Babbuuu
XXX.XXX.149.14
Ahoj. Za dva mesice jedem na chatu s konma a zkomplikovala se nam situace s kobylou ma blokly zada a musime vzit jinou. Neni nasvalena sice pracuje každý vikend minimalne hodinku, ale potrebujeme rychle ale lehce nasvalit. Prosim pomozte
Nepojmenovana
XXX.XXX.49.86
Rychle nasvalit? Uspechat nic nasvaleni nejde...
Co zavolat fyzio? Nepomohlo by to te prvni kobylce?
Babbuuu
XXX.XXX.149.14
Jj uz mame objednano ale prijede dva tydny predtim nez musime jet a nechceme riskovat ze se ji to vrati nebo se neco stane, al evim ze to nejde rychle ale potrebovala bych to do dvou mesicu a jet musime. Svaly trochu ma ale nechci ryskovat ze se po dlouhy ceste neco stane
Uživatel s deaktivovaným účtem
Je tu spousta vláken ohledně nasvalení koní.
Kopečky, spíš pomalejší tempa a pravidelnější citlivá zátěž než občas vytáhnout a prohnat... Pokud chcete dát koby do provozuschopného stavu, tak tomu holt budete muset věnovat víc času než jednou týdně
Taky nikdo neví, jaké máte podmínky, jak je kůň starý, atp.
Za mě: pokud není úplně opadlá a dá se na ní jezdit, tak optimálně nejlépe střídat lehkou práci na kopečkách v podsazení dle možností koně, s prací na lonži, ať si záda odpočinou od jezdce a v nejlepším případě klidně prokládat i s projetím jen na ruce taky v náročnějším terénu. Vždy jeden den práce, druhý den odpočinek. Tak bych to dělala já... ale každý má jiné možnosti (hlavně co se terénu týče). Akorát nevím, kdy chcete zařazovat nějaký vytrvalostní trénink, aby snesla delší zátěž při nějakém putování (jestli jsem to pochopila dobře). Na to už asi nebude úplně prostor...
Uživatel s deaktivovaným účtem
Za dva mesiace s pravidelným tréningom, teda tak 3-4x do týždňa, sa dá kôň bezproblémov nadýchať, netreba robiť žiadnu paniku, ani hľadať kdejaké urýchlovače. Pokiaľ nie je reč o surovom, ledva obsadnutom koni.
Niečo na inšpiráciu si môžete pozrieť tu, v druhej polovici článku je návod na prvých 6-8týždňov kondičného tréningu. http://www.equichannel.cz/priprava-na-sezonu-kdy-kde-proc-jak
Za seba doplním, že začíname po zime cca na 20minútach klusu, zvyšok krok a po týždni navyšujeme po 10 minútach, v sedle ale trávim rozhodne viac, než v článku spomínaných 40min až hodinu. V treťom týždni už cválame cca 10minút, plus ten klus. Samozrejme, píšem o tréningu po zime, takže je to úmerne počasiu a kondícii koňa.