Lupy nebo cosi v rousech

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Abigail5

11.7.2017 10:55
Abigail5

XXX.XXX.121.116

Dobrý den, mám 5iletou kobču irského coba. Přivezli jsme ji zhruba před měsícem a objevila jsem u ní toto v rousech směrem nahoru, pouze na zadních nohách + ttošku na břiše. Přijde mi, že šupinky jsou vlhké a rozrůstají se. Nejdrříve jsem myslela, že jde o špatné vylínání, ale stále to nemizí po koupání ani drbání rýžákem. Bývalá majitelka tvrdí, že se jedná o lupy, ať to neřeším. Dnes se jdu poradit s vetem, ale ráda bych slyšela vaše názory a jak se toho popř. zbavit. Předem díky.

11.7.2017 11:02
Abigail5

XXX.XXX.121.116

Foto.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2017 13:08

Jsou to všenky. Nechte si od veta odlít trochu Neostomosanu. Pozor - je to svinstvo, nebudete smět cca měsíc do vodních zdrojů - zabíjí to vodní faunu! Ale funguje to spolehlivě.
Vím, o čem mluvím. Měla jsem tinkerku a na toto trpěla. Bývalá majitelka je mimo napadení všenkami se rozrůstá, z lupů jsou pak hluboké rýhy rozpraskávající až do masa - brána možné infekce - a navíc to koně samozřejmě svědí. Tedy řešit!

Kupovala jsem i nějaké drahé preparáty pro fríse na rousy, přímo určené proti parazitům, ale ceny byla vysoká a potřeba častého opakování nanášení do chlupů. Takže jsem vypotřebovala jedno balení a už se k němu nevracela.

12.7.2017 08:43
koně

XXX.XXX.205.252

Přesně tak, Neostomosan.
Tohle měla chladnokrevná kobyla, když jsme jí koupili, taky v rousech.Vydrbat Neostomosanem, klidně i opakovaně, a budete mít klid

12.7.2017 10:20
Abigail5

XXX.XXX.139.58

Neostomosan mi byl také doporučen. Nicméně, dnes přijede veterinář, tak se na to mimo jiné zeptám. Má to i na předních nohách, ale né tak moc jako vzadu. Známá, která to viděla na živo říká, že všenky to nejsou, tak jsem zvědavá.
A náhodou s mimochodem zkušenosti máte? Chci aby jí dneska prohmatal i záda, začala chodit z kopce mimochodem. Můžte to být jen jako ulehčení práce, ale také kvůli bolesti zad. No uvidíme, pak dám vědět.

smajlík Díky.

12.7.2017 15:20
Abigail5

XXX.XXX.139.58

Tak u nás byl pan veterinář, který neřekl konkrétně co to je, ale že by to mohlo být infekční. Doporučil mi velice zvláštní věc... Ať koupim Listerine ? Máte s tím někdo zkušenost?

12.7.2017 15:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

To nie sú všenky, snáď by ste si všimli, keby sa to hýbalo, nie ?
Svrbí to ?

Nohy umyte betadinovým mydlom, dobre opláchnite a vysušte, je to odlúpnutá koža, žiadna tragédia, je dostať kúpiť aj kefky spešl na sponky, tými tie sponky denne čistite, uistite sa, že kôň nestojí v špine, hnoji, bahne, či moči, doprajte mu kvalitný repelent a do žrádla extrudovaný ľan.

Listerine je trochu netradičný, ešte som o tom nepočula, ale obsahuje alkohol, ktorý suší kožu a dezinfekciu, no na biele nohy by som to určite nedávala.

Záleží od sklonu kopca, niekedy si kone pomáhajú aj mimochodom, chodí tak aj moja kobyla, ale tá má špánky, tak preto.

13.7.2017 12:43
strelish

XXX.XXX.211.10

Ty "lupy" jsou prostě problém rousatých irských cobů. Většinou je to i svědí. My jsme třeba zjistili, že méně je ty nohy svědí, pokud se častěji koupou.

Hhippie všenky jsem viděla na živo a ty si fakt člověk nesplete a tohle co mají v nohách jsou bíložluté krustičky. Neostomosan ale klidně zabírat může, jeho spektrum působnosti je široké a působí i na různé jiné potvory okem neviditelné, na což bych osobně sázela víc - ve vlhku a teplu se daří kde čemu.

15.7.2017 19:44
makki

XXX.XXX.36.237

Nám zabírá Neostomosan a teď velmi v kombinaci s odčervením s účinnou látkou začínající na A. Bohužel už si nevzpomenu, veterinář bude vědět, co to bylo, ale efekt Neostomosanu to velmi silně podpořilo a stroupky rychle zmizely.

15.7.2017 21:01

Abigail: dobře, tady lidi to zpochybnili, že to všenky nejsou. Je mi to putna. Ale je fakt divné, aby při náštěvě veta a ohledání nenastala alespoň jedna z těchto možností:

1) buď od oka poznal, co to je, protože je to "jasné" a má s tím zkušenosti
2) udělal sběr vzorku z chlupů a alespoň to doma hodil pod mikroskop - pro vnější parazity to často stačí, protože jsou velcí a není nutná laborka
3) nedoporučil stěr a laborku, pokud by si obzvlášť nebyl jistý
4) nevyloučil vnější parazity použitím nějakého účinného přípravku typu Neostomosan

... Listerin je na lidské zuby? Ten myslel? Tak Vám to snad zdůvodnil, proč v tom máte máčet nohu koně, ne?
Asi bych se poohlédla po jiném vetovi...

16.7.2017 20:00
Abigail5

XXX.XXX.141.178

Bohužel zde s vetama nemáme moc velké možnosti...

16.7.2017 20:03
Abigail5

XXX.XXX.141.178

Nejde mi vložit celý text... Odpovím zítra

17.7.2017 08:01
Abigail5

XXX.XXX.139.58

Veterinář, který na to koukal by měl být nejlepší u nás, ale jelikož už má svůj věk, tak jezdí pouze málokdy. Žádné stěry nedělal, pouze kouknul a řekl. Nevšední rady jsou u něj normální, je se vším rychle hotov. Listerine jsem koupila a aplikovala. Zatím se nic neděje, ale bude to chtít určitě vícekrát. Pokud to nezabere, mám v plánu koupi Pig Oilu. Neostomosan je docela svinstvo, ale pokud nebude zbití, mám ho doma.
Kobylu jsem neviděla si to drbat, z čehož usuzuji, že jí to nesvědí.
S tím mimochodem to mám doufám vyřešené. Fyzioterapeutka jí prohmatala a prý měla vyhozenou pánev či co. Rozmasírovala jí to a má teď týden klid. Uvidíme, zda to bude v pořádku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík