nezábudka
napsal(a):
Dobrý deň, naša samička zniesla po druhýkrát vajíčka. Prvú várku ignorovala, druhýkrát sedí už viac ako tretí týždeň. Aj samček sa stará. Je nám jasné, že sú neoplodnené. Ako ďalej?
Dobrý den, kanáři se líhnou 13 -14 den po zasednutí samice. Jestli jsou neoplodněná, tak odeberte vajíčka a budete muset vyměnit samce. Také záleží jak jsou kanáři staří. Jestli jim není ještě rok může to být tím. Pokud je to jejich druhá snůška, sebral bych jim hnízdo a oddělil samce od samice, aby si samice odpočinula. Doporučoval bych další hnízdění až za rok.
nezábudka
napsal(a):
Dobrý deň, naša samička zniesla po druhýkrát vajíčka. Prvú várku ignorovala, druhýkrát sedí už viac ako tretí týždeň. Aj samček sa stará. Je nám jasné, že sú neoplodnené. Ako ďalej?
Vajíčka otevřete, pak teprve můžete konstatovat zda jsou "čistá", či zda tam nejsou zárodky v různém stádiu vývoje (zastuzená, malá vlhkost atd...atd..)
také jste nenapsala podmínky chovu, čili usuzovat na plodnost či neplodnost samce jen
z vašich info je poněkud unáhlené
nezábudka
napsal(a):
Lupus4 to vystihol veľmi dobre... Vložte i foto klietky s kanárikmi. Dostanete ďalšie podstatné riešenia Vášho chov. problému.
Ďakujem za rady,
samička sedí na hniezde, ktoré sme im kúpili. Na prvé sedenie si hniezdo pekne uvila, dali sme jej vlnu, sisal, jutový špagátik...ibaže sa vajíčok, ktoré zniesla nedotkla. Bolo ich 6. Asi o dva týždne nato, začala hniezdiť zas. Asi bola chyba, že som jej nechala hniezdo v klietke. Samozrejme, že som to všetko vyčistila a odstránila všetok hniezdny materiál. Keď som si všimla, že zasa stavia hniezdo, zase som jej dala do klietky rovnaký materiál. Tentoraz stavala hniezdo inak - najprv postavila, potom z neho vyhodila všetko preč. Povedala som si, že nebudem do toho zasahovať, a tak zniesla 4 vajíčka do hniezda, v ktorom si nechala len mierne poškodenú filcovú podložku a zopár vláken vlny. Nič viac. Na mňa bolo hniezdo poloprázdne, nebolo v ňom ani jedno pierko, ale začala na ňom sedieť poctivo. Klietka je priestranná, v izbe je dosť teplo.
Keďže je to už veľmi dlho, len preto sa domnievam, že vajíčka sú zase neoplodnené - ale ako ste mi naznačili, problém môže byť aj inde. Nie som skúsený chovateľ, je to po prvýkrát. Samičku mám už dva roky a samček je rovnako starý. Sú spolu od leta. Dosť dlho boli od seba v iných klietkach a až si na seba zvykli, dala som ich k sebe. Napriek tomu, sa občas naháňajú, sipia po sebe...ale teraz vychádzajú spolu ako sa na pár patrí. On ju kŕmi, ona ale odbehne asi dvakrát denne pretiahnuť krídla, okúpať sa...ďobnúť do kŕmidla.
V podstate ma zaujíma, či mám hniezdo odobrať, alebo len vajíčka, alebo to nechať tak a počkať, kým jej to dôjde samej a potom vziať vajíčka preč. Mám ju nechať oddýchnuť, alebo ponechať prázdne hniezdo naďalej v klietke? Jednoducho, ako ďalej?
Prvého kanárika som si kúpila pre radosť, druhého kvôli tomu prvému, lebo by to bolo nefér, keby musel žiť sám, každý má právo na partnera, ale priznám, že by som rada zažila aj štebot ich potomstva. Prajem pekný deň.
Vajíčka počas znášky neodoberať. Samozrejme po 20-tich dňoch vajíčka z druhej znášky odobrať a rozbiť, boli zaviazané? Hniezdo nevyberať, až po tretej znáške, resp. hniezdo sa odoberá po ukončení hniezdenia.
Videli ste kopuláciu Vašich kanárikov? Umiestnenie bidiel neprekáža pri parení? Znesenie vajec sa zapisuje do kalendára, tak presne viete kedy začala a kedy skončila každá znáška. Celkové hniezdenie kanárikov je raz za rok!
Samček spieva, určite je samček? Lepši je raz vidieť, ako veľa o tom písať.
Áno, je to samček a krásne spieva.Kopuláciu som videla. Dnes sa stala zvláštna vec. Jedno vajíčko z hniezda ubudlo, ale objavilo sa buď iné(?), alebo to chýbajúce v kŕmidle na druhej strane klietky - cca 80cm vzdialene. Bolo zahrabané v zrnách, trčalo asi z jednej tretiny von a bolo naťuknuté. Tak som ho vybrala a otvorila - bolo tekuté, ale uprostred bola hrčka, myslíím, že zárodok, bolo to také s tmašou škvrnkou, asi 3 mm. Osobne si myslím, že je to práve to chýbajúce vajíčko, ale neviem si predstaviť, žeby ho vták dokázal v zobáku preniesť. A na takúto vzdialenosť! To hádam nemôže byť možné. Dala som do klietky druhé hniezdo, To staré som nechala, samička ho neopúšťa, ale sedáva menej. Odvčera polietava po klietke viac.Nechcem jej nejako brutálne zobrať staré hniezdo, aby som jej nejako neuškodila..či?
Dnes som vzala odvahu a rozbila som tie vajíčka, ani jedno nemalo zárodok, čistý žĺtok vo všetkých. Takže naozaj sedela zbytočne. Samček spieva odušu a sem-tam donesie do hniezda kúsky vaty, ktorú teraz majú na klietke, do prázdneho hniezda. On aj predtým staval hniezdo spolu s ňou. Je to normálne? Čítala som, že hniezdo stavia len samička.
Dobrý večer, naša samička nakoniec zniesla po tretíkrát 5 vajíčok. Dve vyhodila z hniezda a pred 5 dňami sa z jedného vyliahlo mláďa. Bolo krásne, jedlo a teraz asi pred pol hodinou som si všimla, že je mŕtve. Dala som ho von. Tie dve vajíčka som tam nechala, sú teplé. Vymenila som v hniezde aj vatu, vytvarovala som vlastne nové hniezdo, neviem, či som spravila dobre. Nechcela som, aby tam boli nejaké zvyšky po tom malom mŕtvom. Z tých dvoch vajíčok sa už mali pred troma dňami vyliahnuť mladé. Samička teraz nesedí, je. Pred dvoma hodinami zhruba kŕmila to mladé, neviem, kde sa stala chyba. Čo mám robiť ďalej?
Neregistrovaný uživatel
Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!