Mníška sice nemám, ale zkusím popsat mé zkušenosti, možná si z nich něco vyberete.
Žel začít ve věku 1 rok je dosti pozdě, protože u papouška podstatně více než u člověka platí: co ti v mládí vštěpí, toho se těžko ve vyšším věku zbavíš.
V každé místnosti, v níž se s mníškem často zdržujete, musíte mít místo, kam by si měl "odskočit". A vždy by to mělo vypadat stejně, nebo hodně podobně - třeba jen menší stojan s bidlem a podložkou, v níž můžete vyměňovat třeba staré noviny. Bidlo by mělo být ve výšce, v které se papoušek cítí dobře - čili ne moc nízko, nejlépe ve výšce kolem výšky vašich ramen.
Jistě jste zjistil, v přibližně jakých intervalech papoušek kadí.
Zvolte krátký a jednoznačný povel, stačí třeba jen "ee". A když očekáváte, že by k příslušnému úkonu mohlo dojít, přeložte papouška na bidlo a povídejte mu, opakujíce často zvolený příkaz. Hned, jak se mu to někdy podaří - okamžitě chvalte. Hodně. Třeba i s pamlskem. Vždy, když se "to" podaří. I slova chvály používejte stejná, aby jim - samozřejmě spolu s intonací hlasu - papouch jasně rozuměl.
Když jste u toho, že "u-trus-il" někde, kde neměl, pokárejte ho jinou intonací i slovy - třeba: to je ne!, okamžitě přeložte na bidlo se slovy: zde se dělá ee!
Umístění ee-bidel příliš neměňte, papošek musí vždy vědět, kam si má v té které místnosti odskočit.
Ve výcviku buďte důsledný a vytrvalý. I přesto se může stát, že úspěch bude nepatrný. Čím dřív se v mládí začne, tím je větší naděje na úspěch téměř 100%. A také závisí na samotném jedinci - a možná i druhu.
Slyšela jsem, že někdo vycvičil andulku - to jsem si myslela, že to nejde a nikdy jsem to ani nezkoušela. U žaka se nám to podařilo částečně - ale udělali jsme chybu, v jedné místnosti místo toho bidla měl na začátku výcviku starou židlí a nyní ho nedokáži od židlí odnaučit. Ale na člověka to již neudělá a málokdy se vykadí mimo k tomu určených bidel a žel těch židlí...
Mám velice pozitivní zkušenost s našim pyrurou - ten člověka nepokadí aniž by ho to někdo někdy učil. Jen pozorováním výcviku žaka rychle pochopil, účel "toho" bidla a hodně často si sám od sebe na něj "odskočí". A to ho mám jen cca necelé 3 měsíce. Zdá se, že ani následnou pochvalu neočekává a je mu možná zcela lhostejná - na rozdíl od žaka, který je na ni zvyklý.