Ahoj všem, prosím o posouzení následujícího: začala jsem jezdit osmiletého chlaďase, slušného obříka, tahal jen v mládí velmi vyjímečně, prioritně používán pod sedlo rekreačním ne/jezdcem. Tedy umí skvěle reagovat na slovní povely, avšak jakékoli pomůcky jsou pro něj španělská vesnice. Což se dá postupně vypilovat. Jezdím ho dva měsíce, je to zlatý kůň s jedinou vadou - zakopává. Na vyjížďce pod sedlem (i bez sedla), při vodění do výběhu, na naprosto rovných cestách. Zakopával i se svým původním majitelem, ten se tomu jen smál a neřešil. Když ho vezmu do náročnějšího terénu, mimo cesty, do lesa, do úvozů, tak šlape jak hodinky a nezakopne ani jednou. Měla jsem u něj veterináře i fyzioterapeutku, podle nich to zdravotní problém není. Kopyta má bosá a pravidelně strouhaná, tam problém není také. Sedlo podle všeho sedí, udidlo má stihlo. Zuby má pravidelně kontrolované. Že problém nejspíš nebude zdravotní dokládá fakt, že tam, kde by se podle mě měl přizabít - mimo cestu - jde perfektně, i když trošku tankoidně (jestli projde křovím nebo hromadou větví je mu fuk). Tedy mám za to, že kůň má na cestě "vypnuto" a na nohy dlabe. Tedy je na mně, abych mu od tohoto zvyku odpomohla. Jen nevím jak. Jsme spolu zatím krátce, zatím se seznamujeme a nasvalujeme (není na každodenní práci zvyklý), učíme se spolupracovat, fungujeme zatím spíš na volnější otěži. Majitel si nepřeje, abych používala tušírku, neboť se bojí, aby kůň nebyl bit. On ho vychovával pouze po dobrém, nikdy na něj údajně ruku nevztáhl, neplácl ho ani otěží (ano, koník je mírně rozmazlený, ale není zničený ani zkažený). Když jsem si jednou tajně utrhla větvičku místo tušírky a po jednom zakopnutí jsem ho klepla po pleci (opravdu jemně klepla), reakce jinak velmi přátelského koně byly dost negativní.
Prosím o radu, jak byste postupovali.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Jaké je to přesně plemeno? Nevykazuje další příznaky jako např. svalovou ztuhlost, svalový třas (mikrozáškuby) apod.? Jak je schopen držet nohy při úpravě kopyt? Čím je krmen - tráva, jádro?
Kůň je kříženec ČMB a nevím čeho. Žádné příznaky nevykazuje, veterinářka ho prohlížela opravdu podrobně, ptala se na kde co, to samé fyzioterapeut. Ani já jsem si za tu dobu nevšimla ničeho nepatřičného. Při strouhání nohy drží normálně.
Je krmen směsí mačkaného černého ovsa+granulemi pro hobby koně + pivovarské kvasnice + hromada sena. Celý den na chudé pastvě (s dalšími koňmi), moc se tam nenažere, spíš jen tak uždibuje.
Oves dostává cca 3/4 roku, předtím dostával jen granule, seno a byl na zelené pastvině (než se přestěhoval do současného místa). Dle všeho zakopával úplně stejně.
kuba_74
napsal(a):
Něco podobného řešil kamarád na chlaďasce a byl problém v hohou, musela se strouhat nějak specificky, ale já mu radši zavolám a zeptám se ať nekecám blbosti. Pak napíšu.
Děkuji moc za ochotu! S kovářem jsem to řešila také, ale protože jsem přes kopyta laik, neumím posoudit, jestli jeho názory (podrobně mi ukazoval co a proč a jak na jeho kopytech strouhá, chladnokrevníků dělá dost) jsou správné či nikoli. Takže zkušenost Vašeho kamaráda by nám třeba mohla hodně pomoci. Děkuji!
Příspěvek mě pobavil.
Máme křížence ČMB s trakénem a dělá v podstatě to samé.
V obtížném terénu je Off Road, na známých, nejlépe rovných cestách zapne autopilota a snad i za chůze spí. :) Pak stačí "větvička" a jde do kolen...
Žádné zdravotní ani pohybové potíže nemá...
Já osobně ho za to "trestám". Žádné razantní bití, ale klepnutí tušírkou po pleci, takové upozornění.
Fakt je to, že pokud je na otěži, nezakopavá, ale na takovýchto cestách mívám většinou volné otěže, nejlépe pouze pověšené na hrušce...
Souhlasím s Livou.
