Potřeboval bych poradit. Je toto rozela pestrá skořicová oranžová ? Děkuji.
gertner
napsal(a):
Potřeboval bych poradit. Je toto rozela pestrá skořicová oranžová ? Děkuji.
Přeji hezký den, není, už jste to tady řešil záčátkem roku, je to opalinová skořicová nebo také jinak červená skořicová. Že navenek vypadá oranžově? To všechny červenoskořicové. Je to jen podle toho, jak se na barvy díváme. Oranžové už tady před časem byly. V podstatě jsou podobné oranžovým penantům. Mají také shodnou dědičnost.
gertner
napsal(a):
Také Vám přeji příjemný den pane Šaroun. A jste si 100% jistý, že máte pravdu?!
Zdravím, ano, i když z vaší interpunkce za větou asi plyne, že tomu nevěříte. Uvědomte si ale, co je oranžová mutace u rozel. Dá se nazvat též pastelově modrá, parblue a můžeme si pomoci dědičností u rozely penanta. Důkaz získáte třeba když ptáka na fotce budete pářit třeba s modrou mutací. To, že vypadá oranžově ještě neznamená, že se jedná o zmíněnou mutaci. Je to váš pták? Co je to za pohlaví, fotka není příliš ostrá. Je to samec? Jestli ano, Zkuste ho s červenoskořicovou samicí a máte jasno.
saroun
napsal(a):
Zdravím, ano, i když z vaší interpunkce za větou asi plyne, že tomu nevěříte. Uvědomte si ale, co je oranžová mutace u rozel. Dá se nazvat též pastelově modrá, parblue a můžeme si pomoci dědičností u rozely penanta. Důkaz získáte třeba když ptáka na fotce budete pářit třeba s modrou mutací. To, že vypadá oranžově ještě neznamená, že se jedná o zmíněnou mutaci. Je to váš pták? Co je to za pohlaví, fotka není příliš ostrá. Je to samec? Jestli ano, Zkuste ho s červenoskořicovou samicí a máte jasno.
Dobry den chtěl bych se vás zeptat jaky stohoto páru budu mět mlady a sčím je mohu párovat děkuji.
Dobrý den. Můj pták to není. Je to fotografie z knížky Papoušci Austrálie I. (Milan Vašíček) na straně 62.
Kolega přírodně zbarvený oranž samičku pářil s pastelovým samcem a odchoval rozelu pestrou lutino opalinovou. Od červenoskořicové to není možné odchovat.
Letos jsem odchoval dvě totožné samičky jako na fotografii. Na první odchov jsem čekal 5 let a kolega také. Rozely červenoskořicové jsem choval a nebyl problém druhým rokem odchovat.
gertner
napsal(a):
Dobrý den. Můj pták to není. Je to fotografie z knížky Papoušci Austrálie I. (Milan Vašíček) na straně 62.
Kolega přírodně zbarvený oranž samičku pářil s pastelovým samcem a odchoval rozelu pestrou lutino opalinovou. Od červenoskořicové to není možné odchovat.
Letos jsem odchoval dvě totožné samičky jako na fotografii. Na první odchov jsem čekal 5 let a kolega také. Rozely červenoskořicové jsem choval a nebyl problém druhým rokem odchovat.
Proč by to nebylo možné?
Stačí jestli byl ten 1,0 pastel štěpitelný na ino a opalin tak pářením se skořicově opalinovou samicí máte hned 35% opalin ino.
gertner
napsal(a):
Zdravím, doporučuji prostudovat základní principy genetiky. Zjistíte, že odchovat lutino opalinovou( rubino) dokážete i od normálně zbarveného páru ( jen je potřeba štěpák na obě barvy). Lze to i od červenoskořicové samice. Jestli byl samec pastelový, jen z toho plyne, že potomstvo je celé štěpitelné na pastel. Mendelovi neodporujte. Snažili se o to jiní, bez úspěchu.
saroun
napsal(a):
Zdravím, doporučuji prostudovat základní principy genetiky. Zjistíte, že odchovat lutino opalinovou( rubino) dokážete i od normálně zbarveného páru ( jen je potřeba štěpák na obě barvy). Lze to i od červenoskořicové samice. Jestli byl samec pastelový, jen z toho plyne, že potomstvo je celé štěpitelné na pastel. Mendelovi neodporujte. Snažili se o to jiní, bez úspěchu.
Zdravím. Já nikomu neodporuji. Jen jsem chtěl ukázat, co odchoval kolega. Myslím, že štěpitelného samce neměl. Ale k tomu by se měl vyjádřit on sám. Původní otázka byla: "Zda na fotografii je skořicový oranž?". Vy tvrdíte, že je to červenoskořicová, ale v odborné knížce je uvedeno skořicový oranž.
gertner
napsal(a):
Zdravím. Já nikomu neodporuji. Jen jsem chtěl ukázat, co odchoval kolega. Myslím, že štěpitelného samce neměl. Ale k tomu by se měl vyjádřit on sám. Původní otázka byla: "Zda na fotografii je skořicový oranž?". Vy tvrdíte, že je to červenoskořicová, ale v odborné knížce je uvedeno skořicový oranž.
