red and white
napsal(a):
Dostala jsem katalog chovatelských potřeb, je tam takové udělátko s názvem Trokar, nevíte k čemu se to používá?? na internetu jsem našla jen "trokar pro ovce" a vrtá mi hlavou k čemu to tsk může být??? děkuji
Trokar je taková ostrá trubička s rukojetí, je to něco na způsob injekční jehly, jen velmi široké. Používá se k rychlé pomoci při nadmutí u přežvýkavců. Když se nafoukne kráva, má veliké bolesti a jedním ze způsobů jak jí okamžitě pomoci (a zachránit život) je proražení břicha v místě, kde je zrovna bachor. Ten je tak napnutý pod kůží, že je to nakonec malá ranka a vzduch tamtudy unikne.
stieberova
napsal(a):
Trokar je taková ostrá trubička s rukojetí, je to něco na způsob injekční jehly, jen velmi široké. Používá se k rychlé pomoci při nadmutí u přežvýkavců. Když se nafoukne kráva, má veliké bolesti a jedním ze způsobů jak jí okamžitě pomoci (a zachránit život) je proražení břicha v místě, kde je zrovna bachor. Ten je tak napnutý pod kůží, že je to nakonec malá ranka a vzduch tamtudy unikne.
Je to mazaná věcička
.
V trubičce je zasunut bodec - prorazíš stěnu břišní v místě nadmutého bachoru, v ráně zůstane zasunutá trubička - jen propíchnutí nic neřeší, okamžitě se to ucpává obsahem bachoru - tu trubičku prostrkáváš podle potřeby bodcem právě proti ucpání, aby plyny způsobující šílené bolesti unikaly.
Nic pro slabé žaludky, ale pomůže to.
stieberova
napsal(a):
A nebo při pneumotoraxu(porušení políce, resp. podtlaku mezi poplicnicí a pohrudnicí). Pomocí trokaru se pomáhá obnovit podtlak, aby se jedinec neudusil.