Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ojntvv

17.1.2017 21:54
Ojntvv

XXX.XXX.57.17

Ahoj, co potrebuji březí kobylky z hlediska veterináře? Očkujeme pravidelně proti herpes virům, ale ma se očkovat i proti tetanu a chřipce? Dale, co přidávat za vitaminy v posledni třetině březosti a videla jsem, ze nekdo nechával kobyle rozvicene tzv.porodni světlo... K čemu je a je nutne ho mit zapnuté kdyz se blíží den porodu? :) dekuji moc.

18.1.2017 10:30
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Tak tetanus a chrípku by snáď mal mať pravideľne očkované každý kôň vrátane žrebnej kobyly
Názory na vitamíny sa rôznia, ja som pridávala vždy, dobré skúsenosti mám so značkou Gelapony od Orlingu. Na trhu je ich však kopec.. najdôležitejšie je však kvalitné krmivo (hlavne seno!) v primeranom množstve, dostatok čerstvej vody a voľného pohybu. A zabezpečiť aby kobyla bola v pohode nie v strese. Pôrodné svetlo je zrejme kvôli kamere alebo kontrole kobyly aby sa v stajni nemuselo stále zažínať a nerušilo ju to a aj ostatné kone. Porodí však dozaista aj bez neho

18.1.2017 11:18
22verunka

XXX.XXX.178.243

Ano tetanus se ockuje spolu s chripkou je to jedna vakcina. Kdyz se podivate na ten stitek v prukaze mel by tam byt nazev latky - T jako tetanus. Jinak to gela pony je fajn. Taky jsem to davala starsi kobyle a rekla bych ze to pomohlo. Jinak nejdulezitejsi je seno jak uz se pise nademnou. Dostatek kvalitniho sena je zaklad. Davala jsem od hipolitu smes primo pro brezi kobyly. Je to asi drazsi nez standartni krmeni ale ma to spoustu vitaminu a kobcam to chutnalo. + lneny olej.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2017 13:42

Ja by som ešte dodala, že neprekrmovať, hlavne v tom poslednom trimestri sa to neodporúča preháňať s jadrom. Aspoň tak sme mali doporučené od našej doktorky(ktorá má gynekológiu ako jedno zo zameraní).

18.1.2017 13:44

A neočkovať proti tetanu priebežne je dosť hazard, tetanus pre kone dosť často končí úhynom.

18.1.2017 14:38
22verunka

XXX.XXX.191.126

Ale vakcina tetanu je soucasti ockovani proti chripce. Pokud je klisna kazdorocne ockovana neni treba na tom cokoliv menit.

18.1.2017 14:40
22verunka

XXX.XXX.191.126

Jinak s tim prekrmovanim souhlas. Posledni tri mesice urcite ubrat jaderna krmiva. Riziko tezkeho porodu a velkeho hribete tim rapidne roste.

18.1.2017 15:48

22verunka napsal(a):
Ale vakcina tetanu je soucasti ockovani proti chripce. Pokud je klisna kazdorocne ockovana neni treba na tom cokoliv menit.

Nie som si úplne istá, niektorí doktori napríklad očkujú tetanus ob dva roky.
Druhá vec, pokiaľ niekto očkuje klasickou schémou vyžadovanou pre účasť na verejných akciách, asi nedáva tetanus 2x do roka. Takže najlepšie je to skontrolovať v pase.

18.1.2017 15:52
majkulka

XXX.XXX.237.148

22verunka napsal(a):

Baarbora má pravdu. Poslední dobou se velmi častuje očkuje vakcína, kde je chřipka + ehv a tetan se doočkovává samostatně co dva roky.

18.1.2017 15:58
22verunka

XXX.XXX.191.126

Tak to je urcite je mozne vice variant. Proto to i nahore pisu nazev vakciny-t znamena ze je ve vaktecine tetanus.
pokud slecna/pani zadavatekla ockuje tetanus zvlast coz si nemyslim mela by to probrat s vetem.
Pokud ho ockuje zvlast tak bych v brezosti neockovala.

18.1.2017 17:31
Dep

XXX.XXX.37.60

Ano, nepřekrmovat. Pak jsou velmi špatné porody. Také je vhodné aby klisna byla v dobré kondici. Aby nebyla příliš obtloustlá. Pro krmení obecně platí, že v první třetině zůstává KD stejná jako před zapuštěním, ve druhé třetině se zvýší a ve třetí třetině se sníží na dávku, která byla v první třetině březosti.Po porodu se opět zvýší, aby klisna měla dost mléka a nebrala si "ze sebe". KD je alfa omegou při všem, obzvláště pak v březosti. Při správném krmení se můžeme vyhnout některým porodním a poporodním komplikacím.

farfar

18.1.2017 18:00
farfar

XXX.XXX.48.22

A když klisna před připuštěním nedostávala vůbec žádné jádro?

18.1.2017 18:34
Dep

XXX.XXX.37.60

Tak bych v první třetině nic moc neřešila. Ve druhébych nasadila rozumné množství a ve třetí třetině bych toto množství pouze snížila. Avšak úplně bych ho nevynechávala.

