Neoféma tyrkysová - napadení samičky samečkem

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.7.2016 13:09
lakou

XXX.XXX.212.22

Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit, co dělat, když sameček napadá samičku? Je již na hlavě oklovaná do krve u lopatek zcela bez peří. Odchovali nedávno mladé. Máme je oddělit nebo to přestane?

19.7.2016 14:23
eli22

XXX.XXX.181.33

lakou napsal(a):
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit, co dělat, když sameček napadá samičku? Je již na hlavě oklovaná do krve u lopatek zcela bez peří. Odchovali nedávno mladé. Máme je oddělit nebo to přestane?

To samé mám vždy po odchovu u pyrur. Sameček se chce opět pářit, ale samička nechce a on jí takto nutí. Jinak se mají velmi rádi, ale po odchovu takhle sameček jančí. Takže já je na cca týden oddělím, vidí na sebe, ale každý v jiné kleci, odeberu budku a po týdnu samečka vrátím (někdy ještě není sameček úplně zklidněný, tak mu samotku ještě pár dnů prodloužím). Pak je zase vše ok. Budku pak už tak pár měsíců nedávám. Pokud jsou už po druhé snůšce, tak minimálně čtyři měsíce jsou bez budky.

19.7.2016 14:25
eli22

XXX.XXX.181.33

Ještě dodám, že kdybych je nechala tak, tak sameček samičku nejen napadá (sice ne úplně do krve), ale nenechá jí ani nažrat, napít, jen jí honí do budky a hlídá, aby v ní setrvala. Po rozdělení chudák samička jí a pije půl dne.

slavikpavel

19.7.2016 14:33
slavikpavel

XXX.XXX.195.189

eli22 napsal(a):
To samé mám vždy po odchovu u pyrur. Sameček se chce opět pářit, ale samička nechce a on jí takto nutí. Jinak se mají velmi rádi, ale po odchovu takhle sameček jančí. Takže já je na cca týden oddělím, vidí na sebe, ale každý v jiné kleci, odeberu budku a po týdnu samečka vrátím (někdy ještě není sameček úplně zklidněný, tak mu samotku ještě pár dnů prodloužím). Pak je zase vše ok. Budku pak už tak pár měsíců nedávám. Pokud jsou už po druhé snůšce, tak minimálně čtyři měsíce jsou bez budky.

Ale vy je myslím chováte v bytě jako domácí mazlíčky ne? Jsou i dokrmovaní nebo jsou divocí?

slavikpavel

19.7.2016 14:34
slavikpavel

XXX.XXX.195.189

lakou napsal(a):

Rozdělit je od sebe, samce hlídat i v případě že ho dáte do jiné skupiny. Může být agresivní.

19.7.2016 14:39
eli22

XXX.XXX.181.33

slavikpavel napsal(a):
Ale vy je myslím chováte v bytě jako domácí mazlíčky ne? Jsou i dokrmovaní nebo jsou divocí?

Ano, já je chovám v bytě, jsou krotcí, mluví, jsou to mazlové, ale nejsou dokrmovaní.( Pyrury není třeba dokrmovat, ani mladé nedokrmuji a jsou z nich neskuteční mazlové - to je ale vedlejší). Ale teď úplně tak nevím, co tím chcete říci, jaký je rozdíl v takovém chovaní samečka v domácím a venkovním prostředí. Postup si myslím, že je stejný.

lumpicek

19.7.2016 14:59
lumpicek

XXX.XXX.0.243

lakou napsal(a):

Dobrý den, poměrně častý problém neofém tyrkysových, ostatní neofémy toto nedělají.
Nepíšete kde je máte, jak velká klec, nebo voliéra, jak řešená, se záletem, nebo bez.
Toto jsem vždy řešil, že mám voliéry se zálety tak, že do vletového okénka jsem dal pletivový rámeček, aby byl samec s rodinkou v kontaktu, který byl ve venkovním proletu, dostával krmení a vodu a dokrmoval mladé současně se samičkou, která byla s mladými v záletu.Většinou se toto děje několik dní po výletu mladých, samec jde opět do toku a samičku takto honí, není vůbec nebezpečný ostatním ptákům.Po několka dnech jsem je pustil opět dohromady a už býval klid, opět zahnízdili.
Pokud nemáte možnost takto voliéru rozdělit, nebo dát samce do vedlejší voliéry, nebo větší klece do stávající voliéry, tak stačí samci přistřihnout jedno křídlo, aby samičku nedohnal, časem se vše srovná.

slavikpavel

19.7.2016 15:13
slavikpavel

XXX.XXX.195.189

eli22 napsal(a):
Ano, já je chovám v bytě, jsou krotcí, mluví, jsou to mazlové, ale nejsou dokrmovaní.( Pyrury není třeba dokrmovat, ani mladé nedokrmuji a jsou z nich neskuteční mazlové - to je ale vedlejší). Ale teď úplně tak nevím, co tím chcete říci, jaký je rozdíl v takovém chovaní samečka v domácím a venkovním prostředí. Postup si myslím, že je stejný.

