Nickname
XXX.XXX.49.50
Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda je jako domácí mazlíček pro rodinu ve složení: partneři + 3 letá holčička, zejména povahově(kvůli oblibě více členů rodiny, (tak i učenlivostí) vhodnější Modročelý či Běločelý - ten díký svým menším rozměrům. Moc děkuji za radu...
Nickname
XXX.XXX.49.50
Nikdo tento druh nechová jako domácího mazlíčka?-). Budu rád za jakékoliv poznatky, eventuálně za kontakt na chovatele...
Nickname
napsal(a):
Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda je jako domácí mazlíček pro rodinu ve složení: partneři + 3 letá holčička, zejména povahově(kvůli oblibě více členů rodiny, (tak i učenlivostí) vhodnější Modročelý či Běločelý - ten díký svým menším rozměrům. Moc děkuji za radu...
Odchovávám pouze modročelé. Běločelého znám jen z návštěv.
Když nido nereagoval, ocituji od R. Low: "... mohl by být dobrou volbou pro toho, kdo ještě papouška nevlastnil. Většina běločelých nemá tak atraktivní osobnost pro roli mazlíčka".
U modročelých já doporučuji dokrmenou nebo hodně krotkou samičku, ale i ta si silně zakřičí a s tříletou holčičkou jen pod dohledem.
Nickname
XXX.XXX.49.50
Moc Vám děkuji za reakci. Běločelý měla být varianta hlavně díky svým rozměrům versus malá. V původním plánu byl i papoušek Senegalský(zde jsem se dočetl, že často přilne k jednomu členu rodiny). Snažíme se vyhnout nějaké fixaci papouška pouze na jedno pohlaví či jednoho člena rodiny. Osobně mám zkušenosti s Žakem. Máme ho už 12 let. Je úžasný, ale bohužel je u něho(jako druhu) patrná větší náklonost k opačnému pohlaví. Samozřejmě vím, že malá nemůže být u papouška bez dohledu. Jen bych rád předešel tomu, že bude papoušek uznávat pouze jednoho člena rodiny... I když je jasné, že je nejdůležitější prvotní výchova ručně dokrmeného mláděte, a jeho zvykání si na celou rodinu-).
Nickname
napsal(a):
Moc Vám děkuji za reakci. Běločelý měla být varianta hlavně díky svým rozměrům versus malá. V původním plánu byl i papoušek Senegalský(zde jsem se dočetl, že často přilne k jednomu členu rodiny). Snažíme se vyhnout nějaké fixaci papouška pouze na jedno pohlaví či jednoho člena rodiny. Osobně mám zkušenosti s Žakem. Máme ho už 12 let. Je úžasný, ale bohužel je u něho(jako druhu) patrná větší náklonost k opačnému pohlaví. Samozřejmě vím, že malá nemůže být u papouška bez dohledu. Jen bych rád předešel tomu, že bude papoušek uznávat pouze jednoho člena rodiny... I když je jasné, že je nejdůležitější prvotní výchova ručně dokrmeného mláděte, a jeho zvykání si na celou rodinu-).
To jste mě s tím žakem překvapil. Domníval jsem se, že jste začátečník. To ho máte o 2 roky déle než já. Mám jen pár. Vy se nemusíte vůbec ptát. Ostatní jmenovaní papoušci jsou proti problémům s některými žaky procházkou růžovým sadem a to nemluvím o prachu ze žaka. To se se senegalským, též je odchovávám nebo amazoňany nedá srovnat.
Jen dodám, že vše je individuální. Brali si ode mne amazoňana od vlastních rodičů z venkovní voliéry. Rodiče brali z ruky krmivo, nechali se odstrčit rukou z krmítka, jinému dotyku se vyhýbali. Mládě 0,1 bylo 4 měsíce staré. Rychle se ochočilo, začalo mluvit. Bylo doma, pouštěli ho z klece. Ani jsem tomu nechtěl věřit.
Nickname
XXX.XXX.49.50
Opravdu to jako začátečnická otázka zní. Nicméně každý druh i jedinec má své-). A když budu tvrdit, že Žako má podobné vlastnosti jako jiný druh, tak nebudu mít úplně pravdu. Žaka doporučím každému, kdo chce bezvadného řečníka(ovšem záleží na jedinci) a nebude mu vadit, že se s velkou pravděpodobností může upnout na jednoho člověka-). Tomu bych rád předešel. Co se povahy týče, tak by byla jasná volba Kakadu, a díky rozměrům nejspíše Šalamounský. Nicméně se obávám nadměrného okusování nábytku a přílišného křiku(otázkou, od jaké míry se dá v tomto směru vychovat). Samozřejmě totéž jsem řešil i u naší Žakyny, a vše po krátké době pochopila... Věřím, že je opravdu důležitá důsledná výchova, a to zejména v době do dospívání. Ale i tak se snažím získat informace od chovatelů jednotlivých druhů, abych věděl zda je lepší volba Modročelý, či Kakadu Šalamounský nebo nakonec Senegalský. Ze samotné výchovy rozhodně strach nemám, ale chci dobře vybrat alespoň dle základních dispozic jednotlivých druhů, a to hlavně s ohledem na naší malou dcerku-). Přece jen nejde o papouška na několik let-).
Nickname
XXX.XXX.49.50
Díky za reakci-).