xxxxxxxxxxxxx
XXX.XXX.133.189
Dobrý den,
vlastním 4letou kobylku ČT. V poslední době řešíme problém s udidlem. Při nacválání mě kobylka strahává hlavou dolů, "zakousne" se do udidla a dělá si se mnou prostě co chce, jak na jízdárně, tak i v terénu. Kobča byla obsedána na 2xlomeném stihle, se kterým nebyl žádný problém. Až teď, po zimě, začala dělat takovéhle problémy, a proto jsme to začali řešit. Chrup má kobyla v pořádku, takže jsme zkrátka mysleli, že udidlo nechce přijmout, proto jsme si vypůjčili hacka. Problém se bohužel nevyřešil, ba naopak... Sice mne tak moc nestrhávala hlavou dolů, ale furt si dělala co chce a zastavit už vůbec nechtěla. Ptala jsem se několika koňáků na to, jaké udidlo by jsme měli zvolit. Hodně lidí říká, že jí mám dát gumové nelomené udidlo(se kterým se ale prý nemůže na parkurové zalvody), někteří zas říkají, že jí mám dát do huby páku. Mým dotazem tedy je, jaké udidlo by jste pro ní zvolili?
Napiš jaký má kobyla mangement, kolik času stráví na pastvině kde může vybít energii. Dospívá, je v pubertě a tak zkouší svoje možnosti a sílu. Potřebuje trpělivost a chytrého (zkušeného) jezdce, ne změnu udidla. Nevím jak a jak dlouho je kobyla ježděna, ale zařadila bych více práce v klusu. Jak na jízdárně, kde bude muset víc přemýšlet, čili víc obratů, kavalet atd v klusu a v terénu delší klusové pasáže nebo náročnější terén v kroku.
Její házení hlavou může být také reakce na neklidnou ruku jezdce při nacválání, třeba jí nevědomky můžeš cuknout udidlem v hubě a jí to ruší.
xxxxxxxxxxxxx
XXX.XXX.133.189
Kobyla je od cca 8:00 do 14:30 ve výběhu. Děkuju za radu:)
xxxxxxxxxxxxx
napsal(a):
Dobrý den,
vlastním 4letou kobylku ČT. V poslední době řešíme problém s udidlem. Při nacválání mě kobylka strahává hlavou dolů, "zakousne" se do udidla a dělá si se mnou prostě co chce, jak na jízdárně, tak i v terénu. Kobča byla obsedána na 2xlomeném stihle, se kterým nebyl žádný problém. Až teď, po zimě, začala dělat takovéhle problémy, a proto jsme to začali řešit. Chrup má kobyla v pořádku, takže jsme zkrátka mysleli, že udidlo nechce přijmout, proto jsme si vypůjčili hacka. Problém se bohužel nevyřešil, ba naopak... Sice mne tak moc nestrhávala hlavou dolů, ale furt si dělala co chce a zastavit už vůbec nechtěla. Ptala jsem se několika koňáků na to, jaké udidlo by jsme měli zvolit. Hodně lidí říká, že jí mám dát gumové nelomené udidlo(se kterým se ale prý nemůže na parkurové zalvody), někteří zas říkají, že jí mám dát do huby páku. Mým dotazem tedy je, jaké udidlo by jste pro ní zvolili?
Gumové udidlo bych já osobně nedávala.Většina koní má tendence ho žvýkat, kousat.Je tlusté a v hubě překážející.
Jak píše Kallisto, zařadila bych více klusové práce.Plus přechody, obraty, kavalety.Vše přiměřeně, v řádu minut.
Venku též, spíš klus.
Koně najezdit, abyste ho ovládala i sedem a vahou.Pak vás tolik nerozhodí vytažená otěž.
Kobylu jste obsedala ve třech? Formou krokových vycházek, do terénu?Nebo jen na uzavřeném prostoru kolem dokola?
Jak jste na tom vy, jezdecky?
Vaše kobyla vám nemusí tahat ruku se zlým úmyslem, ale prostě proto, že se ve cvalu s jezdcem ještě neumí nést.A je pro ní lepší se táhnout po předku, když neumí podsazení zezadu.
A když už tedy tu volnou otěž má, zkouší to využít ve svůj prospěch.
Tyhle věci nebývají primárně o udidle, ale většinou o momentálních schopnostech koně a neodpovídajících nárocích jezdce.
Gumove je tluste, to bych koni fakt nedala. Jen me zarazilo, ze pisete, ze mate s kobylou problem v ovladatelnosti, ale resite parkur?
Nikdy to neni o udidle ale o tom, jak je kun jezden a prsve ted je stezejni doba. Vy jste samouk nebo jezdite pod zkusenym dozorem? Jak dlouho kobyla pracuje, jakym stylem, jak casto a dlouho?
Loolipoop
XXX.XXX.254.189
V první řadě ji nechte zkontrolovat fyzio... Pokud např půl roku byla bezproblémová na 2x lomenéˇ udidle, nevidím důvod ho měnit, ale hledat dúvod proč to dělá jinde než v udidle.. Netlačí ji nánosník, sedí ji uzdečka? Máte klidnou ruku?
A hlavně velkou roli hraje i MOTIVACE. Zkuste si přečíst knihy od Františka Šusty o pozitivním posilování a pochopíte :).
Netuším, jestli je to váš případ, ale připomnělo mi to situaci, když jsem šla jako poradce zkoušet koníka ke koupi. Postupně jsme ho zkusily obě a pak si sdělovaly dojmy.
Kupující, horší jezdkyně, si stěžovala, že byl tupej v hubě a aby ho dostala ze cvalu do klusu, musela mu protahovat v hubě. Zatím co já si libovala, jak byl dobře naježděný na sed, že stačilo přenést těžiště dozaději, zpevnit sed a koník to hned zaregistroval, vteřinku počkal, jako by si ověřoval, že je to skutečně tento pokyn a bez jakéhokoli zatáhnutí za otěže přešel do klusu.
Je několik komunikačních kanálů mezi koněm a jezdcem a udidlo by mělo být při brždění až ten poslední. Koně by měli být naježdění na sed a mně se hodně osvědčily i hlasové povely.
Myslím, že kobylka začala mít problémy s udidlem proto, že jste ji brala moc zpátky za otěže.
Doporučila bych zapracovat na vnímání sedu. Aby koník uměl jen na sed z kroku zastavit, přejít z klusu do kroku, časem i ze cvalu. Velmi se mi osvědčilo dávat mladému koni při zastavení na jasný slovní povel (a nebo na ten sed) pamlsek, díky tomu si tento cvik velice oblíbí. Hodí se to pak třeba i při lonžování.