Prosím majitele a chovatele tinkrů a jiných rousnatých plemen o radu !!!
Mám případ kobyly plemene tinker, která už několikátou letní sezónu trpí na boule velikosti třešně až menší švestky způsobené pobodáním hmyzem. Kobyla si typo štípance okusuje až do krve a tím podporuje ještě větší dráždění nalétávajícím hmyzem. Tyto boule se vyskytují pouze na zadních holeních nikde jinde. Kobyla není muchařka, netrpí na rozedřené plece a břicho i když samozřejmě ze stavu zadních nohou je nervózní. Běžné repelenty jsme zkoušeli, bohužel bez valné dlouhodobější pomoci. Názor a vyjádření veterináře zněl, že je to dost častý problém "rousnatých" plemen, které často může skončit i otravou - což mě dost znepokojuje. Píchání kortikoidů nebo například mechanická zábrana v podobě límce nepřipadá v úvahu, sítě jsou v tomto případě neúčinné vzhledem k postiženému místu.
Prosím podělte se o své rady a zkušenosti !!!
Předem děkuji :-)
Můj tinker má taky na zadních šlachách bouličky, veterinář mi řekl, že musel kdysi prodělat svrab. Teď má nohy čisté, ale chce to prevenci. Koupit od veterináře Neostomosan a 2x do měsíce nohy v roztoku vyčvachtat. Ale pořádně tak, aby se přípravek dostal až na kůži. Dále se mi osvědčilo proti svědivosti podávat denně 1-2 lžíce ostropestřcového oleje do žrádla. No a samozřejmě nízkobílkovinné krmivo, protože to taky tinkerům působí kožní problémy. Dobré je svědící místa promazat, já si míchám indulonu s betadinou a funguje to výborně.
sousedka má chlaďase s krásnýma rousama a měla stejný problém. Začala to mazat obyčejným sádlem a můj geniální pes na to přišel a každé ráno a večer když mu to mazala a kůň byl uvázaný tak k němu přiběhl a sádlo a hlavně ty bouličky prostě nějak vylízal. Teď kdykoliv se mu to tam objeví tak si sousedka přiběhne pro psa.... Ovšem u jejího koníka se to vyskytovalo hlavně v době kdy byl v noci v boxu, teď když je na léto pořád venku tak to tam prostě není.