm s vláknami DNA.
rastislavmpavelka
napsal(a):
Foto zdroj; http://www.hlavnespravy.sk/francuzska-komisia-rozhodla-rodina-je-muz-zena-ale-aj-zena-spermobanka/1058166.
Děkuji i když jste moje nasměřování diskuse poněkud změnil...Tímto končím tohle vlákno.