Hýl obecný a stehlík

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Meli

27.3.2017 23:35
Meli

XXX.XXX.73.100

Máte nékdo zkušenost o snášenlivosti těchto dvou druhu v jedné volijeře? Děkuji Meli.

28.3.2017 20:38
pm302

XXX.XXX.189.106

Pokud je chcete mít na okrasu, tak není problém, ale taky záleží na velikosti voliéry. Já jsem je měl ve voliéře 3x3m a není to dobré. Raději menší voliéra a pokud odchovat jedině po párech.

28.3.2017 20:45
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Před léty jsem také nevěřil, že hýlové musí být samostatně. Jsou to krásní ptáci, ale teroristi. jedině samostatně.

28.3.2017 21:11
jarat

XXX.XXX.205.181

Před léty jsem choval samičku hýla se stehlíkem a jinýma pěnkavama ve voliéře 3 x 2,5 x 2 m jen tak pro radost a nebyl žádný problém. Před tím jsem měl spolu dva samečky hýlů společně s jinýma pěnkavama a taky žádný problém. A jako malý kluk jsem dostal pod stromeček křížence hýla 0,1 x stehlík 1,0. Tento kříženec vypadal jako robustní stehlík, tuším že ho odchoval p. Masařík.

28.3.2017 21:57
lupus4

XXX.XXX.200.31

corvuscorax napsal(a):
Před léty jsem také nevěřil, že hýlové musí být samostatně. Jsou to krásní ptáci, ale teroristi. jedině samostatně.

Souhlas, chcete-li odchovávat.

Luba71

29.3.2017 21:08
Luba71

XXX.XXX.216.36

jarat napsal(a):
Před léty jsem choval samičku hýla se stehlíkem a jinýma pěnkavama ve voliéře 3 x 2,5 x 2 m jen tak pro radost a nebyl žádný problém. Před tím jsem měl spolu dva samečky hýlů společně s jinýma pěnkavama a taky žádný problém. A jako malý kluk jsem dostal pod stromeček křížence hýla 0,1 x stehlík 1,0. Tento kříženec vypadal jako robustní stehlík, tuším že ho odchoval p. Masařík.

Taky jsem před lety choval hýly obecné, ale jen samostatně, a odchovával pravidelně dva roky po sobě ze dvou hnízd osm mladých. Tak jsem se seznámil s p. Františkem Masaříkem z Nedakonic (okres Uherské Hradiště), ke kterému jsem chodil na rady, pocházel jsem z blízké vesnice. P. Masařík byl výborný chovatel kříženců u nás. A ten kříženec, kterého tady uvádíte byl určitě od něj. P. Masařík je bohužel v domově pokojného stáří. Já se dále zabívám chovem evropského ptactva a jejich kříženců.

Luba71

29.3.2017 21:12
Luba71

XXX.XXX.216.36

Luba71 napsal(a):
Taky jsem před lety choval hýly obecné, ale jen samostatně, a odchovával pravidelně dva roky po sobě ze dvou hnízd osm mladých. Tak jsem se seznámil s p. Františkem Masaříkem z Nedakonic (okres Uherské Hradiště), ke kterému jsem chodil na rady, pocházel jsem z blízké vesnice. P. Masařík byl výborný chovatel kříženců u nás. A ten kříženec, kterého tady uvádíte byl určitě od něj. P. Masařík je bohužel v domově pokojného stáří. Já se dále zabívám chovem evropského ptactva a jejich kříženců.

Taky jsem před lety choval hýly obecné, ale jen samostatně, a odchovával pravidelně dva roky po sobě ze dvou hnízd osm mladých. Tak jsem se seznámil s p. Františkem Masaříkem z Nedakonic (okres Uherské Hradiště), ke kterému jsem chodil na rady, pocházím z blízké vesnice. P. Masařík byl výborný chovatel kříženců u nás. A ten kříženec, kterého tady uvádíte byl určitě od něj. P. Masařík je bohužel v domově pokojného stáří. Já se dále zabívám chovem evropského ptactva a jejich kříženců.

