Vašekha
XXX.XXX.128.44
Dobrý den,
potřeboval bych poradit prosím. Mám andulku už asi 7-8 let. Nikdy nebyla nemocná, vždy byla hezká, čilá, veselá, ochočená. Sedala si na rameno, vždycky když, jsem otevřel klec, tak přiletěla za mnou. Ale za poslední měsíc se vše změnilo. Asi před měsícem, měla povislé levé křídlo, tak jsme si myslel, že si ho změnila, za pár dní to bylo v pořádku a měla zase povislé pravé křídlo (nemohla lítat vůbec). Od té doby take začala trávit většinu času na dně klece a vůbec nesedí na bidýlku. To se taky nikdy nestalo. A teď posledních pár dní jsem si všiml, že má jakoby poničené křídla. Nedrží je u těla vůbec a pořád je taková napelichaná. Včera jsem ji otevřel klec a jediný co udělala je, že vylezla na klec tam 10 minut seděla a zase zalezla zpět do klece, vůbec neletěla a ani to nezkusila. V kleci s ní je druhá andulka a te je uplně v pořádku.
Nevíte prosím co by to mohlo být a jak to řešit?
Stačí pohled do klece a je poznat jak kdo se o ptáky stará a co je kdo za chovatele. Když tam vidím ty umělohmotná bidla malé rozměry klece andulky okusují barvu na mřížích protože je klec levná a nekvalitní čína. Potom se nedivte že andulka. v 7 letech vypadá jak vypadá. Kdo se o andulky dobře stará dává jim kvalitní krmení ovoce zeleninu pampelišku atd pouští je na prolet když jsou v malé kleci tak se dožijí i 12 i více let.Ty Vaše toto pravděpodobně vše neměli tak se potom nedivte že v 7 letech umírají.
Vašekha
XXX.XXX.128.44
Já nevím jestli jste to nečetli, ale ještě asi 3 týdný zpátky andulka vypadala uplně normálně a spokojeně. A ano dostávají ovoce, dostávají zeleninu, sépiovou kost a ven jsem je pouštěl pravidelně na několik hodin, takže si mohli dělat co chtěli, kolikrát byli venku třeba celé dopoledne! Pouštěl jsem je k proudu vody, kde se myly atd...
Pravděpodobně nečtete co jsem napsal...
Pro klec jsem v číně nebyl, ale pokud kouknu na jakoukoliv ve zverimexu, tak vypadají uplně stejně, bohužel jsem nevěděl, že je v nich rozdíl, tu klec mám třeba 15 let, okousaná je skoro jak je stará od předchozích andulek, které mi bohužel ulítly... Ano měl jsem koupit novou, ale já na větší už bohužel nemám prostor. Proto jsem andulkám zajistil dostatek pohybu mimo klec. Mají 3 umělá a 2 přírodní bidýlka.
Nepochopil jsem vaši odpověď. Myslím, že jsem se slušně zeptal a vše jasně popsal...
Čekal jsme nějakou radu, místo chytrých řečí... Ale to jsem asi čekal moc...
Kdyby tu byl kdokoliv, kdo by něco poradil, budu moc rád, prosím. Děkuji!
Vašekha
XXX.XXX.128.44
Tak se omlouvám, ten čas strašně letí andulka má více jak 10 let, ale nepamatuju si bohužel kolik přesně, možná i víc.
Tak to nevím co by jste chtěl slyšet. Měla být již dávno u zvěrolékaře.
Podle fotek, kde je hlavně vidět ohlodaná mříž, se toho moc nepozná. Snad jen to, že pták opravdu zdravě nevypadá. A jestli že má deset let, může to být i přirozené. Někomu se ani tolik nedožijí.
10-14 let je věk kdy většina andulek končí. Jsou vyjímky, jako u všeho, ale deset let zase tak málo není.Budˇ jí vezměte k zvěrolékaři, nebo tomu nechte volný průběh.
S pozdravem Gottlieb.