HonzaKov
XXX.XXX.111.90
Dobrý den, mám rok doma pyruru Fredíka a hezky nám to spolu klape, tak si plánuji ještě pořídit amazoňana, který se mi vždy moc líbil. Rád bych ručně dokrmenou samičku, jednak si říkám, že více přilne k chlapovi než sameček a jednak jsem četl, že samci bývají v době toku agresivní. Stále se však nemohu rozhodnout mezi amazoňanem modročelým a amazoňanem žlutohlavým surinamským. Je mi jasné, že hodně záleží na individuální povaze papouška, ale mohl by mi někdo, kdo má zkušenost s oběma těmito druhy, poradit, zda mezi nimi z hlediska povahy existuje nějaký zásadnější rozdíl? Jde mi zejména o to, aby to byl přítulný a hravý kamarád. Papouška budu chovat v bytové voliéře. Děkuji, Honza.
HonzaKov
napsal(a):
Dobrý den, mám rok doma pyruru Fredíka a hezky nám to spolu klape, tak si plánuji ještě pořídit amazoňana, který se mi vždy moc líbil. Rád bych ručně dokrmenou samičku, jednak si říkám, že více přilne k chlapovi než sameček a jednak jsem četl, že samci bývají v době toku agresivní. Stále se však nemohu rozhodnout mezi amazoňanem modročelým a amazoňanem žlutohlavým surinamským. Je mi jasné, že hodně záleží na individuální povaze papouška, ale mohl by mi někdo, kdo má zkušenost s oběma těmito druhy, poradit, zda mezi nimi z hlediska povahy existuje nějaký zásadnější rozdíl? Jde mi zejména o to, aby to byl přítulný a hravý kamarád. Papouška budu chovat v bytové voliéře. Děkuji, Honza.
Pane, modročelé odchovávám a tak se moc těším na odpovědi. Teorie znám dost, ale žlutohlavé jsem neměl, tak mlčím. Teorie preferuje žlutohlavé, ale to jistě víte.
HonzaKov
XXX.XXX.111.90
Děkuji za odpověď. Ano, vím, že žlutohlavý by měl být nadanější na mluvení. To je sice fajn, ale jde mi spíše o celkovou vhodnost do bytové voliéry do menšího činžovního bytu. K tomu jsem, co se týče těchto dvou druhů, v literatuře žádné srovnání nenalezl. Jinak jsem z Prahy, takže bude hledat nějakého chovatele v Praze a okolí. Vše potřebné budu mít pro papouška přichystáno v půlce října.
Přikládám obrázek Fredíka a mě v noční košili
Na povahu stejný podle mě tam neni rozdil problem bude v sehnanim surinamcu zatim letos v nabidce moc nebyli podle mě skončili ve vykupu pro dobrou cenu modročelejch je dost ale je rozdil v kvalite co má vic žlutý křidla tak je cena kolem 15000 za nedokrmeny dokrmenej surinamec je od 10000-12000 ceny orientačni takže hodňe štesti.
HonzaKov
XXX.XXX.111.90
Děkuji za odpověď!
Sice to tady asi schytám, že se nedržím dotazu, ale prostě mi to nedá. Buďte rád, že Vám to s pyrurou klape, protože ne všude, kde se chová pyrurka solo, tomu tak je. V tom případě Vás bere jako kámoše, možná i partnera. A co se může stát, když si pořídíte papouška jiného druhu! Pyrurka bude možná žárlit, což se může projevovat různě. Může začít štípat, křičet nebo se škubat. Budete pak nešťastný. Vůbec tomu tak nemusí být, můžou z nich být i třeba kamarádi, ale jen upozorňuji na toto nebezpečí, protože spousta lidí neví do čeho jdou. Píšu samozřejmě z vlastní zkušenosti.
HonzaKov
XXX.XXX.111.90
Děkuji za rady! S tím žárlením už mě to napadlo a trochu se toho bojím. Na druhou stranu když to nezkusím, budu na to pořád myslet a litovat, že jsem to nezkusil. Fredík má takovou povahu, že se má i k cizím lidem - po chvilce seznamování po nich leze, nechá se vzít do ruky, drbat, všechno. Tak snad nebude žárlivý typ. V každém případě, když nastane nějaké silnější žárlení nebo u mě bude amazoňan z nějakého důvodu nešťastný, vyřeším to asi tak, že ho vrátím chovateli bez nároku na vrácení peněz, Fredíka přesunu do jeho nové voliéry a pořídím mu kamarádku jeho druhu
.