pásser

31.3.2017 00:33
pásser

XXX.XXX.160.52

Zdravím
je dobré že jse taky někdo zajímá třeba o evrop.ptactvo, Moje praxe je že:
Snášenlivost Hýlů a Stehlíků ve větší voliéře, nejlépe zarostlé je velice dobrá., Hýlové nejsou Supi a nesohlasím že by byli agresívní na ostatní pěnkavovité, jako je třeba Stehlík, Pokud v době toku a hnízdění si jednotlivý druh ve voliéře dělá místo a dochází k menším šarvátkám je to přirozené, že jsi vytyčují teritoriální hranice. a pokud jim chovatel nemůže poskytnout dle danné situace dostatek místa, že by jse mohli pozabíjet je nutné ptáky, tj druhy od sebe oddělit.
Takový ale agresívní jev mezi Hýly a Stehlíky je vyjmečný a pokud je prostor, naprosto jse bez problému snesou.
Ovšem ale jestli chcete míti odchovy a zvýšit hranici ůspěšnosti, je nejrozumějjší nic neriskovat a jednotlivé druhy pěnkavovitých odchovávat v solo boxech s bočními neprůhlednými přepážkami, aby jednotlivé druhy, Stehlíci, Hýli, Konopky, Čížci aj. na sebe nevideli, nerušili jse a dosáhnete větší ůspěšnosti odchovů jak ve společné voliéře.
Jinak kdyby jse tyto druhy Hýl+ Stehlík nesnášeli nešlo by mezidruhové jejich křížení což vlastně jde.Ale to je již jinná liga vyšších znalostí a zkušeností odchovů těchto pěkných pěnkavovitých ptáčků, které jsem rovněž odchoval i vystavoval.

Meli

31.3.2017 23:38
Meli

XXX.XXX.73.100

Děkuji, dám je raději od sebe letos s nima začínám.

18.4.2017 09:06
tivadar46

XXX.XXX.128.134

Dobrý deň,

Chcel by som sa spýtať, aká je asi dĺžka života hýľa lesného v zajatí, prípadne kedy vykazuje zjavné známky starnutia? V r.2015 som si pre radosť obstaral samčeka hýľa lesného s krúžkom z r.2013. Bol veľmi obratný, zaletel všade. Začiatkom roka 2017 dosť náhle začal prejavovať známky starnutia, zle lietal, už predtým postupne strácal zrak na jednom oku, už sa zhoršuje aj druhé. Predtým som mal 11,5 roka stehlíka pestrého a myslel som, že hýľ by sa mohol dožiť podobne. Zoslabnutie, aké začal hýľ tak skoro prejavovať, sa na stehlíkovi ukázalo až krátko pred úhynom, keď dlhšie predtým stratil zrak na jednom oku. Hýľ je inak pri podnete pozorný a potravu sa snaží prijímať ako predtým. Možno nekorešponduje krúžok 2013 s jeho skutočným vekom, prípadne sa dožíva výrazne kratšieho veku.

Ďakujem, Tivadar.

18.4.2017 09:41
lupus4

XXX.XXX.226.8

Jako kluk (v 60tých letech) jsme měli doma krotkého 1,0 (chycený v zimě na krmítku, čili min 1 -2 letý) 9let, uhynul náhle, bez výrazných známek stárnutí
možná, že ve vašem případě pochází z inbridingu, nebo nevhodné krmení (příliš tučné), ale berte to jen jako DOHAD

19.4.2017 18:18
tivadar46

XXX.XXX.159.127

Ďakujem za príspevok lupus4. Aspoň viem, že aj hýľ sa môže dožiť podstatne vyššieho veku v zdraví. Niekde sa stala chyba, asi to súvisí s postupnou stratou zraku, hýlik je aspoň schopný nájsť si potravu a vodu.

tiv.

19.4.2017 18:45
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

tivadar46 napsal(a):
Ďakujem za príspevok lupus4. Aspoň viem, že aj hýľ sa môže dožiť podstatne vyššieho veku v zdraví. Niekde sa stala chyba, asi to súvisí s postupnou stratou zraku, hýlik je aspoň schopný nájsť si potravu a vodu.

tiv.

Protože jsem je před desetiletími choval, tak se též připojuji.
Hýl - pár, terorista jen k vlastnímu druhu. Vše uveřejněné potvrzuji, ty mnohačetné odchovy obdivuji, nebudu rozvádět proč.

Přidejte reakci

Přidat smajlík