klawdie
napsal(a):
Kolik že je koni?
No tak teď ti moc nerozumím jak to myslíš - jako že koni je rok, je obsedlej a teď co s ním? Nebo že kůň je rok obsedlej a teď co s ním? A nebo že kůň je čerstvě obsedlej a teď co ten rok s ním?????
Chtělo by to vážně popsat trochu srozumitelněji, přiznávám že jsem z toho jelen.....
janda
napsal(a):
No tak teď ti moc nerozumím jak to myslíš - jako že koni je rok, je obsedlej a teď co s ním? Nebo že kůň je rok obsedlej a teď co s ním? A nebo že kůň je čerstvě obsedlej a teď co ten rok s ním?????
Chtělo by to vážně popsat trochu srozumitelněji, přiznávám že jsem z toho jelen.....
Slečna myslí,že koni je rok a jak s ním nyní pracovat až po obsednutí,
bednarik petr
napsal(a):
Slečna myslí,že koni je rok a jak s ním nyní pracovat až po obsednutí,
Jo, tak to už dává smysl.
No myslím, že nějaký pravidlo pro to není, každý uznává něco jiného.
Já osobně mám úně únorovýho - do tří let byl na pastvinách s kámošema, případně chodil jak byl čas na prochajdy na ruce - nic pravidelnýho. Od 2,5 jsem ho zvykala na udidlo a na obřišník - zas jenom na prochajdách na ruce. Od března co měl 3 jsem začala s prací na lonži a sedlat. Koncem dubna až v květnu jsem na něj hupla...
janda
napsal(a):
Jo, tak to už dává smysl.
No myslím, že nějaký pravidlo pro to není, každý uznává něco jiného.
Já osobně mám úně únorovýho - do tří let byl na pastvinách s kámošema, případně chodil jak byl čas na prochajdy na ruce - nic pravidelnýho. Od 2,5 jsem ho zvykala na udidlo a na obřišník - zas jenom na prochajdách na ruce. Od března co měl 3 jsem začala s prací na lonži a sedlat. Koncem dubna až v květnu jsem na něj hupla...
Já osobně nejsem zástancem lonžování takhle mladých koní, ale jsou tací co to preferují. A když už tak jedině poblbnout v kruhovce, bez nějakýho vyvázání....
janda
napsal(a):
Já osobně nejsem zástancem lonžování takhle mladých koní, ale jsou tací co to preferují. A když už tak jedině poblbnout v kruhovce, bez nějakýho vyvázání....
Taky jsem to hned nepochopila jak to bylo myšleno ach ta čeština,ale plně s tvými názory Jandi souhlasím...přesně tak já si koníka šetřím jsou mu čtyři, obsedala jsem ho ve 3,5 a toho pul roku nic moc nedělal ted od jara už začínáme pracovat pod trenérem.Jinak pro zadavatelku už jsem odpovídala na nemoderce...
sendynka
napsal(a):
dobry den chtela bych se zeptat zda by jste sem mohli popsat jak zacinate pracovat s konem od jednoho roku po obsednuti .. jak casto do tydne jej berete napr: na lonz atd.. predem moc dekuju... SENDY
Já to pochopila tak, co dělat s koníkem, kterému je rok, do doby, než ho obsedneme (tj do dvou či tří let - jak kdo preferuje)... je to tak správně?
Koníka mám ročka, t.č. na pastvině, tedy 24 h venku. Jelikož v roce nemají koně ještě plně vyvinuté klouby, tak v žádném případě NELONŽUJI!!!!! Můžeš ho učit základní výchově, tj. aby se uměl správě vodit, nepředbíhal, zastavoval, aspoň krok zacouval, uhýbal před tlakem. Já k tomu ročka ještě vodím při koni na vyjížďky, takže ho učím poprat se s terénními nástrahami, jako jsou potoky, příkopy, kmeny přes cestu, houštiny, bahno, kopce, auta, traktory, divoká zvěř, ale i různé odpadky, plachty a pytle u cest atd...a při té příležitosti ho rovnou učím (jak to už to umí vodicí kůň) naklusat či nacválat na slovní pobídku, zpomalit a zastavit taky na slovní pobídky. Tím mu na kruhu - neb nelonžuji - nezatěžuji klouby a přitom koník bude umět vše, aby byl později v klidu a pohodě obsednut.