Koňka
XXX.XXX.44.117
Ahoj všem, řeším problém a nevím, jestli má řešení. Mám koně v nájemní stáji, kde je sice velký výběh, ale vydupaný na hlínu. Pamatuju, že před X lety byla ve výběhu krásná tráva, která bohužel pomalu, ale jistě zmizela. Výběhy jsou na kopci a ve svahu, takže se tam bohužel voda nedrží - a poslední roky ani nic jiného. Na jaře se sice výběhy zbránovaly, ale zrovna v tom mém výběhu nevyrostlo ani stéblo. Velikost je cca 50x200m, jsou v něm 3 koně, bobky se nevybírají. Lze nějak svépomocí tento výběh zatravnit? S nějakými náklady počítám. Pokud něco neudělám sama, nebude tam nic. Jen poznámka - ty tři koně nelze ani dočasně přemístit jinam. Napadlo mne třeba, jestli nemáte někdo zkušenost s osivem něčeho, co vyroste i v takovýchto podmínkách.
Díky moc za tipy!
Accuracy
XXX.XXX.1.187
Tři koně na prostoru pro jednoho, bobky se nesbírají a suchý svah. Nejsem botanik, ale domnívám se, že za daných okolností tam nic neporoste.
Suché svahy se zatravňují špatně i v ideálních podmínkách, proto by se jejich travní porost měl chránit; jakmile o něj přijdou, obnovuje se řadu let. Na druhou stranu ten svah Vám umožňuje mít koně na hlíně a ne v blatě, takže situace je ještě dobrá.
Byli jsme ve velmi podobné situaci, akorát v našem výběhu ještě tráva nějaká byla.
V ustájení jsme spokojeni, jediné negativum je absence klasické pastviny. Prostě nejsou prostory...
Vše je na dohodě.
V našem výběhu jsou pouze dva koně.
Dohodla jsem se s ustajovatelem, že čàst výběhu na vlastní náklady na zimu zahradím, aby zbytek koně nerozšlapali a travnatou část jsem lokálně ošetřila herbicidem, abych se zbavila plevele, který tam nechci.
Bobky si sbírám.
Prostě když kluci po ježdění svačí, místo abych se kochala pohledem na spokojené koně, jdu posbírat bobky.:)
Před nedávnem mi povolil ustajovatel v hliněné části postavit mobilní přístřešek, takže spokojenost maximální.:)
Koncem dubna se kluci odčerví a začátkem května oddělám pásky a budou do podzimu na trávě.
Ke konci už to bude spíš hladová pastvina, ale žďobat bude stále co...
Koňka
XXX.XXX.44.117
Accuracy
napsal(a):
Tři koně na prostoru pro jednoho, bobky se nesbírají a suchý svah. Nejsem botanik, ale domnívám se, že za daných okolností tam nic neporoste.
Suché svahy se zatravňují špatně i v ideálních podmínkách, proto by se jejich travní porost měl chránit; jakmile o něj přijdou, obnovuje se řadu let. Na druhou stranu ten svah Vám umožňuje mít koně na hlíně a ne v blatě, takže situace je ještě dobrá.
Ale ono tam rostlo. Tráva tam ještě v roce 2014 byla. Možná tím, že byly poslední roky tak teplé a suché, tam přestala růst, nevím. Koní je ve výběhu furt stejně, "péče" o výběh je také pořád stejná.
Takže když tam byla dřív, vidím naději, že by tam mohla být i nyní, jen přijít na to, co a jak tam osít.
Na ustájení a situaci si vůbec nestěžuju, jsou na tom koníci v mém blízkém okolí mnohem hůř.
Koňka
XXX.XXX.44.117
liva
napsal(a):
Byli jsme ve velmi podobné situaci, akorát v našem výběhu ještě tráva nějaká byla.
V ustájení jsme spokojeni, jediné negativum je absence klasické pastviny. Prostě nejsou prostory...
