Abigail5
XXX.XXX.121.116
Dobrý den, mám 5iletou kobču irského coba. Přivezli jsme ji zhruba před měsícem a objevila jsem u ní toto v rousech směrem nahoru, pouze na zadních nohách + ttošku na břiše. Přijde mi, že šupinky jsou vlhké a rozrůstají se. Nejdrříve jsem myslela, že jde o špatné vylínání, ale stále to nemizí po koupání ani drbání rýžákem. Bývalá majitelka tvrdí, že se jedná o lupy, ať to neřeším. Dnes se jdu poradit s vetem, ale ráda bych slyšela vaše názory a jak se toho popř. zbavit. Předem díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Jsou to všenky. Nechte si od veta odlít trochu Neostomosanu. Pozor - je to svinstvo, nebudete smět cca měsíc do vodních zdrojů - zabíjí to vodní faunu! Ale funguje to spolehlivě.
Vím, o čem mluvím. Měla jsem tinkerku a na toto trpěla. Bývalá majitelka je mimo napadení všenkami se rozrůstá, z lupů jsou pak hluboké rýhy rozpraskávající až do masa - brána možné infekce - a navíc to koně samozřejmě svědí. Tedy řešit!
Kupovala jsem i nějaké drahé preparáty pro fríse na rousy, přímo určené proti parazitům, ale ceny byla vysoká a potřeba častého opakování nanášení do chlupů. Takže jsem vypotřebovala jedno balení a už se k němu nevracela.
Neostomosan mi byl také doporučen. Nicméně, dnes přijede veterinář, tak se na to mimo jiné zeptám. Má to i na předních nohách, ale né tak moc jako vzadu. Známá, která to viděla na živo říká, že všenky to nejsou, tak jsem zvědavá.
A náhodou s mimochodem zkušenosti máte? Chci aby jí dneska prohmatal i záda, začala chodit z kopce mimochodem. Můžte to být jen jako ulehčení práce, ale také kvůli bolesti zad. No uvidíme, pak dám vědět.
Díky.
To nie sú všenky, snáď by ste si všimli, keby sa to hýbalo, nie ?
Svrbí to ?
Nohy umyte betadinovým mydlom, dobre opláchnite a vysušte, je to odlúpnutá koža, žiadna tragédia, je dostať kúpiť aj kefky spešl na sponky, tými tie sponky denne čistite, uistite sa, že kôň nestojí v špine, hnoji, bahne, či moči, doprajte mu kvalitný repelent a do žrádla extrudovaný ľan.
Listerine je trochu netradičný, ešte som o tom nepočula, ale obsahuje alkohol, ktorý suší kožu a dezinfekciu, no na biele nohy by som to určite nedávala.
Záleží od sklonu kopca, niekedy si kone pomáhajú aj mimochodom, chodí tak aj moja kobyla, ale tá má špánky, tak preto.
Ty "lupy" jsou prostě problém rousatých irských cobů. Většinou je to i svědí. My jsme třeba zjistili, že méně je ty nohy svědí, pokud se častěji koupou.
Hhippie všenky jsem viděla na živo a ty si fakt člověk nesplete a tohle co mají v nohách jsou bíložluté krustičky. Neostomosan ale klidně zabírat může, jeho spektrum působnosti je široké a působí i na různé jiné potvory okem neviditelné, na což bych osobně sázela víc - ve vlhku a teplu se daří kde čemu.
Abigail: dobře, tady lidi to zpochybnili, že to všenky nejsou. Je mi to putna. Ale je fakt divné, aby při náštěvě veta a ohledání nenastala alespoň jedna z těchto možností:
1) buď od oka poznal, co to je, protože je to "jasné" a má s tím zkušenosti
2) udělal sběr vzorku z chlupů a alespoň to doma hodil pod mikroskop - pro vnější parazity to často stačí, protože jsou velcí a není nutná laborka
3) nedoporučil stěr a laborku, pokud by si obzvlášť nebyl jistý
4) nevyloučil vnější parazity použitím nějakého účinného přípravku typu Neostomosan
... Listerin je na lidské zuby? Ten myslel? Tak Vám to snad zdůvodnil, proč v tom máte máčet nohu koně, ne?
Asi bych se poohlédla po jiném vetovi...
Veterinář, který na to koukal by měl být nejlepší u nás, ale jelikož už má svůj věk, tak jezdí pouze málokdy. Žádné stěry nedělal, pouze kouknul a řekl. Nevšední rady jsou u něj normální, je se vším rychle hotov. Listerine jsem koupila a aplikovala. Zatím se nic neděje, ale bude to chtít určitě vícekrát. Pokud to nezabere, mám v plánu koupi Pig Oilu. Neostomosan je docela svinstvo, ale pokud nebude zbití, mám ho doma.
Kobylu jsem neviděla si to drbat, z čehož usuzuji, že jí to nesvědí.
S tím mimochodem to mám doufám vyřešené. Fyzioterapeutka jí prohmatala a prý měla vyhozenou pánev či co. Rozmasírovala jí to a má teď týden klid. Uvidíme, zda to bude v pořádku.