Tereza T.
XXX.XXX.10.235
Zdravím,
jsem středně pokročilý jezdec a do budoucna zvažuji koupi vlastního koně. Zatímco samotné ježdění není problém, nemám moc informací o samotné péči - o krmení, jak často je vhodné trénovat, jak často je nutné očkovat či kontroly veterináře a podobně. Můžete mi doporučit nějaké zdroje, případně našel by se nějaký majitel koně, kdo by byl ochotný mi k tomu říct víc?
Do začátku bych si někde ráda zaplatila ustájení a platila si trenéra jak na své tréninky, tak na přiježďování koně, ale ráda bych, abych se o něj dovedla sama postarat co nejlépe.
Předem děkuji :).
Nanny
XXX.XXX.199.180
A kde jste jezdila/ jezdíte teď? Tam se dá přece všechno naučit, odkoukat, zeptat se. Dobré je taky si nějakého koně nejdřív pronajmout, když ho budete mít napůl s majitelem, tak se taky dozvíte hodně věcí o péči, veterináři, krmení atd. Já si platila ježdění na cizích koních šest let, takže jsem už měla celkem přehled, co to obnáší, ale jak si člověk koupí vlastního, teprve pozná, co je všechno potřeba, že to není jenom radost, ale hlavně spousta starostí.
Nikdoooo
XXX.XXX.49.86
Ja pokud tohle nevim, kone si nekupuji ale je to na vas.
Tereza T.
XXX.XXX.10.235
Nanny: Ve stáji kde teď chodím je to odjezdit a pak nashledanou, tam jsem se toho moc nepřiučila... pronájem jsem zkoušela, ale zatím jsem narazila jen na podvodníky nebo na přístup "choďte si dvakrát do týdne, hlavně plaťte a dál neotravujte", tak se asi nenechám odradit a budu zkoušet štěstí dál ![]()
Nikdoooo: No však to právě píšu, že se chci všechny tyhle věci naučit, abych si mohla koně jednou pořídit ;).
Loolipoop
XXX.XXX.42.151
Logicky, pokud nabízím pronájem, nabízím ho proto, že se do stáje nedostanu tak často, jak bych si představovala a tak si hledám b-ridera, který v mé nepřítomnosti bude s koněm pracovat. Tudíž při pronájmu se o koně musíte plnohodnostně starat sama, ale většinou není problém, když něco nevíte, apod. vzít telefon a zavolat majiteli, nebo napsat a zeptat se... O tom to je. :)
1. KRMENÍ
Klidně si kupte koně, i bez těchto znalostí, ale dejte si ho do stáje, kde Vám s ním pomohou = trenér/cvičitel nebo zkušený člověk v místě ustájení vždy při ruce.
Krmení - je velmi individuální věc, obvykle je zahrnuto v ceně ustájení min. krmení ovsem, nebo levnějšími granulemi.
U krmení je třeba zohlednit věk koně, kondici, v jaké je zátěži, jakou má kondici, zda má problémy např. s dýcháním a jakého je kůň typu : např. poníci a koně, kteří tzv. tloustnou i ze vzduchu by neměli mít bohatou a pestrou stravu, neboť se z toho mohou přichvátit, nebo zchvátit.
Samozřejmostí je denně kvalitní objemové krmivo = seno.
Já osobně si pro koně kupuji musli a to buď od NovaEqui, nebo Spillers Conditioning (ty jsou skvělé na nasvalení). Koním velmi chutnají.
Další složka, kterou do krmení přidávám je: řezanka (pro lepší trávení) a lněný olej (pro kvalitní a lesklou srst). Též je fajn přidávat koním vitamínovo minerální premix - třeba od La Sard VitMin
A pokud je nějaký problém, tak kupuji doplňky, dle toho problému: Na klouby MSM, Alavis. Na kašel bylinkové přípravky. Na kopyta: Kerabol, Biotin. Před stresovou situací u labilnějších koní - závody: podávám hořčík, apod.
Jak často je vhodné trénovat?
Záleží na zdravotním stavu koně = velmi individuální.
Zdravý 8letý koník může klidně 3x týdně na 45min trénink a 3x týdně do terénu - zátěži je ale potřeba upravit krmení.
Zatímco např. s 16ti letou klisnou bych chodila tak 1x týdně na jízdárnu a 1-2x týdně do terénu na lehčí procházky - krok, klus, kde bude chuť kousek zacválat.
Očkování koní:
Najdete v článku: http://www.dominika-svehlova.cz/prirucka22.php
plus pokud s koněm někam vyjedete - závody, změna stáje, je povinnost nechat koní udělat rozbory krve. Ty nesmí být vždy starší než půl roku.
Odběry udělá veterinář. Stojí to 2-3 stovky.
Strouhání / Kování:
Kopyto je základ koně. Pokud není koník nakován, je potřeba jej vystrouhat zhruba 1x za 4-6 týdnů - dle toho, jak mu kopyto roste. V jakém intervalu strouhat, poradí kovář.
Kování: 1x za 8 týdnů.
Vyberte si opravdu kvalitního kováře, jakmile není kopyto v pořádku, tak kůň může kulhat, nebo se mu vlivem špatného strouhání (úhlu kopyta) mohou vytvořit degenerativní onemocnění.
