Smajla111111
XXX.XXX.215.247
Dobrý den, ČSP s tatínkem Arabem, je to tříletá kobylka kterou připravuji na zkoušky 3letých klisen co budou teď pátého, jen jsem se chtěla zeptat, na to že má v sobě araba je poměrně líná, podemnou ještě chodí už fakt docela hezky ale s ostatními nechce skoro vůbec a pracovat se jí nechce kolikrát ani semnou..nevíte jak docílit toho aby kobylka byla trochu dopřednější a chodivá? A ještě pár typů účinných jak pořádně nasvali jak záda tak zadek? Když je pod sedlem tak to vypadá jako by měla zadek v rovině sedla :/ nevím co s tím :/ jak říkám je prostě líná a potrebujeme docílit toho aby se zacala snazit a byla aspon trochu dopredna :) dekuji mockrat za odpovedi.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Kobylka možno podedila arabský rovnejší zadok, s vysoko nasadeným chvostom, to môže byť "zadok v rovine sedla". S tým sa nič urobiť nedá, taký má proste exteriér. Niečo takéto? https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/Halterstandingshotarabianone.jpg
Ináč arab je dosť neskoré plemeno, ešte ďalšie dva roky sa môže meniť, podsrásť a vychodiť sa. Všeobecne sa radiť cez internet nedá, záleží od toho, čo kobyla robí, ako často robí, ako je jazdená... od toho by mal byť tréner na zemi, alebo skúsený jazdec v sedle, čo dokáže vyriešiť tento problém.
Len príklad, máme žrebca, ktorého jazdiareň nebaví, na lonžke sa koľkokrát vlečie a nechá sa pohánať, ale v teréne je to žihadlo.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Mě napadlo při tom popisu (potřeba nasvalit záda + zadek na úrovni sedla), že má prosedlá záda... jakože měkkčí hřbet, tedy sedlo vypadá níž než by mělo být... což se může stát, pokud s mladým koněm nebylo dobře pracováno a na nošení zátěže nebyla záda připravena..
Na nasvalení mladého koně, (kort takovém, který není ochotný chodit na jízdárně) bych určitě nejvíc využila chození do terénu (nejlépe v doprovodu s dalším koněm) a to hlavně do kopcovitého terénu. Nejlépe mírně svažité, ale táhlé kopce, nejlépe v mírném sestavení, aby byl nucen zapojovat správné svaly krku i zad a zádě... ale všeho s citem a mírou. Každý jednotlivec je jiný, takže zatímco jeden bude na svodu připravený lépe a již nastavěný, druhý bude vypadat jak dvouletek... kort když se bavíme o kříženci...
Jinak taky bych se přikláněla k tomu, že nemá chuť, protože je toho na ní dost...ale to těžko odhadneme takhle od stolu.
Když jsem připravovala mladé haflingy na svět.výstavu v Ebbsu, pracovala jsem s nimi: a) když byli již obsedlí, tak jsem s nimi jezdila mezi vinice - právě ty táhlé kopce... b) s mladými neobsedlými jsem jezdila na vodítku, ale taky aby se pohybovali do kopce, jen bez zátěže na hřbetě. Plus lonž občas a zlehka (zas pozor na přetěžování kloubů u mladých koní).
První fotka ročka, druhá už krátce pod sedlem - 3 nebo 4letka? Už je to dávno každopádně ikdyž byly obě v normálním výběhu (placatém, kde se nasvalit nemohly) a žádném extra drsném pracovním režimu, vypadaly obě docela slušně, co se osvalení týče...chce to dělat systematicky a správně, aby z toho vypadnul kýžený výsledek. good luck!