Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

25.7.2016 12:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109

Hezký den, máme samici žaka jako kamaráda ne na chov. Vylíhla se minulý rok v září. Je možné, že jí začíná puberta? Začíná se měnit její chování, je vzdorovitá a nedělají jí problém štípnout. Dokonce začala ignorovat meze které jsme stanovili. Můžu vědět jak dlouho trvá puberta u žaka a má jen jednu, nebo je tohle taková ta "děcká" a později bude následovat ještě pubertální před dospěním. Děkuji.

25.7.2016 15:23
geldek

XXX.XXX.237.193

Žako dospívá až někdy mezi třetím a čtvrtým rokem života. Vydržet! Podobně jako u dítěte, výchovu nesmíte vzdát. Vytrvalou a citlivou. Žako i navzdor zákazům a zvýšenému hlasu musí mít jistotu, že je akceptovaným a "milovaným" členem hejna, v němž si právě hledá místo v hierarchii. I on musí mít kromě "povinností" (co nesmí) i nějaká svá "práva" - hlavně čas strávený zajímavým a kreativním způsobem s jinými členy "hejna". Což neznamená, že se ho mermomocí, i přes jeho nezájem, budete snažit naučit nějakou dovednost. Zkuste se inspirovat třeba na you tube, je tam několik i celkem dobrých videí, žel v angličtině. Třeba wingsNpaws má velice hezky vychovanou samičku, které je již kolem 8 let.

Neregistrovaný uživatel

25.7.2016 16:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.125.253

Děkuji, tak i když nerada, tak to přirovnám k takovému období vzdoru u dětí, když zkouší naši trpělivost. I když po mě vyjede zobanem, tak na ni nekřičím, řeknu Ne a jdu od ní pryč a nebavím se s ní chvíli většinou až pak sama za mnou dojde ze svého stromu na gauč tak se jí zase začnu věnovat. Neučím ji žádné kousky, spíš s ní mluvím atd. Nepotřebuji papouška co dělá kotrmelce, ale i tak díky za nápad s videama.

25.7.2016 18:00
geldek

XXX.XXX.237.193

:)
my máme také žaka, samičku, již něco přes 3 roky, ale nějakou pubertu spojenou se změnou chování zatím nepozoruji. Vím, že lidská paměť obvykle podléhá neobjektivní selekci, přesto mám pocit, že je hodnější, než byla před třeba rokem. Velice potřebuje pocit, že na ni myslíme, že nikdy nezůstane sama, opuštěna. Když jsme venku, v neznámém prostředí, i když na nás z klece vidí a jsme jen 2 metry od ní, stále se ujišťuje, že ji odpovídáme. Dělá na nás stále "uuu" jakoby říkala "zde jsem, nezapomeňte na mne". I doma se mi zdá poslušnější než když byla mladší. Ale také se někdy stane, že přiletí, kousne a protože ví, že se budu zlobit, tak okamžitě zase odletí (a řekne sama sobě "to ne!"). Ale jestli to dobře chápu, tak se tak dožaduje pozornosti. Myslím, že čas, pozitivní vztah a empatie přechodné komplikovanější období vyřeší.

Neregistrovaný uživatel

25.7.2016 19:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.22

Snad ano. Ona od doby co ji máme a dokrmovali jsme ji ještě tak strašně tíhla ke mě. Spala mi na klíně a tak. Manžela se bála, teď z něj má respekt ale nebojí se nechá se od něj hladit, nemůže ji teda sahat tam kam já, ale zase jí řekne "pojď, jdeme do domečku" krásně mu stoupne na ruku a nechá se zavřít. Mě začne křičet, létat, utíká předemnou a když jí dám ruku a řeknu "pojď..." tak mi dokonce i vyjede po ruce. Mazlí se semnou víc jak s manželem ale nemá ke mě žádný respekt a nevím jak si ho mám u papouška vybudovat.

Neregistrovaný uživatel

25.7.2016 19:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.22

Ještě bych se chtěla zeptat jak to děláte když odjedete třeba na dovolenou k moři? Na týden.? My máme barák vedle rodičů, není problém s krmením ale třeba 10 dní ji nikdo nevyndá z klece, zvládne to? Mamka tam s ní třeba chvíli posedí, popovídá ale do klece ji nesáhne. A až se vrátíme jak ji máme přivítat? Vždy jsem měla jen psy a max korelu, takže se furt tak nějak neumím vcítit do inteligence a myšlení žaka.

25.7.2016 23:28
geldek

XXX.XXX.237.193

Mohu se vyjádřit jenom k té výchově - buďte důsledná v rozumných požadavcích. Když něco nesmí, pak to nesmí nikdy. Nesmíte couvnout ani když klovne. Za to ji vždy důrazně napomeňte, vždy stejnými slovy. Jestli zjistí, že si kousanci prosadí své a Vy vzdáte splnění požadavku, byla by hloupá, kdyby to nevyužila. Poslušnost chvalte, chvalte, chvalte. Časem sama zjistí, že pochvala a Vaše dobrá nálada je příjemná a alespoň trochu motivující k poslušnosti. Dokonce se pak sama začne chválit slovy, které používáte.

Co se dovolené týče, to nevím. Vždy s ní někdo z nás byl a zatím jsme nebyli nikde, kde nejela s námi.10 dnů v kleci by pro tu naši bylo nepředstavitelně neúnosné - a to máme 2metrovou bytovou voliéru. Je až moc zvyklá na volnost.

Neregistrovaný uživatel

26.7.2016 10:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109

Tak bývá týden kdy je z klece puštěná max hodinu, někdy je den kdy není venku vůbec. Potom jsou zase dny kdy je puštěná dopoledne dvě hodiny a večer další tři. Nemá přesně danou denně hodinu kdy se chodí ven, dělám na směny a manžel je občas přes týden pracovně pryč. Naše má klasickou klec pro velké papoušky metr x metr a asi metr a něco na výšku. Já se domnívám, že přes naši dovolenou bude lepší ji nechat doma s tím že bude ve svém, bude za ní denně třeba na hodinu chodit moje mamka, povídat si s ní, škrabat ji přes mříže. Dávat ji navečer do francouzského okna, které máme do zahrady (tam bývá ráda, pozoruje, ptáky, sousedy na zahradě, na sousedy řve "čau voleee" ) a dopoledne bude mít puštěné rádio, než kdybych ji odvezla někam sice k chovateli papoušků ale do voliéry na kterou není zvyklá a už vůbec ne mít vedle sebe další cizí zvědavé papoušky. Já vím, že to vypadá že se nějak uklidňuji a ospravedlňuji, ale pro nás je jednou za dva roky nutností odjet z baráku pryč aspoň na týden, nic nedělat, odpočinout si, uklidnit se u moře. Když máme dovolenou a jsme doma je to jakobychom žádnou dovolenou neměli, zase se maká. Samozřejmě nevím jak to dopadne, zatím jsme byli pryč jen na dva dny nejdéle a zvládla to bez problémů. Asi nám stejně nezbude nic jiného než to zkusit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík