aglia
XXX.XXX.187.73
Dobrý den, zajímalo by mě jaké je nejvhodnější udidlo pro koně, který si lehá do oteží a chodí s hlavou pod kolmicí.
Žádné udidlo neexistuje. Pokud ano, budou Vám lidé jen lhát a nebudou řešit problém, ale budou řešit jen důsledek a stejně se nikam v trvalém rázu neposunete.
Je třeba si uvědomit, proč ten kůň má tendence lehat do otěží. Je to mladý kůň? Kůň s nedostatečným osvalením? Kůň bez rovnováhy? Nerespektující sed a holeň jezdce? Bránící se kontaktu? Nebo jen zkažený kůň? Jezdec bez rovnováhy?... těch důvodů je několik, ale reakce koně je stejná.
Musíte začít u sebe, Vy jste ta, která určuje, co se bude dít. Základ veškerého ježdění je ten, mít uvolněného dobře jdoucího koně v tempu. Kůň musí respektovat a reagovat na pobídky, čekat na ně a dle nich jednat. Použitím sedu a holení si koně korigujeme dle našich požadavků. Koně pouze otěží rámcujeme a pomáháme mu s ní.
Tudíž musí nastat kvalitní uvolnění koně - práce na přechodech, práce na dvou stopách, přistavování ven-dovnitř, klusová práce, cvalová práce s prodloužením a zkrácením chodů - pouze sedem a váhou, zaměstnat koni hlavu, nenechat ho přemýšlet co se děje okolo, musí vnímat Vás. Takže neustále impulsy ke změnám, ať chodovým, tak směrovým. Koně, který se valí na předek jezdit s vyšší rukou na jemném kontaktu, ruka vybízející v pohyb vpřed, aby měl kůň prostor se dostat do požadované pozice krku, aby se necpal za kolmici a uhýbal tím kontaktu.
Pokud koně takto uvolníte, takto půjdete v rovnováze a zabavíte ho, nemá tendenci cpát se na předek, protože na to jednak nebude mít prostor, čas, ani mu to nepůjde, jelikož bude v jiném (a žádoucím) postavení.
aglia
XXX.XXX.187.73
Děkuji za radu. Mám mladého koně, který ještě nemá správnou rovnováhu. Jezdím pod trenérem a bude ještě chvíli trvat než koník pochopí "co se po něm chce". Jezdím ho na stihle, ale nejsem si jistá, zda mu toto udidlo vyhovuje. Mohla by to být jedna z příčin proč kůň dává hlavu pod kolmici? Vím, že tohle není jen o udidle, ale zajímalo by mě jestli by s jiným udidlem mohl chodit jinak?
Uživatel s deaktivovaným účtem
aglia
napsal(a):
Děkuji za radu. Mám mladého koně, který ještě nemá správnou rovnováhu. Jezdím pod trenérem a bude ještě chvíli trvat než koník pochopí "co se po něm chce". Jezdím ho na stihle, ale nejsem si jistá, zda mu toto udidlo vyhovuje. Mohla by to být jedna z příčin proč kůň dává hlavu pod kolmici? Vím, že tohle není jen o udidle, ale zajímalo by mě jestli by s jiným udidlem mohl chodit jinak?
Ne, stihlo za to nemůže. Zalézání za kolmici a lehání do otěží je obrana koně proti bolesti a později i návyk. Ani remonta bez osvalení a rovnováhy nemá tendenci zalézat za kolmici. Příčina je špatné působení rukou - necitlivá ruka, ježdění "ruka proti noze", snaha koně rukou "zabalit", protahování otěží, jízda s příliš krátkými otěžemi u nenavyklého koně apod. Změna udidla může pomoci jen přechodně. Pokud se neodstraní chyba při ježdění, situace se ale nadále bude zhoršovat. Řešení je jen změna způsobu ježdění. Dovolím si tipovat - trenér je zřejmě ze staré "komunistické" školy nebo trenér zdůrazňující "zabalení hlavy".
Neznám Vás, neznám Vašeho koně, takže toto opravdu hodnotit nebudu a nemůžu - od toho máte ostatně trenéra, ten má poznat dle reakcí koně, zda výstroj, kterou na sobě má, sedí a vyhovuje mu.
Odpověděla jste si sama - mladý kůň, bez rovnováhy, bez síly. Plno koní, hlavně tech mladých dává hlavu za kolmici proto, že se brání kontaktu s rukou jezdce. Je pro ně jednodušší hodit hlavu mimo kontakt a tím získat "svobodu" i na úkor diskomfortu a tlaku na zádové i krční svalstvo. O to víc bych ho hlídala holeněmi a o to víc mu nabízela otěž, abych ho dostala zpátky na jemný kontakt.
Toto je ale ovšem jen teorie. Nezná Vás, neznám koně, nevím jakým stylem jezdíte. Já si však obecně nemohu vynachválit dvloulomenné stihlo.
Jediné, co mně napadlo: když píšete, že je mladý, nepřezubuje? Má zuby v pořádku?
aglia
napsal(a):
Dobrý den, zajímalo by mě jaké je nejvhodnější udidlo pro koně, který si lehá do oteží a chodí s hlavou pod kolmicí.
Gumové bago, netahat za hubu a dbát na podsazení zádě, nejezdit krátké pracovní chody a dbát na to, aby kůň vystrčil nos dopředu. Nepoužívat žádné průvlečky nebo podobné kraviny.
aglia
napsal(a):
A to vám trenér nedokáže poradit? Jestli máte mladého koně, tak remontní sed, gumu, jemnou ruku, žádné prudké přechody, měla byste míti koně ze země naučeného na hlasové pokyny, ke kterým přidáte pomůcky sedem a holení, žádné pracovní sedy, jemné dosedání, naučte koně nosit, srovnejte ho a postupně podsazujte. Otěže velmi jemně, jen až vám on nabídne přilnutí.
Udidlo samozřejmě problém nevyřeší. Navíc nevíme na jakém udidle jezdíte momentálně.
Samozřejmě ne každému koni sedí stejné udidlo, ale váš problém bude jinde.
Kůň který se zároveň schovává za otěž a lehá si do otěží, často bývá kůň který nejde aktivně od zádi, koník línější, na první pohled může i vypadat, že jde pěkně, ale jezdci to moc příjemné není, navíc kůň je hozený na předku a dělá si z rukou jezdce pátounohu. Pomoci může několik věcí, nejezdit koně s nízkou rukou, mít ji živou (tím nemyslím protahování zprava doleva), když se kůň opře nejít proti tlaku, ale dát zádrž a pobídnout, aby kůň zapojil opět záď, pokud na toto zareaguje pochválit, něčekat okamžitě jemňoučký kontakt, takové věci se budují zpětně pomalu. Konkrétněji co může pomoci, rychlé přechody, tím myslím, krok klus (vyžavoat okmažitou reakci na holeň, tak se koník učí nejen správné reakci na holeň, ale také se učí používat právě záď), zároveň udržíte i poroznost koně, než když budete klusat kilometry kolem jízdárny. Hlavu nikam neštelovat, on si přijde na přilnutí sám, když zapojí tělo jak má. Pokud koník projeví snahu, pracovat krátce a prokládat pauzami na zahozené otěži...