Jana Fuchtlová
XXX.XXX.198.201
Dobrý den, ráda bych se poradila s tímto problémem. Nedávno jsem u klisny zaznamenala křupání v přední a zadní noze. Veterinářka doporučila nejdříve fyzioterapeuta. Toho jsem zavolala. Přední noha by prý měla jít spravit, v zadní to vypadá na artrózu. Byl mi doporučen Alavis Triple Blend Extra silný. Ptala jsem se i na Bonharen, ale u něj by prý měl strach, že by ho klisna nezvládla, je poměrně bolestivý a ona dost citlivá a taky trochu nervóza. Nedávno mě napadlo, co kdybychom ji prostě uspali? Myslíte, že by to bylo možné? Nebo jaký je rozdíl mezi tím, píchnout to přímo do kolena a do krční žíly? Do chrupavky přece cévy nevedou nebo ano? Taky bych se ráda zeptala, jaký máte s Bonharenem a Alavisem zkušenosti?
Když jsem se o tom bavila s lidmi ze stáje, všichni se shodli na jednom a to klisnu ihned připustit, abych měla aspoň hříbě. V minulosti jsem o tom dost uvažovala, hledala hřebce, ale nakonec jsem nějak finančně nevystačila a sešlo z toho. Teď si ale říkám, jestli by to hříbě kobyle ještě nepřitížilo. Koneckonců si všechno bere z ní. Takže podle vás připustit nebo nepřipustit?
Dá se tak nějak určit v jakém stádiu artrózy noha je? Kobyla nekulhá, stále dopředná, pod sedlem temperamentní, pohybuje se normálně ale slyšívám nohu lupkat. Fyzioterapeutka řekla, že se jí zdá koleno citlivé, když s ním začla pracovat.
Budu ráda za jakékoliv zkušenosti s touto emocí. Jak to zvládáte vy?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ako prvé odporúčam vyhľadávanie, je tu toho o artróze mraky. Ako druhé, nájdite si iného veterinára, artróza sa dá zistiť bezproblémov RTG a aplikácia bonharenu je relatívne bezproblémov-pokiaľ sa dá kôň pichať do žily. Možno to chcela doktorka pichať priamo do kĺbu, tam už to bolestivé je. Ale normálne sa na to kone prispávajú.