Vše je na dohodě.
V našem výběhu jsou pouze dva koně.
Dohodla jsem se s ustajovatelem, že čàst výběhu na vlastní náklady na zimu zahradím, aby zbytek koně nerozšlapali a travnatou část jsem lokálně ošetřila herbicidem, abych se zbavila plevele, který tam nechci.
Bobky si sbírám.
Prostě když kluci po ježdění svačí, místo abych se kochala pohledem na spokojené koně, jdu posbírat bobky.:)
Před nedávnem mi povolil ustajovatel v hliněné části postavit mobilní přístřešek, takže spokojenost maximální.:)
Koncem dubna se kluci odčerví a začátkem května oddělám pásky a budou do podzimu na trávě.
Ke konci už to bude spíš hladová pastvina, ale žďobat bude stále co...
Děkuji za příspěvek, ale nijak neřeší moji situaci.
Já bych tam zkusila nasít takovou tu hřišťovou směs.Myslím že to jsou samé jílky.Taky jsme měli jeden takový výběh ke konci tam už rostl jen jílek a jitrocel, teď po dvou letech bez koní tam už zas(samo) roste všechno.A to se tam točí i za mokra traktor s vyvažečkou a ještě tam občas pouštím krávy.Takže za mne je nejodolnější tráva jílek.
Koňka
XXX.XXX.44.117
Malkina
napsal(a):
Já bych tam zkusila nasít takovou tu hřišťovou směs.Myslím že to jsou samé jílky.Taky jsme měli jeden takový výběh ke konci tam už rostl jen jílek a jitrocel, teď po dvou letech bez koní tam už zas(samo) roste všechno.A to se tam točí i za mokra traktor s vyvažečkou a ještě tam občas pouštím krávy.Takže za mne je nejodolnější tráva jílek.
Děkuji moc!
Už jsem probuzená, takže mi to začalo konečně myslet a zavolala jsem do Osevy Agro. Nabídli mi směs Pastevko, že je odolná proti zadupání. Že si koňáci berou prý jenom tohle.
Accuracy
XXX.XXX.1.187
Koňka
napsal(a):
Ale ono tam rostlo. Tráva tam ještě v roce 2014 byla. Možná tím, že byly poslední roky tak teplé a suché, tam přestala růst, nevím. Koní je ve výběhu furt stejně, "péče" o výběh je také pořád stejná.
Takže když tam byla dřív, vidím naději, že by tam mohla být i nyní, jen přijít na to, co a jak tam osít.
Na ustájení a situaci si vůbec nestěžuju, jsou na tom koníci v mém blízkém okolí mnohem hůř.
Tak to nevím, se mi nějak nezdá. To jste tedy museli mít nějaký exotický porost... Jak dlouho tam ti koně byli? Teoreticky se tráva dá jakž takž udržet do prvního tání, takže jestli dva roky po sobě nesněžilo... Ale bez péče? A s vypásáním tří koní? Fakt nevím.
Zjistěte si, co tam bylo naseto, a zkuste to.
Jinak liva radí rozdělit na zimu výběh, aby se zadupala do blata jen jedna část. Jestli nemůžete výběh ani přehradit, tak vlastně nemůžete nic. Protože ať tam nasejete cokoli, potřebuje to klid, aby to vzešlo. Pokud nemůžete ani na měsíc ty koně dát jinam, ani ohradu rozdělit, s porostem se můžete rozloučit.
Tady máte seriál o pastvinách (určitě toho najdete víc nejen na equichannelu), sama můžete posoudit, jestli je udržení porostu u Vašich koní reálné:
http://www.equichannel.cz/novy-serial-zelen-pro-kone-a-jejich-lidi
Celkem chápu, že Vám nejde o pastvinu, ale o travnatý výběh. Co ho podložit rošty? Nemyslím si, že by to k něčemu vedlo, ale zas nejsem neomylná a trávu to bude chránit před sešlapem. Akorát se na svahu budou hodně blbě pokládat, což s vidinou nejistého výsledku asi není něco, do čeho by člověk byl ochotný investovat. Navíc se tam naveze spousta štěrku - a ten se dostane do půdy, takže když si to pak rozmyslíte a rošty i se štěrkem odvezete, něco tam zůstane...