Management koně:
Nejdůležitější věc z toho všeho. Jen správný management Vám zajistí vyrovnané zvíře. Kůň je stádové zvíře, potřebuje okolo sebe koňské kamarády.
Ustájení vybírejte podle výběhů. Pro koně je přirozenost pohyb na velkých prostorách, ať už kůň bude chodit na noc do boxu, nebo bude pastevně.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Trochu nesouhlasim s tvrzenim, ze 16 lety kun zvladne jen takovou "zatez". V dnesni dobe pri vhodnem managementu muze i takto stary kun chodit v adekvatni zatezi, popr. i sportovat. Samozrejme, kazdy kun je individualita, to co jeden zvladne v 20 neznamena, ze to zvladne i druhy, ale asi bych to takto nepausalizovala a nehazela kone vyssiho veku do predcasneho duchodu :).
Nanny
XXX.XXX.199.180
Právě jsem se trochu vyděsila.
Koupila jsem s 15 letého koně, na rekreaci, normální zdravý kůň, chodíme obden na vyjížďky tak cca.2 hodiny, krok, klus, cval, na jízdárnu moc ne. Není to žádné divoké lítání, většinou se ani nezapotí a nevypadá, že by ho to nějak přetěžovalo, energie má na rozdávání. To, co píše Loolipopp mi připadá, že bych ho už pomalu měla dát do důchodu.
Tereza T.
napsal(a):
Zdravím,
jsem středně pokročilý jezdec a do budoucna zvažuji koupi vlastního koně. Zatímco samotné ježdění není problém, nemám moc informací o samotné péči - o krmení, jak často je vhodné trénovat, jak často je nutné očkovat či kontroly veterináře a podobně. Můžete mi doporučit nějaké zdroje, případně našel by se nějaký majitel koně, kdo by byl ochotný mi k tomu říct víc?
Do začátku bych si někde ráda zaplatila ustájení a platila si trenéra jak na své tréninky, tak na přiježďování koně, ale ráda bych, abych se o něj dovedla sama postarat co nejlépe.
Předem děkuji :).
Na vašom mieste by som hľadala nejakých súkromníkov, ku ktorým by ste vedeli dochádzať pravidelne. Nemusí to byť kvôli jazdeniu, ale kvôli tomu všetkému ostatnému okolo. Priučiť sa tomu životu okolo koní, získať nejaké ďalšie skúsenosti v ošetrovaní(tým myslím aj to kŕmenie, atď). Ideálne by to bolo aj s jazdením, ale to sa dá naučiť aj za pochodu a hlavne pri vlastnom koni nie je aaaaž také zásadné. Oveľa zásadnejšie sú znalosti bežných chôrob, toho krmiva a prípadne aj toho tréningu( to sa ale tiež tiež dá veľa vyčítať z kníh, aplikovať s citom a rozumom na vlastného koňa prispôsobiť si to na svoje...).
Žiarivým odštrašujúcim príkladom tu v diskusii je atlantída, ktorá si ako začiatočník kúpila vlastného koňa a verí radám okolo seba, hoci jej v okolí radia prevažne blbosti. Samozrejme, chybám sa človek nevyhne nikdy, ale je fajn, že nad tým premýšlate a hneď nekonáte.
Loolipoop
XXX.XXX.42.151
Já jsem to myslela v kombinaci s tím zdravotním stavem.
a celkovou fyzickou a psychickou pohodou koně. Samozřejmě mi je jasné, že zdravý, temperamentní 18ti letý kůň se proběhne úplně stejně rád jako nějaký 7mi letý mlaďoch, to ale neznamená, že na něm musím 2 hodiny rajtovat v terénu, protože on to přece ještě zvládá.
Já bych koně nad 16 let už rozhodně nedrilovala těžkými tréninky a dlouhými terény (jaký to má smysl?). Plnohodnotná rekreace, hobby vyžití bez problému když to zdravotní a fyzický stav dovoluje.
V tomto ohledu je podle mě prostě lepší šetřit pohybový aparát koně, aby s námi na tomto světě, co nejdéle vydržel, i když on sám je fyzicky třeba schopný nám nabídnout té práce víc.
Tak to vidím já.
Svůj názor nikomu nenutím
"Já bych koně nad 16 let už rozhodně nedrilovala těžkými tréninky a dlouhými terény (jaký to má smysl?)"
Hm, v top 10 drezúrnom svetovom(!) rebríčku sú tri kone vo veku 15 a viac. V tom skokovom nie je žiadna výnimka 14-ročný skokan. Fakt má byť 16-ročný kôň odpísaný na krokovky a flákanie vo výbehu? Ďalších 10 rokov?
S akými koňmi to pracujete, že máte pocit, že v 16-tich už môžu robiť iba ľahko? Máme 15-ročnu kobylu s výkonnosťou ST*, ktorú po materskej pauze vraciame späť do športu,17-ročného valacha s výkonnosťou S a rozhodne nie sú žiadnou atrakciou, nad ich vekom sa nikto nepozastavuje, lebo to nie je nič výnimočné.