Dobry den chcem sa spytat moj konik ma zacinajucu artrozu a ma taky problem ze sa mu podlamuju nozky predne aj zakopava niekedy aj viackrat za sebou..moze to byt tym ze maa slabe svalstvo na prednych nohach..nedviha poslednu dobu skoro vobec nohy akedideme po hrbolatom alebo kopcovitom terene tak sa bud potkne alebo zakopne...chodime na vychadzky ked sa rozhybe uz taknezakopava napriklad smerom domov...vdaka za radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Kedy mal naposledy robené korektúry? Niektoré kone začínjaú viac zakopávať, keď majú dlhšie kopytá.
Aj ja si myslim že je to korektúrou, pred dvomi mesiacmi, nakoľko mu pomaly rastli kopýtka, je okutý na všetky 4 a kovač prišiel v zime že mu nič nenarástlo..Teraz mu zjavne rýchlejšie rastú..A všimla som si vždy ked už mal moc dlhé strašne sa podkýnal..potom sa mu skrátili a bez problému...
Dva mesiace na jar s podkovami môže byť u niektorých koní aj veľa. Zavolajte kováča, aby vám kopytá upravil a uvidimte. Možno bude pre toho vášho potrebný interval 6-7 týždňov.
Může to být i od zad či nepadnoucí výstroje.
Viz video 17:50.
http://www.equitv.cz/video/Zasady-spravneho-sedlani.html.
Já jsem se s opravdu výrazným podlamováním předních nohou setkala dvou kobyl - obě měly artrozu a ploché chodidlo. Mrkněte se kobče na kopýtko - při pohledu přes hranu patky by mělo mít tvar obrácené mističky - jestli je spíš rovné, tak se kobče mohou podlamovat nohy protože jí bolí kopyta. Ale důvod může být daleko víc a může to být třeba i ve stylu vašeho ježdění, nebo v cajkách.
Posledné dni to zasa nerobí, podľa toho ako je rozhýbaný, môj koník celý život zakopáva nakoľko je lenivý, akonáhle sa rozhýbe nezakopáva..Menej pracujem na jazdiarni čo môže mať za následok oslabené svalstvo, skôr chodím na prechádzky, sem tam poklušem a pocvalkám ale z toho koník nezíska moc svaly..Stretla som sa vždy s týmto zakopávaním, keď mal už dlhé kopýtka neostrúhané, dnes by mi mal kováč prísť okuť, nakoľko je okutý na všetky štyri tak mu trvalo dlhšie kým mu narástli ale to bolo v zime, teraz to rastie rýchlejšie...Uvidíme po dnešku čo sa zmení...Zavolala som už aj veterinára ktorý bol u nás pred rokom apovedal že pomôže jednoznačne kutie alebo to aspoň zlepší, bol celý život bez podkov viacmenej..Musím uznať že chodí lepšie ako minulý rok ale stále to neni úplne top...Okrem toho kopec vitamínov a Msmko, injekcie homeopatické na kĺby ktoré mu asi najviac pomôžu ale je to len krátkodobé bere sa ich 10 raz za dva dni...Takže asi takto to mám ja s mojím tátošom :).
Posledné dni to zasa nerobí, podľa toho ako je rozhýbaný, môj koník celý život zakopáva nakoľko je lenivý, akonáhle sa rozhýbe nezakopáva.
To by právě mohla být artróza, nebo cokoli bolavého.On nemusí být "lenivý" ale bolavý.
Já když ráno vstávám, jsem "lenivá", že sotva jdu.Ale během dne se též rozhýbu.Taky začnu nožky zvedat a pohybovat se rychleji
Ninush
napsal(a):
Ale veď on má artrózu veď mi doktor povedal začínajúcu..minuly rok muto zistili, a poradil mi to okutie laterálne najprv na zadok potom som ho dala už na všetky štyri, takisto bral injekcie a lieky..a vitamíny na klby nonstop...uvidiíme čo povie teraz pán doktor...
Podľa tej homeopatie tipujem na jendého doktora, ktorý ale nie je ortopéd. Z tých aktívnych na SVK sú dvaja, Mvdr Kálová a mvdr Citsoňová. Na internete určite nájdete kontakty, dajte si koňa vyšetriť, vrátane RTG a na základe toho sa bude dať vybrať aj správne kutie- ktoré u artortických koní môže predĺžiť život bez bolesti.