Andulku svědí zadeček

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nellie

3.11.2016 00:26
Nellie

XXX.XXX.11.175

Problém:
Máme andulku, vlastní mládě z druhé snůšky (i jeho bratříčka máme doma), která si často otírá zadeček o mříže. Většinou to lze vypozorovat 1x denně, pokud je ve stresu (například při úklidu) tak častěji, snad jako by ji to otírání uklidňovalo.
Tuto aktivitu vykazuje už zhruba od června tohoto roku (tj.2016).

Stav andulky:
Očka a nožky má v pořádku, nepelichá, papá normálně, nepřešlapuje ani netancuje (pozorovala jsem, zda nejde o formu vápenky), kaká také normálně. Sedává na větvi - čím výše umístěné, tím lépe, a zakřiknutá není.

Co andulka papá:
Andulky mají k dispozici denně čistou vodu, dostatek prosa, občas dostanou nějakou mlsku ve formě slepence zrníček a sušeného ovoce (takové ty zavěšovací tyčky ze zverimexu). Ovoce či zelený pamlsek se zahrady (ostružiny, maliny, jahody, pampelišku) dostávají 1-2x do týdne. Přístup k sépiové kosti, písku a jodovému kameni samozřejmostí.

Stáří andulky a spolubydlící:
Andulka je sameček z loňského léta (cca červenec 2015), volierku obývá s 8mi dalšími andulkami (všechno naše mláďata, koupení byli pouze jejich rodiče, kteří mají vlastní klec) smíšeného pohlaví - z těch 9 andulek mohu s jistotou říct, že 4 jsou samečci a 2 samičky, u posledních 3 prozatím nelze určit, jedná se o letošní mladé. Ani jeden andulák o samičky zájem nejeví, tedy včetně zmíněného škrabálka.

Kde andulka bydlí:
Volierka je umístěna v pokoji se stálou teplotou a mimo možný průvan, denní světlo samozřejmostí. Výbava klece je převážně z přírodních materiálů, tj. větve z ovocných stromů (švestka, hruška, jablko), dřevěná hračka z obchodu, houpačky vlastní výroby z drátu a ořechu, sisalové houpačky z obchodu, plastová krmítka - pravidelně desinfikovaná při větším úklidu klece (rozuměj spolu s omytím mříží a omytím plastového dna, nikoli při pouhé výměně novin) či dle potřeby.

Dovětek:
Žádná z ostatní andulek nevykazuje stejné chování jako škrabálek, nevykazuje ani obdobný či jiný problém - zkrátka jsou to malé, opeřené a pořádně hlučné barevné potvůrky.

-
Abych tu nebyla za trapiče zvířat, problém již od června řešíme, ovšem pozorování a kontroly zabraly nějaký čas a odpověď nebyla natolik uspokojivá, abychom nepřestali pátrat, proto se obracím na Vás.

Nemáte tip, co za lumpárny to škrabálek provádí či na co ho léčit, aby prožil spokojený a plnohodnotný život? Předem děkuji za veškeré rady!

P. S. výsledek našeho zkoumání a předchozího snažení záměrně neuvádím, aby případné odpovědi byly objektivní, přeci jen lidé mají tendence přiklánět se k již existujícím variantám ;).

3.11.2016 17:54
Nellie

XXX.XXX.11.111

Abych to trochu rozpumpovala a pomohla případné diagnóze zkušenějších chovatelů, přikládám fotku zadečku, co si tak rád drbe (žádná krev, žádné trhání peří) a celkovou fotku anduláčka.

3.11.2016 18:34
machlena

XXX.XXX.96.13

Dobrý večer, myslím si že si andulák jen "dělá dobře"...pozorovala jsem to i ve voliéře u některých samečků. I když byli spárovaní a měli k sobě samičky, tak si šudlali zadečky např o lanovou houpačku a tvářili se u toho jakože se páří...např. se jim zužovaly a rozšiřovaly zorničky. Myslím si že ten váš bude taky jen erotoman .

3.11.2016 19:22
eli22

XXX.XXX.181.79

Souhlas s machlenou, naši papoušci to dělají také, jenom o bidlo. Vaše si vybrala holt mřížky.

5.11.2016 19:13
Nellie

XXX.XXX.11.105

Děkuji moc oběma, tuhle variantu jsem slyšela už dříve, ale protože nepomohlo ani přidání samiček do klece, přeci jen jsem si chtěla být jistá, že to nemůže být nějaký jiný problém :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík