Chůvičky - dlouhé drápky

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.8.2016 23:06
atriplex

XXX.XXX.106.171

Dobrý den, chovám chůvičky v bednové kleci. Místo tradičních bidel mají větve nejrůznější tloušťky. Přesto mají chůvičky dlouhé drápky. Je potřeba je stříhat, i když jim ta délka nevadí? Co jim dát do klece, aby se drápky samy obrušovaly? Děkuji.

15.8.2016 23:27
chondro

XXX.XXX.18.197

Panenkám drápky prostě přerůstají a při velké délce je vhodné je dle pravidel které se dají najít i zde ustřihnout.

Pepinoss

16.8.2016 09:23
Pepinoss

XXX.XXX.161.10

chondro napsal(a):
Panenkám drápky prostě přerůstají a při velké délce je vhodné je dle pravidel které se dají najít i zde ustřihnout.

To mi chcete namluvit, že i v přírodě? Mluvím o panenkách, o chůvičky v přírodě nezakopnete.

16.8.2016 10:34
hzp

XXX.XXX.83.72

Pepinoss napsal(a):
To mi chcete namluvit, že i v přírodě? Mluvím o panenkách, o chůvičky v přírodě nezakopnete.

A co je chůvička, když ne panenka? Max. směs panenek, ale pořád je to jedno. Samozřejmě že srovnávat podmínky v přírodě a našich klecích nelze. Doporučuje se rákos, brusné bidla, já jsem třeba rákosové stvoly zkusil a stejně jsem stříhal. A stříhat je třeba, nejednou přišla panenka při přerostlém drápku nejen o drápek, ale i o kus prstu.

16.8.2016 15:09
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Chůvička vznikla křížením, v přírodě opravdu neexistuje, proto se líp cítí ve větší kleci než ve voliéře.

sauri

16.8.2016 15:23
sauri

XXX.XXX.201.247

Chovám chůvky a kolem drápků nedělám příliš mnoho "vědy"... prostě když je třeba tak střihnu cvakátkem na nehty...

16.8.2016 18:12
chondro

XXX.XXX.18.197

corvuscorax napsal(a):
Chůvička vznikla křížením, v přírodě opravdu neexistuje, proto se líp cítí ve větší kleci než ve voliéře.

Zdravím,
předpokládám že jste u onoho tradovaného křížení nebyl osobně tutíž nezbývá než se držet nějakého informačního zdroje.
Moderní názor je že chůvička je prostě jen domestikovaná panenka bronzová popř.kříženci subspecii panenky bronzové.
I proto je latinské jméno chůvičky Lonchura striata domestica.
Že se nevyskytuje v přírodě je pravda což ale vůbec neodporuje jejímu čistému původu.
V přírodě nenaleznete chůvičku stejně jako ani strakatou domácí krávu čí angorského králíka a není proto důvod je považovat za křížence

16.8.2016 18:18
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

atriplex napsal(a):
Dobrý den, chovám chůvičky v bednové kleci. Místo tradičních bidel mají větve nejrůznější tloušťky. Přesto mají chůvičky dlouhé drápky. Je potřeba je stříhat, i když jim ta délka nevadí? Co jim dát do klece, aby se drápky samy obrušovaly? Děkuji.

Sauri, stručně a jasně na dotaz odpověděl. Poslechněte ho. Nedělejte vědu a nesrovnávejte domestikovanou chůvičku se současnou přírodou.

16.8.2016 18:32
chondro

XXX.XXX.18.197

Pepinoss napsal(a):

Dotaz nebyl snad směřován k přerůstnání dápků v přírodě.Obecně panenkám chovaným v lidské péči přerůstají drápky (znatelmě víc jako zebrám, guldám...).

16.8.2016 19:06
chondro

XXX.XXX.18.197

Moudivláček napsal(a):
Sauri, stručně a jasně na dotaz odpověděl. Poslechněte ho. Nedělejte vědu a nesrovnávejte domestikovanou chůvičku se současnou přírodou.

Stručně určitě.Není od věci ale zmínit to že při zkacování drápků je vhodná opatrnost a střihem nezasahovat do živé tkáně drápku.

castaneothorax

16.8.2016 21:32
castaneothorax

XXX.XXX.132.88

No to určitě. Ani domácí krávy nejsou čistokrevné. Moderní názor mě nezajímá už proto, že se chůvičky dodnes zušlechťují křížením, takže i kdyby jste měl pravdu v nějakém prapůvodu, tak dnes to neplatí. Uvedený latinský název je taky jen doměnka, dost autorů se drží názvu Lonchura domestica. A je to o dost přesnější (holt nesmíte tahat jen blbosti z wikiny).

https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1368121/krizenec-panenky-hnedoprse-a-chuvicky-japonske.

Přidejte reakci

Přidat smajlík