Nedělala bych to. Asi bych to nechala, jak to je.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Prvý problém je, že sa nezbierajú bobky, to pôde na kvalite rozhodne nepridá.
Aby ste získali pozemok, ktorý by mohli kone spásať, treba zasiať na jeseň(kedy je doststok vlahy) a kone tam nepustiť MINIMÁLNE do mrazov a potom až na jar, keď sa tráva rozrastie. Riešením by bolo výbeh predeliť a nechať kone v nejakej časti, ktorú by mohli rozšlapať v bahnitých časoch. Máte k dispozícii v podstate 1ha, takýto pozemok sa dá predeliť a riešiť aj oplotkovým systémom, teda kone by spásali zakaždým inú časť a ostatné by sa zatiaľ mohli spamätať. Pokiaľ by ste to dokázali striedať, kone by mali v podstate celoročne k dispozícii trávu ako príkrm. Ak zasejete teraz, nič vám nevzíde a vyhodíte peniaze. Je už realatívne sucho a bude sa to s vlahou stále zhoršovať. Aby ste teraz dopestovali trávu, museli by ste zavlažovať pozemok.
V areáli nášho bývalého veľkého žrebčína bol podobný výbeh, tráva, bohatá pastvina. Až kým sa tam presne takto, bez kydania na cca 12h denne v každom počasí nepustilo asi 10koní. Areál je už opustený asi tak 3 roky bez koní a ten výbeh sa stále z toho plnohodnotne nespamätal, síce zarástol, ale všelijakou burinou, bodliakmi a podobným nepoživateľným materiálom.
Taková momentka ze stavění přístřešku, ale je na ní vidět, jak to s naším výběhem vypadá.
http://evik1976.rajce.idnes.cz/Pristresek_2.4.2017/#P4020069.jpg.
A tady je perfektně vidět, jak vypadá část používaná přes zimu...
http://evik1976.rajce.idnes.cz/Pristresek_2.4.2017/#P4020080.jpg.
Koňka
XXX.XXX.44.117
Aha aha, vidím, že jsem se špatně vyjádřila Netrvám na tom, aby tam něco vyrostlo TEĎ (i když kdo by to nechtěl ). Jde mi o to, jestli v podmínkách, které jsem popsala, je do budoucna možné díky nějakému speciálně vypěstovanému odolnému osivu udržovat výběh zelený (aspoň trochu).
Čili dotaz je mířený na ty, kteří třeba řešili stejný problém a buď vyřešili a mohou poradit anebo řešili a nevyřešili, protože nic takového neexistuje
Tak jistě lze to, ale chce to několik věcí, výběh prostě přehradit to je naprostý základ, vysbírat na části, která se má zatravnit bobky, koupit osivo, já bych zvolila takové, které určené do suších podmínek. Jak se bude blížit období, kdy mají přijít srážky, poprosit o nové pobránování plochy a dát osivo a ideálně zaválcovat, aby ho prudší déšt oviso neodnesl... I to se může stát...
Pokud chcete, aby tráva opravdu vydržela, tak bych tam koně nepustila tak rok, aby se nově vytvořený travní drn měl šanci uchytit..
A následně, pak tuto plochu chránit v odbodí mokra před rozdupáním a také v případě velkého sucha raději koním přístup omezit, aby se půda více neokrývala a tak zbytečně rychleji vysychala a tráva opět mizela. Plus samozřejmě stále sbírat bobky, ty totiž pak okyselují půdu a to nedělá trávě dobře, za to plevele to podpoří...
A obecně prostě tu travní plochu udržovat, tak po čase opět dosít, atd...