Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.6.2013 19:59
nada12

XXX.XXX.181.223

Dobrý den, mám dotaz ohledně čepů na kloubech u 5-leté kobylky ČT. Nyní kobylka je ježděná, vyjíždky, jízdárna, skoky. Ráda bych jí koupila, ale prý je tam možnost čepů na kloubech, které se mohou projevit, ale také nemusí za celý život kobylky. Prosím o Vaše zkušenosti. Jak jste poznali ? Jak jste léčili ? Zda je koník pak pojízdný ? V jakém věku se to projevilo? atd. Děkuji moc za Vaše zkušenosti.n.

14.6.2013 10:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.157.160

nada12 napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz ohledně čepů na kloubech u 5-leté kobylky ČT. Nyní kobylka je ježděná, vyjíždky, jízdárna, skoky. Ráda bych jí koupila, ale prý je tam možnost čepů na kloubech, které se mohou projevit, ale také nemusí za celý život kobylky. Prosím o Vaše zkušenosti. Jak jste poznali ? Jak jste léčili ? Zda je koník pak pojízdný ? V jakém věku se to projevilo? atd. Děkuji moc za Vaše zkušenosti.n.

a nemáte namysli spíš čipy, než čepy ...?

14.6.2013 11:32
didi

XXX.XXX.66.122

Pokud je kobylka jinak zdravá a vám sedí, na rekreaci (hobby využití) bych ji koupila. Problém se skutečně nemusí projevit. Operativní řešení čipů v případě, že se zvětší nebo posunou a začnou vadit, bývá zpravidla úspěšné - někdy ani operace nutná není - jen snížení zátěže koně.

Pokud však plánujete regulérní sportovní využití, koupila bych koníka bez vad - byť potenciálních.
Při vysoké zátěží se problém spíše projeví, než v režimu rekreačním.

Je to určitě řešitelnější problém, než artróza, muchařina a dušnost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.6.2013 11:50

no to by som ani netvrdila. určite sa môže podariť kôň, ktorý celý život prežije vo vysokej športovej záťaži, ale nikto nedokáže predpovedať, že zrovna tento kôň nebude mať problém za rok, dva, päť. to riziko je tam stále, podľa môjho názoru o nič menšie, než pri artróze.

14.6.2013 11:56
didi

XXX.XXX.66.122

Já myslela ten výchozí stav - diagnostikované "skryté" čipy, že jsou menším problémem, než diagnostikovaná artróza, muchařina, ...

15.6.2013 10:46
nada12

XXX.XXX.181.223

Ano, pardon, překlep.

15.6.2013 13:36

didi napsal(a):
Já myslela ten výchozí stav - diagnostikované "skryté" čipy, že jsou menším problémem, než diagnostikovaná artróza, muchařina, ...

neviem, ten čip je taká časovaná bomba. podľa mňa je len otázka času, kedy môže začať robiť problémy. a neviem prečo, ale tak si ja myslím, že v tom čipovom kĺbe k tej artróze skôr, či neskôr dojde( ale to je len moja domnienka, nemám to ničím potvrdené). proste, koní je plná prdel, tak prečo si brať domov potenciálny problém.

21.6.2013 18:54
lesterka

XXX.XXX.146.52

Jak už tu bylo psáno, čip se nemusí hýbat a může to být ok nebo se může za dva roky začít hýbat a způsobit artrozu. Operace jednoho stojí cca 20 tis. Pokud je provedena dobře a včas, kůň může být plně využitelný bez sebemenších problémů do budoucna.

Přidejte reakci

Přidat smajlík