Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.175.210
Vím, že tato diskuse není návod, jek řešít problémy, ale pro mě každá rada, názor, dobrý...již tak měsíc a půl se mi drbe pyrura, nejprve jsem to přisuzoval nadospělosti a přepeřování, jalikož má samička třičtvrtě roku, navíc ji strašně porostly nové ocasní brka, které měla spíše kratší a odrané z pletiva, ale dnes jsem si všimnul, že to opravdu bude jakýsi parazit, nebot dnes se drbala ustavičně a břicho má už probrané až na jemné prachové peří, takže břicho už prusvítá a začíná být bez červené a je barevně matné až růžové...nemáte zkušenost, co koupit, nebo co je třeba širokospektrálně účinné na nějáké parazity, které způsobují svědění?zítra ještě cinknu na veterinu, ještě jsem toto opravdu neřešil a na přepeřování mi to připadá už dlouho, díky za slušné odpovědi bez urážek.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vím, že tato diskuse není návod, jek řešít problémy, ale pro mě každá rada, názor, dobrý...již tak měsíc a půl se mi drbe pyrura, nejprve jsem to přisuzoval nadospělosti a přepeřování, jalikož má samička třičtvrtě roku, navíc ji strašně porostly nové ocasní brka, které měla spíše kratší a odrané z pletiva, ale dnes jsem si všimnul, že to opravdu bude jakýsi parazit, nebot dnes se drbala ustavičně a břicho má už probrané až na jemné prachové peří, takže břicho už prusvítá a začíná být bez červené a je barevně matné až růžové...nemáte zkušenost, co koupit, nebo co je třeba širokospektrálně účinné na nějáké parazity, které způsobují svědění?zítra ještě cinknu na veterinu, ještě jsem toto opravdu neřešil a na přepeřování mi to připadá už dlouho, díky za slušné odpovědi bez urážek.
Zkuste dát na noc na dno klece čistě bílý papír. Ráno uvidíte, jestli jsou to roztoči.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den.
Koukněte pyrurovi na spodní stranu ocasu a na černé barvě by jste mohl případné parazity mezi peřím zahlédnout. Rosíte pravidelně ptáky vodou? Je možné, že ho pouze v současných suchých dnech svědí kůže. Když jsem tyto ptáky choval, rosil jsem všechny páry každý den do úplného promáčení. Kvalita peří byla naprosto dokonalá a upravilo se peří i u ptáků, kteří vypadali stejně jak popisujete. Ty už jsem takhle koupil. Ono časté máčení až na kůži je také určitá prevence proti parazitům. V přírodě je to jedna z možností, jak se ptáci parazitů zbavují.
M. Štěpán.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.175.210
Ptáky kropím denně, mám 7litrovou tlakovou nádobu určenou na postřiky s hadicí, samozřejmě jsem zakoupil jen pro tyto účely...je pravda, že ten start léta, co slunce peklo jsem nekropil, ale až ted posl pár týdnů, ale pyrura je už ted na břiše dosti obraná a dnes jsem i zaznamenal, jak se drbe nožkou i pod křídly a pomáhá si zobákem.že by se škubala jsem nezaznamenal, spíše to opradu vypadá na nějákého parazita, mám pár ve 2,5m velké voliéře venku, kde i prší, zákryt proti slunci je, kropím...je něco dostupné, čím bych neublížil a co by bylo vhodné.užž jsem jednou řešil s veterinářem, který taky choval nějáké rozely, ale připadalo mi, že má strašně málo informací z tohohle okruhu, děkuji.