18.1.2017 18:38
Terven

XXX.XXX.110.147

22verunka napsal(a):
Nakonci T.

OT, Verunko, koukám, že taky máte nově BioEquinFT.
Snažila jsem se dohledat o co jde- našla jsem kdesi na stránkách Biovety, že se jedná o novou vakcínu, vylepšenou o nové chřipkové kmeny, ale aby proti nim byla zajištěná ochrana, je třeba provést znovu primovakcinaci.
Mimochodem, cena skoro dvojnásobná oproti FluequinuT. Myslela jsem jestli se nevloudila chybička, jestli se vet nepřehmátla, na primovakcinaci se nechystám ani mi nikdo neřekl, že by byla třeba.
Teď koukám, že je to u vás stejně. No, čert vem chřipku, mně jde hlavně o ten tetanus.

18.1.2017 19:09
majkulka

XXX.XXX.237.148

Terven napsal(a):
Snažila jsem se dohledat o co jde- našla jsem kdesi na stránkách Biovety, že se jedná o novou vakcínu, vylepšenou o nové chřipkové kmeny, ale aby proti nim byla zajištěná ochrana, je třeba provést znovu primovakcinaci.
Mimochodem, cena skoro dvojnásobná oproti FluequinuT. Myslela jsem jestli se nevloudila chybička, jestli se vet nepřehmátla, na primovakcinaci se nechystám ani mi nikdo neřekl, že by byla třeba.
Teď koukám, že je to u vás stejně. No, čert vem chřipku, mně jde hlavně o ten tetanus.

Tak on je v těch dvou vakcínách podstatný rozdíl BioEquinFT - je kombinovaná - tetanus a chřipka a Fluequin T je prostě pouze jenom tetanus, takže proto i rozdílná cena. A co se týče nových kmenů. V tomto je dost problém - oni to zkrátka je jinak nazvali. A třeba Duvaxyn má ochranu na 3 kmeny chřipky.

18.1.2017 19:17
22verunka

XXX.XXX.191.126

Terven napsal(a):

Ty jo my platime standartne 280 kc uz roky a cena se nezmenila. Ani s touto novou vakcinou. Nevim jak to maji jinde ale nam uctuje doktorka porad stejne. Revakcinace se delala jen u jedne kobyly. Ta mela posledni ockovani asi pred 3 lety takze kdyz prijela k nam zacalo se ockovat jako od hribete znovu. Jinak standartne kazdy rok 1krat.

18.1.2017 19:25
Terven

XXX.XXX.110.147

majkulka napsal(a):
Tak on je v těch dvou vakcínách podstatný rozdíl BioEquinFT - je kombinovaná - tetanus a chřipka a Fluequin T je prostě pouze jenom tetanus, takže proto i rozdílná cena. A co se týče nových kmenů. V tomto je dost problém - oni to zkrátka je jinak nazvali. A třeba Duvaxyn má ochranu na 3 kmeny chřipky.

FluequinT není jen tetanus, nýbrž chřipka+tetanus. Stačí přečíst příbalový leták.
BioEquinFT je poněkud vylepšený FluequinT - obsahuje navíc nové kmeny chřipky, není to jen jiný název, to lze dohledat.

18.1.2017 20:26

K tomu očkování proti chřipce: mě říkala vetka, že je to stejně jen nesmysl, aby tahali z lidí peníze. Že ty vakcíny na chřipku mají účinnost jen 3 měsíce, takže očkování povinné jednou za rok, nikoho neochrání...
Tedy kdyby to mělo dávat smysl, tak očkovat by se mělo nejlépe 4x do roka proti chřipce a ob rok proti tetanu...
Ale třeba sem napíší vet, bodlinka, a další zkušení, něco jiného..?

18.1.2017 20:33
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
K tomu očkování proti chřipce: mě říkala vetka, že je to stejně jen nesmysl, aby tahali z lidí peníze. Že ty vakcíny na chřipku mají účinnost jen 3 měsíce, takže očkování povinné jednou za rok, nikoho neochrání...
Tedy kdyby to mělo dávat smysl, tak očkovat by se mělo nejlépe 4x do roka proti chřipce a ob rok proti tetanu...
Ale třeba sem napíší vet, bodlinka, a další zkušení, něco jiného..?

No, ano...myslím si to stejně. Pro mě je důležitej hlavně ten tetanus a chřipku očkuju jen kvůli razítku v průkazu, aby to měla kobyla v pořádku, kdyby nedejbože bylo nutno někam cestovat.

18.1.2017 21:01
22verunka

XXX.XXX.191.126

Tak podobnych nazoru uz jsem taky slysela. Ze je to vlastne onicem 1x zarok.
S tim tetanem nevim. Odckovali jsme v nreznu standartne a v dubnu byl uraz a stejne sem platila dalsich 800 kc za protitetanove serum. Takze asi je to vesmes k nicemu.

Ojntvv

18.1.2017 21:03
Ojntvv

XXX.XXX.57.17

Dekuji moc vsem... Jen me zajimalo jestli neni na ten organismus moc očkovat 3xproti herpes a v behem stejného pul roku očkovat i chřipku a tetanus...

Přidejte reakci

Přidat smajlík