EliandFrodo
XXX.XXX.214.254
Jak mám naučit koně aby chodil na vyjížďky v klidu a sám...
Sama se bojí...
EliandFrodo
XXX.XXX.214.254
No to sice ano ale bez koně..
EliandFrodo
XXX.XXX.214.254
Jistě.
Elian: Na ruce chodi sama v klidu? Pokud jo, pul cesty jit, zpatky jet. Nebo jit s jinym konem a odpojovat se tak, aby byl druhy kun na dohled. Napr. druhy kun se pase na louce, vy krouzite okolo, postupne zvysujete vzdalenost. Nebo chodit samostatne na zacatku jen male okruhy kolem staje, kde to kobca zna.
A hlavne musi byt jezdec v klidu. Zpivejte si, nechte kone cestou sem tam kousnout travy..
EliandFrodo
XXX.XXX.214.254
Děkuji za užitečé rady...Na ruce je úplně v klidu !
EliandFrodo
XXX.XXX.214.254
Ještě odbočím od tématu kobylku mám teprve 2 měsíce a jak je to s říjí-jak se klisna chová?atd.
jazzinka
napsal(a):
Elian: Na ruce chodi sama v klidu? Pokud jo, pul cesty jit, zpatky jet. Nebo jit s jinym konem a odpojovat se tak, aby byl druhy kun na dohled. Napr. druhy kun se pase na louce, vy krouzite okolo, postupne zvysujete vzdalenost. Nebo chodit samostatne na zacatku jen male okruhy kolem staje, kde to kobca zna.
A hlavne musi byt jezdec v klidu. Zpivejte si, nechte kone cestou sem tam kousnout travy..
Dobré tipy, jen uvedu svůj poznatek - někteří koně naopak právě nejvíc zlobí u stáje, kde je silný magnetismus stáda. Jak je člověk odtlačí nebo odvede na ruce, zklidní se.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Mno, a ještě ke Keiře doplním, že pod sedlem nechávat koně kousat trávy je zase o vytvoření problému, kdy budete odnaučovat pasení, což může být taky dost nepříjemné a zbytečné. To už raději pamlskujte ze sedla :(.
EliandFrodo
XXX.XXX.214.254
Jistě děkuji, taky jsem na tím přemýšela spousta koní na kterých jsem jezdila měli stejný problém...
A jak je to s tou říjí?
napsal(a):
Mno, a ještě ke Keiře doplním, že pod sedlem nechávat koně kousat trávy je zase o vytvoření problému, kdy budete odnaučovat pasení, což může být taky dost nepříjemné a zbytečné. To už raději pamlskujte ze sedla :(.
Vidíš, to jsem uplně přehlédla. Přiznám se, že ze sedla pamlskuju vydatně. Jsou lidi, kteří to zcela odmítají. A taky odmítají na koně mluvit. Jasně, na drezurním obdélníku se nemluví a mrkvičkou nekrmí. Ale jinak mi to připadá jako přijatelný způsob jak koni zpříjemnit práci, zklidnit ho a upoutat jeho pozornost.
Navíc se mi tak koně velmi dobře naučí zastavovat na povel.
S trávou to dělám tak, že slezu a dám povel "Papej". Aby se kůň neučil žrát pod sedlem, ale přesto měl šanci zjistit, že se na vyjížďkách může stát i něco tolik příjemného.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
keira
napsal(a):
Vidíš, to jsem uplně přehlédla. Přiznám se, že ze sedla pamlskuju vydatně. Jsou lidi, kteří to zcela odmítají. A taky odmítají na koně mluvit. Jasně, na drezurním obdélníku se nemluví a mrkvičkou nekrmí. Ale jinak mi to připadá jako přijatelný způsob jak koni zpříjemnit práci, zklidnit ho a upoutat jeho pozornost.
Navíc se mi tak koně velmi dobře naučí zastavovat na povel.
S trávou to dělám tak, že slezu a dám povel "Papej". Aby se kůň neučil žrát pod sedlem, ale přesto měl šanci zjistit, že se na vyjížďkách může stát i něco tolik příjemného.
