Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.4.2017 06:51

Dobrý den chtěla bych poradit. Chtěla bych koně na rekreaci a hobby (western). Mám doma dvě kobylky a tak bych chtěla valacha. Co se týče ježdění jsem spíše pokročilý záčatečník (to už tvrdím pár let). Jezdím již pár let, ale až nyní v kuse 3 měs. pod trenéry. Koně zvládnu ovládat ve všech chodech bez problémů, usedím i nějaké úskoky apod.
Chci se zeptat zda je velká hloupost si v tomto stádiu chtít pořídit 2letého koně. Samozřejmě dále pod zkušeným dohledem a pomoci trenéra,
Všude v inzerci čtu u 5-6 letých koní, že vzhledem k věku jen pro zkušené jezdce. Já zase, ale nechci starého koně.
Na jednom ranči jsem se setkala s tím že i 4 letí koně jsou nabízeni pod začátečníky - jenže tam je cena dost jinde 150tis. a výše.
Jenže je zase otázka zda když koupím levnějšího 2letka tak než začnu opravdu jezdit, nevyšplhá se ta cena taky na tuto částku?
Dilema - vaše zkušenosti? Děkuji

10.4.2017 15:55
koně

XXX.XXX.205.252

Tohle byste asi měla zkonzultovat s vašimi trenéry.Ti vás vidí v akci.
Že se udržíte na koních, které už někdo udělal neznamená, že budete schopna si koně sama přijezdit.
Když si domů koupíte dvouletka a budete si ho sama nějak připravovat, to zas tak drahá záležitost není.Případně, při nějakých nejasnostech, zaplatíte trenérovi, aby přijel, nebo přijedete vy s koněm za ním.Otázkou je, jak to dopadne.
Koupíte li si dvouletka, kterého ve třech dáte k někomu na obsednutí a základní výcvik, a přivezete už jakž takž naučeného základům, to jste pak finančně jinde.A výsledek stejně není zaručen, protože nevíte, jestli budete schopna to naučené rozvíjet dále.
Takhle přes net vám opravdu nelze poradit

10.4.2017 18:18

Myslím, že počítáte dobře.
Rozumím, že nechcete kupovat starého koně. Měla jsem to stejně. Jsem schopná si připravit remontu, ale už se mi nechtělo dělat dalšího koně, tak jsem koukala po dorostlém už zaježděném koni kolem 6 let (maximálně do 10)... víceméně jsem neměla moc velké požadavky, jen aby měl základní přiježděnost, byl zdravý a byl to nižší teplokrevník. Rozpočet jsem na něj měla kolem 70 tis. Mno...sháněla jsem dlouho a stejně jsem si nakonec přivezla "remontu" - byť 6letou, ale víceméně nic neuměla. Doteď (půlrok) pracujeme na základních věcech typu pravidelnost chodů, atp.... Cena už jistě převýšila 100tis. a to ještě ani nejsem na stupni výcviku, který jsem chtěla původně. Tedy kdybych tehdá "nebyla líná" a koupila koně kolem 100 tis. v kvalitě, kterou jsem požadovala, mohla jsem si "vozit zadek" :) Nestěžuji si, práce s ní mě baví a je to úžasné zvíře. Ale chci tím říct, že pokud potřebujete pomoc trenérů i sama se sebou, natožpak s koněm, bude Vás takto mladé zvíře s největší pravděpodobností stát opravdu daleko víc, než kdybyste si ušetřila na koně již hotového. Na druhou stranu - pokud máte doma již dva koně, na kterých jezdíte, tak si k tomu postupně hrát s hříbětem asi není taková práce a můžete vesele obsedat ve čtyřech a do té doby se toho od sebe spoustu naučit...
Vždy je to o prioritách, o možnostech, penězích, čase...který do toho čeho chce člověk investovat.

10.4.2017 22:27

Co se týče jezdeckých schopností, nemyslím, že by musel být člověk perfektní jezdec - pokud bez váhání dáváte koni správné pomůcky a máte korektní nezávislý sed ve všech chodech (tj. nechytáte balanc přidržením se za otěže, při přitažení otěží nezatínáte reflexivně nohy, apod. a všeobecně koně při jízdě nerušíte), myslím, že jezdecky obsedání zvládnete. Tohle by měl posoudit trenér, který vás naživo vidí. Podotýkám, že k obsedání také budete potřebovat další dovednosti kromě ježdění. Nepíšete, jestli se svými koňmi např. nějak pracujete ze země. S dvouletkem tam budete muset začít a měla byste to zvládat minimálně tak bravurně jako ježdění.
Další strana věci je ta, že na mladé zvíře, které budete učit od nuly, budete muset pedagogicky působit a v tom bych možná viděla větší kámen úrazu. Jedna věc je dávat správné pomůcky a dostávat na ně správné reakce, druhá věc je správné reakce od začátku naučit. Když tak si zkuste vzít jednoho z vašich starších koní a otestujte se:
1) zkuste jej naučit něco nového, co před tím neznal. Klidně nějakou blbost - couvání na zatahání za hřívu, zvednutí nohy na poklepání bičíkem, přistupování bokem ke stoličce na nasedání, v klidu snášet nasedání zprava...
2) zkuste jej zbavit obav z nějakého předmětu, kterého se bojí, např šustivé igelitové tašky, svazku petlahví...
Uvidíte jak se vám bude dařit a třeba vám to pomůže se rozhodnout, jestli jste na mladého koně připravená .

Přidejte reakci

Přidat smajlík