Abubaide
XXX.XXX.55.12
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte někdo zkušenosti s tím, jak odnaučit papouška okusování kytek a pokojových rostlin. Nebo jak jste tenhle problém vyřešili?
Můj kakariki si našel novou zábavu, kdykoli ho pustím, chvíli šmejdí okolo a pak se usadí na květináčích s bylinkama (máta, majoránka, bazalka, petrželka, kávovník) a trhá a ukusuje a žere. Vždycky ho odtud vyženu, ale za minutu je tam zase, jakoby měl z mojeho rozčilování srandu. On celkově hrozně rád dělá nějaké naschvály, které vyprovokují reakci. Dávám mu čerstvou zeleninu, listy, drny a všechno, co by měl mít, má dokonce i zvlášť hrabací misku s drnama... ale nic z toho ho nezajímá, má zájem o čerstvé, zelené. Nejde mi ani tak o ty rostlinky, ty vyrostou znovu, ale za nějakou dobu se stěhuju z privátu domů, kde jsou v bytě různé druhy rostlin a mám strach, aby nesežral něco, co by pro něj mohlo být jedovaté.
Jinak, je to ještě mladý ptáček, narozený někdy v lednu (kroužek 2016), teprve nedávno se začal s námi trochu socializovat a mazlit, tak nechci, aby se to nějak pokazilo.
Odnaučovat papouška okusování rostlin je utopie. To je jako odnaučovat kozu okusovat listy nebo koně okusovat trávu. Kakariki rádi přehrabují hlínu, hledají potravu. Papoušek nedělá naschvály, to je vlastnost lidská. Doporučuji. Pustit pod dohledem, pak zavřít, dát mu možnost se v něčem vrtat a budete všichni spokojeni. Nic se nepokazí.
Zkuste mu dávat víc zeleného krmení, ptačinec, pampelišku, kokošku pastuší tobolku různé trávy a např moji papoušci teď rádi berou větve skalníku, která právě kvete. Jinak před lety jsem měl ochočenou rozelu pestrou a odnaučil jsem ho okusovat kytky v bytě tlesknutím rukou. Po nějakém čase si zvykl, že bral zelené krmení jen v kleci a kytek v bytě si přestal všímat.
Abubaide
XXX.XXX.55.12
Samozřejmě jsem to nemyslela naschvály jako naschvály. Spíše se baví tím, že pozoruje reakci. Příklad: sedím u stolu, pracuju u počítače, on přiletí, chvilku si se mnou hraje, pak odletí a čeká, jestli se na něj dívám, pak něco shodí, třeba tužku, převrátí skleničku atd., a poodletí a dívá se na mě, co udělám. Bere to asi jako hru.