Já jsem chronický krmič vždy a všude. Ze sedla teda né, protože nejezdím.Když toho ten kůň má tolik jako u mě, tak už ani neloudí si představte.Na procházku na ruce se vyloženě těší už jenom beru vodítko.Akorát se bojim aby nezačal jednoho dne štěkat a nosit aport.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jsem chronický krmič vždy a všude. Ze sedla teda né, protože nejezdím.Když toho ten kůň má tolik jako u mě, tak už ani neloudí si představte.Na procházku na ruce se vyloženě těší už jenom beru vodítko.Akorát se bojim aby nezačal jednoho dne štěkat a nosit aport.
Ono to ne u každého koně jde. Máme i mladici, která jak cítí něco k žrádlu, tak by byla schopná jít přes člověka a být agresivní. Přitom ji (vyjma cizích lidí přes ohradník, tomu nezabráníte) nikdy nikdo nepamlskoval. Bez žřádla v dosahu je uplný miláček. Jekyll a Hyde v koňském podání.
Nebo můj dřívější kůň se při sedlání šklebil, ačkoli sedlo sedělo, tak jsem mu to chtěla zpříjemnit mrkví, po týdnu jsem mrkev zapomněla a hned mě za to pokáral štípnutím. Tak měl po mrkvičkách.
(teď bych koně nechala vyšetřit na žaludeční vředy, ale tehdy se o tom ještě tolik nemluvilo, je to už hodně let)
Ale pokud nemá kůň ke žrádlu příliš vášnivý vztah, tak proč to jemu nezpříjemnit a sobě nezjednodušit.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.213.247
Tak samozřejmě je určitě pravda že jiný kůň, jiný mrav.Máme tady A1/1 valáška 8 let a to je popelnice neuvěřitelná.Přesně jak říkáte šel by i přes člověka pro žrádlo.Tomu se o mrkvi a žrádle snad i zdálo.Asi za měsíc pochopil nějak že je všeho dost a dostane co huba ráčí a tak už se ani nikam necpe a počká docela v klidu.Taky už jsem za trest kobče nedával den nic ani mrkev.Nebyla nadšená to je fakt a připomínala se spíš tím že mi chtěla vypít kafe. To víte my jsme dvojka k pohledání
Nanny
XXX.XXX.199.180
Já mám koně, který funguje jako hodinky, dokud prostě jde a musí makat a poslouchat. Párkrát jsem zkusila, že ho za odměnu nechám napást, a pak zase půjdeme dál, a v tu chvíli se úplně změnil. Začal se vztekat, nechtěl od trávy, zlobil. Takže se žádná odměna v podobě pasení nekoná, když se jezdí, tak se jezdí, a pást se může po ježdění. Ale znala jsem koně, kteří se klidně mohli na vyjížďce pást, a potom zase v klidu pokračovali v práci.
Nanny
XXX.XXX.199.180
Jo a k té říji, řekla bych, že to má každá klisna jinak. Jezdila jsem jednu, u které jsem za rok a půl říji snad ani nezpozorovala. Pak zase jinou, která byla v říji nesnesitelná a nejezditelná, nedokázala se vůbec na nic soustředit, až to bylo skoro nebezpečné. Teď mám naštěstí valacha.
Tak snad ti tady napíšou své zkušenosti i majitelé klisen.
Jo, Nanny, taky znám takové typy, co jim "pohov" během práce víc uškodí, než udělá službu. S takovými jen nechat protáhnout a zas jít dělat. Raději kratší intenzivnější práci, než to nechat roztahané s dlouhými pauzami v kroku, kdy se kůň nudí nebo vyjadřuje jiný diskomfort a neochotu k další spolupráci..
EliandFrodo
napsal(a):
Jak mám naučit koně aby chodil na vyjížďky v klidu a sám...
Sama se bojí...
Jedině trénováním, ničím jiným to nepůjde.
Jen málo koní jde bez problémů hned do terénu samo.
Takže napřed něco krátkého a postupně se vzdalovat. A trénovat tam, kde to zná.
Nic moc jiného vám nikdo neporadí.