Doma v klecích se chovají jinak, stávalo se mi to taky při tomto chovu. Ve venkovních voliérách o délce 3m byl klid a ptáci se chovají úplně jinak než v kleci, dokonce jsem někdy nechával ve voliérách mláďata i v průběhu dalšího hnízdění pokud pár znovu nasedl. Choval jsem mutace zelenolících.

19.7.2016 15:38
eli22

XXX.XXX.181.33

slavikpavel napsal(a):
Doma v klecích se chovají jinak, stávalo se mi to taky při tomto chovu. Ve venkovních voliérách o délce 3m byl klid a ptáci se chovají úplně jinak než v kleci, dokonce jsem někdy nechával ve voliérách mláďata i v průběhu dalšího hnízdění pokud pár znovu nasedl. Choval jsem mutace zelenolících.

Tak je to možné, nevím, ale myslím, že ten náš by samičku honil i po velké voliéře. Jak říkám, jinak jsou 100% hamonizující pár, víc než 100% rodiče, klidně mladé mohu nechat se starými v kleci, jak dlouho chci, nedají bez sebe ani ránu, ale prostě po prodání posledního mláděte (a to už je v budce obyčejně další jedno vajíčko, které posléze zmizí) samečkovi jebne a tohle dělá. Opravdu stačí týden a budku pryč a je to ok. Budku nechat nemohu, protože by jinak hnízdili víc než 2x,3x ročně. Samičku to vysiluje, což ona dobře ví, proto nechce.
Mimochodem teď se mi něco podobného stalo u bourků, ale naopak. Pořídila jsem téměř tříleté samičce sedmi měsíčního samečka, který asi ještě nebyl připraven na hnízdění, a ona ho málem zabila. Takže jsem je oddělila na týden, odebrala budku a vrátila Teď se už nervou, ale jen se tolerují, možná bude chyba ještě jinde. Ona je lutino, s lutinama všeobecně mívám problém (i u mníšků).

19.7.2016 15:52
lakou

XXX.XXX.212.22

Máme je ve venkovní voliéře o 2m, takže prostoru si myslím, že mají dost. Ale zkusím je oddělit do voliéry vedle. Podle veškerých příspěvků mi to přijde taktéž nejrozumnější. A všem moc a moc děkuji za příspěvky, dozvěděla jsem se další nové věci. Není nad zkušenosti již dlouholetých chovatelů .

19.7.2016 15:58
eli22

XXX.XXX.181.33

lakou napsal(a):
Máme je ve venkovní voliéře o 2m, takže prostoru si myslím, že mají dost. Ale zkusím je oddělit do voliéry vedle. Podle veškerých příspěvků mi to přijde taktéž nejrozumnější. A všem moc a moc děkuji za příspěvky, dozvěděla jsem se další nové věci. Není nad zkušenosti již dlouholetých chovatelů .

Já si myslím, že pak to zase bude ok. Já jsem byla úplně nešťastná, když se to stalo poprvé, protože jsem si myslela, že je to napořád, že je budu muset oddělit navždy, ale ne. Teď už vím, jak to je(trvá to tak skoro 3 roky a je to jako přes kopírák, pořád stejně) a jak to bude. Že to bude zase v pohodě, člověk se přizpůsobí. Tak ať to tak taky máte!

19.7.2016 16:05
lakou

XXX.XXX.212.22

Tak něco podobného probíhá i u nás...Po přečtení jsem je hned šla předělat, chuděra jen vykukovala z budky. Teď je ve svým a snad bude vše ok...

19.7.2016 16:17
eli22

XXX.XXX.181.33

lakou napsal(a):
Tak něco podobného probíhá i u nás...Po přečtení jsem je hned šla předělat, chuděra jen vykukovala z budky. Teď je ve svým a snad bude vše ok...

Koukněte, řekli byste do samečka, že je to skoro vrah? Takhle tráví celé dny .

19.7.2016 16:56
lakou

XXX.XXX.212.22

Ten pohled mluví za vše

19.7.2016 19:41
m.zedlitzer

XXX.XXX.228.173

Dobrý večer.
Tyhle věci se občas stávají. Mám stejnou zkušenost s pyrurama zelenolícíma, ale pouze s jedním párem.Samec dostal novou mladou samičku, která nebyla ještě připravená na páření a samec byl jak zběsilý až oškubal samičce hlavu až k zátylku do krve. A to běhen dvou dní. Okamžitě jsem samičku odebral a začal léčit krvavou hlavu. Omývat borovou vodou a mazat optalmoseptonexem. Pak jsem ale šel na operaci kyčle a následně do lázní a samičku si vzal po tu dobu kamarád. Když jsem se vrátil ještě jsem samičku dát do jiné místnosti, ale oni se hlasem poznali a začali se usilovně volat. Protože jsem byl ještě doma, tak jsem je dal spolu. Okamžitě se začali sobě láskyplně věnovat a do týdne se pojímali. Problém vyřešen a v hnízdě 4 mladé.

Přidejte reakci

Přidat smajlík