Když je vyloučen zdravotní problém, což asi je, když v terénu zvedá nohy, tak bych ho na "nudných a spacích " úsecích, kde už čekáte zakopávání vždy ťukla tušírkou.Před tím samozřejmě něco řekla a na chvíli pobrala na otěž.Jako upozornění.
Dělám to běžně, nejen u těžkých koní a zabírá to.
Časem už stačí třeba jen použít slovní povel a ani ťukat nemusíte, probudí se sám
Zkuste to majiteli také vysvětlit.Že tušírka je mimo jiné i velmi dobrý nástroj na odhánění dotěrného hmyzu z břicha, že koně nebudete bezdůvodně otloukat.
Mě pomohlo u zakopávacích koní, víc než běžně zakulatit špice předních kopyt. Kovář při strouhání většinou jen "strhne hranu", ale u některých koní to nestačí. Konkrétně u těch loudů. Pokud nejsou hodně na pomůckách a probuzení, prostě se šrákají a zakopávají.
Vy jezdíte na volné otěži a kůň je v režimu "autopilot". Pro tažné koně není chůze někam žádná práce.
A zakulacení špic pomohlo v tom, že jen lehce škrkli kopytem a nešli při tom rovnou na hubu.
My máme špice zakulacené a podkovy upravené tak, aby se usnadnilo překlopení kopyta. Dědkovi to tak vyhovuje.
Pro dědka je ježdění jediná práce, kterou zná. Nikdy netahal, ani to neumí...
Jednou zachrápal tak, že na cestě, kde chodil spoustu let téměř denně šel doslova na kolena a pravděpodobně se i praštil do tlamy, protože si nejen narazil kolena, ale i zablokoval celý krk.
Fyzio se celkem nadřela, než mu ho odblokovala...
Co to udělalo s páteří mé maličkosti se radši rozepisovat nebudu...
Díky za reakce.
Jezdíme na volné otěži, protože koník nic jiného neumí a nezná, navíc byl zvyklý flákat se na pastvě a jít na vyjížďku max.1x za týden v loudavém tempu. Takže jsme začínali s půlhodinovou procházkou a postupně čas natahujeme, učím ho po chvilkách na co také může být udidlo v hubě a že i moje váha tu jeho může někam nasměrovat, ale to nejde ze dne na den, nebo já to tak nechci. Nemám kam spěchat, je to báječný parťák, nechci mu ježdění zprotivit. Navíc jsme v kopcích, takže pořád maká nahoru/dolů a domů chodíme v pěně už jen z té chůze, on i obrovský kůň může být bez fyzičky.
Dovolím si nesouhlasit s názorem, že pro tažné koně není chůze někam žádná práce. On jde tam, kam chce jezdec, tempem, které určí jezdec, kterého nese na zádech. Nesmí se zastavovat, nesmí uždibovat atd... To práce je. Co dělají koně ve vozech? Také jdou krokem někam... A také nelezou po svazích, ale chodí po cestách
S tou tušírkou to prozatím moc nevidím, samozřejmě jsem se to majiteli snažila vysvětlit, i jsem mu ukazovala moje fotky i videa s bývalým koněm (drezura L, doma i S), že nejsem žádný tyran, ale prostě ne. A já jsem zase takový člověk, že respektuju přání a nařízení... Ale to zakopávání už tolerovat opravdu nechci. No tak si v lese utrhnu větvičku... Mám možnost tohoto koně koupit a pokud se podaří z větší části to zakopávání odbourat (znovu promluvím i s kovářem), tak do toho jdu
liva
napsal(a):
My máme špice zakulacené a podkovy upravené tak, aby se usnadnilo překlopení kopyta. Dědkovi to tak vyhovuje.
Pro dědka je ježdění jediná práce, kterou zná. Nikdy netahal, ani to neumí...
Jednou zachrápal tak, že na cestě, kde chodil spoustu let téměř denně šel doslova na kolena a pravděpodobně se i praštil do tlamy, protože si nejen narazil kolena, ale i zablokoval celý krk.
Fyzio se celkem nadřela, než mu ho odblokovala...
Co to udělalo s páteří mé maličkosti se radši rozepisovat nebudu...
Ano, to už se nám také povedlo. Hned na první zkušební vyjížďce Pro majitele bylo mé udržení se v sedle známkou, že jsem dobrý jezdec a koně mi může svěřit
Můj kovář je docela rozumný člověk a poslouchá, co mu majitel koně říká, takže třeba i tudy bude část cesty...
Moc jsem se do tohoto mastodontíka zamilovala