Uživatel s deaktivovaným účtem
Nemyslím případy, kdy má majitel více koní, vlastní statek a zkrátka nestíhá všechny jezdit a je rád za společnost a pomoc dalších jezdců. Myslím ty majitele, kteří vlastní jednoho koně, mají ho někde ustájeného a dochází za ním třeba obden po práci.
Zvlášť vzhledem k tomu, že většina lidí říká, že najít dobrého a spolehlivého spolujezdce je problém, mi tak trochu vrtá hlavou, proč by někdo chtěl svého vysněného miláčka pronajímat a už ho jen vystavovat tomu hledání vhodného spolujezdce. A sám sebe vystavovat možnosti, že mu koníka někdo "zkazí".
Ani finanční stránka mi není jasná - pokud si nemůžu dovolit platit plné ustájení, proč si koně vůbec pořizuji? A pokud jsem jen rekreační jezdce, koně opravdu asi nezabije, pokud na něm někdo nebude sedět každý den.
Na Facebooku na mě neustále vyskakují inzeráty majitelů nabízejících pronájem - a já vídám ty samé třeba po několik měsíců, takže tam asi nějakou dobu jsou - a já se ptám, proč si lidé kupují koně, aby ho pronajímali?
(Pokud mají koní víc, chápu to, pokud pronajímají staršího koně, zatímco si sportují na mladším, chápu to, ale zkrátka mi přijde zvláštní kupovat si jednoho koně a pak ho nechat samotného na sebe vydělávat pronájmem... ).
Monique
XXX.XXX.11.76
Třeba já pronajímám svého koně, protože jsem na vysoké a nestíhám ho jezdit a extra se o něj starat a zrovna on ten pohyb a práci potřebuje :) Ustájení platit zvládám, takže si beru minimální příspěvek a koně neberu jako výdělek a ani si na sebe vydělávat nemusí. Naštěstí jsem měla štěstí a našli jsme fajn jezdce, který mi koně nekazí a parádně si sedli :) A zase mi připadá jako blbost ho prodat jen kvůli vysoké, která mi brzy skončí.
A nebo známá má koně doma a stíhá si jezdit jen 1 a 2 stojí, mnohdy sám ve výběhu, mezitím co jezdí s druhým. Tak podala inzerát a hledá jezdce pro druhého koně, což mi taky nepřijde blbé ;).
Loolipoop
XXX.XXX.42.151
Co třeba těhotenství, zdravotní problémy, cesta do zahraničí, změna práce a časová neschopnost nadále nabídnout koni to, na co je zvyklý? Ne každý má koně, kterého může nechat 3 měsíce ladem a pak na něj sednout a koník je v pohodě a neřeší to, tak ho radši pronajmou.
Nebo hledají jezdce, který jim koně pomůže nachystat a odjezdit ve vyšších soutěžích, protože majitel sám si troufne max. na Zka například, tak ho pronajme někomu šikovnému, aby zvýšil hodnotu svého koně... Za hříbě z klisny, která má vyskákáno Z si nemůžete říct tolik jako od té, co má za sebou úroveň S.
Nemyslím si, že by si lidi kupovali koně, za účelem, aby ho pronajali, ale bohužel občas člověk míní život mění a je každého majitele soukromá věc a jeho rozhodnutí, pokud nabídne pronájem svého koně, jistě proto má důvod a netřeba to řešit a někoho osočovat, že si kupuje koně a pak ho pronajímá, protože na něj nemá finančně. To je podle mě názor trochu mimo mísu.