Zdravím, víte, co znamená mnohdy myslet. Bez toho, aby neměl kolega alespoň štěpitelného samce, to prostě nejde. I autor odborné knížky se může mýlit. Čerpá z informací z jiných pramenů a ty nejsou vždy stoprocentní.
Dobrý den.
Přidávám se na stranu pana Šarouna. Dle mého se jedná o klasickou červenoskořicovou samici, možná jen špatně nafocenou. Na telefonu s nejkvalitnějším displejem na trhu se mi jeví více červená, než na 2 roky starém notebooku. Knihu doma sice nemám, že je to tam napsané je sice hezké, ale jak již bylo výše napsáno, oranžová je mutace která vychází z modré, jako neúplná modrá (parblue). V jiné odborné knize zase vylo popsáno, že občas opalínové rosely vyletí jako oranžové ale během několika let přepeří do klasického červeného zbarvení, jedním příkladem za všechny "oranžová" od jednoho chovatele nedaleko prahy, která během pěti let změnila peří do normálního zbarvení. Odchovem oranže od opalínového (případně kombinací s opalínem) páru bych rozhodně nejásal. Dle mého je to spojením kombinace světlé barvy (skořice, spíše lutino) a červené, kde nejsou allely poskládané správně, ale obě allely jsou na jedné úrovni, což se vývojem a stářím ptáka mění, a allely se nakonec dostanou do správné roviny. Podobně jako vývoj ve vejci, ale trvá to déle.
K odchovu rubina je naprosto jedno, o jakou samici se jedná, protože je to mutace vázaná na pohlaví. Tvrdíte ale, že jste podobného ptáka odchoval, dáte fotku? Třeba napoví více, než fotka z knížky, geneticky to ale možné stejně není.
Matýšek L.
Václav 21
XXX.XXX.128.35
Dobrý den,
Je to skořicový oranž. V knize od M. Vašíčka popisují to samé, co píše pan Šaroun, ale také zároveň vysvětlují, proč je to skořicový oranž. O stranu zpět, str.61, je foto. rozely pestré oranžové. Také popis červenoskořicové mutace. Chovatel z Konic u Znojma od této oranžové odchoval mutaci lutino opalino a neměl štěpitelného samce. Několikrát i odchoval oranžové lutino. Kniha od M. Vašíčka vyšla v r.2000.
Autoři: M.Vašíček, RNDr.Fr.Hanák, Mgr.St.Chvapil, E.Antonín. Foto: V. Coufalík.
Popis oranžové je také v knize, Rozely a jejich mutace, str.102.
Václav 21
napsal(a):
Dobrý den,
Je to skořicový oranž. V knize od M. Vašíčka popisují to samé, co píše pan Šaroun, ale také zároveň vysvětlují, proč je to skořicový oranž. O stranu zpět, str.61, je foto. rozely pestré oranžové. Také popis červenoskořicové mutace. Chovatel z Konic u Znojma od této oranžové odchoval mutaci lutino opalino a neměl štěpitelného samce. Několikrát i odchoval oranžové lutino. Kniha od M. Vašíčka vyšla v r.2000.
Autoři: M.Vašíček, RNDr.Fr.Hanák, Mgr.St.Chvapil, E.Antonín. Foto: V. Coufalík.
Popis oranžové je také v knize, Rozely a jejich mutace, str.102.
Každý kdo má alespoň pramalé základy genetiky ví, že rubino, neboli lutino-opalín není možné odchovat z neštěpitelného samce a samici můžete mít jakoukoliv, klidně i oranž. Genetiku neoklamete, v případě že by se jednalo o NSL rubino, taktéž se nepodaří odchovat, pokud nebudou oba jedinci štěpitelní. Knihu od pana Vašíčka sice nemám, ale pro Rosely a jejich mutace jsem si teď zašel do poličky a není tam o oranžové zmíněno vůbec nic konkrétního, výňatky "...s největší pravděpodobností se nejedná ani o "oranžovou", tedy částečně parblue...", "...je dost možné, že u rosely pestré se vůbec nejedná o částečně modrou - parblue - mutaci. Tito jedinci často brzy hynou nebo přepeří do normálního červeného zbarvení...". To o čem mluvíte je "popis" mutace A na základě odkoukání, nejspíše latentní modifikace(?) B. Prostě s klidem můžeme říct, že pokud se někde nepracuje na transmutačním přenosu parblue za pomoci penanta a modrých pestrých, není možné cokoliv co máme nazývat parblue. Tedy abych se upřesnil, možné to je, ale muselo by to vyletět od modrých kusů, což ani v jednom případě zaručeně není, protože o tom by byla publicita v chovatelských kruzích mnohem více.
Zdravím, dostala se mi do chovu takováto Rozela pestrá, je to letošní mládě, zřejmě tedy červenoskořicová?!Je toto zbarvení vázáno na pohlavý?Děkuji.K.