Obsedání QH ve dvou letech...

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.3.2014 19:49
alicek23

XXX.XXX.160.26

Ahoj všichni. Mám dvouletého valáška QH s PP a chtěla bych ho začít obsedat co jsi o tom myslíte? moje trenérka si myslí že 2 roky jsou nejůepší...

17.3.2014 20:37
chex

XXX.XXX.13.211

A kdopak je vaší trenérkou? smajlík Vysvětlila vám také vaše trenérka, PROČ si myslí, že dva roky jsou na obsedání nejlepší? Jaké má důvody?
Já začínám na své QH jezdit až teď, když jsou jí čtyři roky. A je to miláček. Kam spěcháte vy?smajlík

17.3.2014 22:29
elaphka

XXX.XXX.199.30

alicek23 napsal(a):
Ahoj všichni. Mám dvouletého valáška QH s PP a chtěla bych ho začít obsedat co jsi o tom myslíte? moje trenérka si myslí že 2 roky jsou nejůepší...

Narovinu, podle mého je to blbost největšího kalibru, kór u tohoto plemene. Vždyť ten kůň je ještě hříbě! Anatomicky nemá dostavěnou kostru, stále roste, není pořádně nasvalený...
Začít makat ze země, budovat si vztah; vycházky na ohlávce, aby nebyl lekavý a šel od koní, postupem času přidat práci na kruhu, popř. práci na dvou lonžích.
A MINIMÁLNĚ jeden rok počkat! Klidně bych to nechala až na ten čtvrtý rok, jak je napsáno výše.

17.3.2014 23:13
canis lupus

XXX.XXX.20.105

Tohle mi trenér tvrdil taky. Obsedat ve dvou letech je normální, protože později jsou koně dominantní. No, trenéra už nemám, zato mám krásnou, hodnou a učenlivou skoro tříletku. Sedlo ještě neviděla, ale nosí obřišník a deku. Chodíme na procházky a trochu na kruhu.

18.3.2014 06:36
chex

XXX.XXX.34.42

canis lupus napsal(a):
Tohle mi trenér tvrdil taky. Obsedat ve dvou letech je normální, protože později jsou koně dominantní. No, trenéra už nemám, zato mám krásnou, hodnou a učenlivou skoro tříletku. Sedlo ještě neviděla, ale nosí obřišník a deku. Chodíme na procházky a trochu na kruhu.

Pokud někdo tvrdí, že obsedat se má ve dvou letech z důvodu, že později je kůň dominantní, pak nemá u koní co dělat. A už vůbec ne koně trénovat. Člověk, který si říká trenér nebo cvičitel, prostě ten, kdo obsedá, a neumí si vyřešit s koněm jeho dominanci (pokud kůň vůbec dominantní je), by se měl zamyslet nad tím, proč nepracuje radši někde ve fabrice u pásu smajlík.
Důležitá je kvalitní příprava na obsedání. Vyřešit si vztah s koněm, poslušnost, ochotu, zájem, důvěru. Pak je fuk, jestli obsedáte třeba až v šesti letech smajlík

18.3.2014 17:14
klawdie

XXX.XXX.10.21

Zcela upřímně nechápu důvod proč obsedat 2leté koně, krom závodů,ale spousta lidí to tak dělá u američanu u plnasu...prej ranné plemeno ale podle mého každý kun má právo na určité bezstarostné mladí, pokud si děláte koně pro sebe, dělejte si to stejně tak podle sebe....

Přidejte reakci

Přidat smajlík