alicek23
napsal(a):
Ahoj všichni. Mám dvouletého valáška QH s PP a chtěla bych ho začít obsedat co jsi o tom myslíte? moje trenérka si myslí že 2 roky jsou nejůepší...
Narovinu, podle mého je to blbost největšího kalibru, kór u tohoto plemene. Vždyť ten kůň je ještě hříbě! Anatomicky nemá dostavěnou kostru, stále roste, není pořádně nasvalený...
Začít makat ze země, budovat si vztah; vycházky na ohlávce, aby nebyl lekavý a šel od koní, postupem času přidat práci na kruhu, popř. práci na dvou lonžích.
A MINIMÁLNĚ jeden rok počkat! Klidně bych to nechala až na ten čtvrtý rok, jak je napsáno výše.
canis lupus
napsal(a):
Tohle mi trenér tvrdil taky. Obsedat ve dvou letech je normální, protože později jsou koně dominantní. No, trenéra už nemám, zato mám krásnou, hodnou a učenlivou skoro tříletku. Sedlo ještě neviděla, ale nosí obřišník a deku. Chodíme na procházky a trochu na kruhu.
Pokud někdo tvrdí, že obsedat se má ve dvou letech z důvodu, že později je kůň dominantní, pak nemá u koní co dělat. A už vůbec ne koně trénovat. Člověk, který si říká trenér nebo cvičitel, prostě ten, kdo obsedá, a neumí si vyřešit s koněm jeho dominanci (pokud kůň vůbec dominantní je), by se měl zamyslet nad tím, proč nepracuje radši někde ve fabrice u pásu
.
Důležitá je kvalitní příprava na obsedání. Vyřešit si vztah s koněm, poslušnost, ochotu, zájem, důvěru. Pak je fuk, jestli obsedáte třeba až v šesti letech