Lebanna
XXX.XXX.10.216
Dobrý den, potřebuji poradit, ohledně krmení teď v zimě. Dříve jsem krmila cukrovarskými řízky se sladovým květem, lněným semínkem a pivovarskými kvasnicemi, ale v tuto chvíli je pro mě bohužel časově nereálné čekat, než se řízky rozmočí a ve stáji není nikdo, kdo by toto obstaral.
Jedná se o 7 letou kobylku, ustájenou na pastevku - 24/7. Plemeno neznám, ale dle odhadů by se mělo jednat o křížence araba. Má neustálý přístup k senu, ale kvůli aktuálním mrazům je příkrm nezbytný. Nyní bez jakékoli zátěže - chodíme pouze na procházky.
Budu Vám moc vděčná za jakékoliv rady, co se týče kombinace vhodného krmení.
Děkuji a přeji krásný zbytek dne :).
Eloun
XXX.XXX.210.224
Dřívávěji jsme také dávali řízky, ale jak říkáte, je to časový žrout. Od té doby kupujeme granule na stejnou bázy řízků (ani nejsou moc drahý). Přidáváme vojtěšku v granulích+lněných a konopný semínko+slaďák (o kterým asi víte, že musí být namočen) ; zalijeme panákem obyčejného stolního slunčnicového oleje. Vše zamícháme, hodíme trochu suchého pečiva, sem tam mrkev nebo jablko a je to. Koním chutná a ač to vypadá zdlouhavě tak to tak není.
Lebanna
XXX.XXX.10.216
polárka.15
napsal(a):
A Vy máte čas chodit každý den krmit?
Promiňte, ale nevím, jak mi má Váš komentář pomoci s ideálním výběrem krmiva pro mého koně. To, že bohužel nemám čas denně čekat hodinu, než řízky nabobtnají, snad znamená, že nemám čas dojet alespoň jednou denně svého koně nakrmit? Já zde hledám alternativy, které budou co možná nejlepší a ne rýpavé odpovědi, jako je ta Vaše. Tudíž Vás prosím, pokud se v tomto oboru orientujete, budu ráda za radu, pokud ne, přijde mi zbytečně takto komentovat. Děkuji Vám za pochopení.
Lebanna
XXX.XXX.10.216
Eloun
napsal(a):
Dřívávěji jsme také dávali řízky, ale jak říkáte, je to časový žrout. Od té doby kupujeme granule na stejnou bázy řízků (ani nejsou moc drahý). Přidáváme vojtěšku v granulích+lněných a konopný semínko+slaďák (o kterým asi víte, že musí být namočen) ; zalijeme panákem obyčejného stolního slunčnicového oleje. Vše zamícháme, hodíme trochu suchého pečiva, sem tam mrkev nebo jablko a je to. Koním chutná a ač to vypadá zdlouhavě tak to tak není.
Dobrý den, zní to moc dobře a děkuji Vám za komentář :) pošlete mi prosím název granulí, kterými krmíte? Vojtěšku koupenou mám, ale kobylka má na ni lehkou alergii, ale určitě by se ke ganulím dala vymyslet jiná alternativa :) ještě jednou děkuji!
Co negranulované řízky? Nacucnou se rychleji, jen se trochu hůř shání.
http://www.profifauna.cz/Cukrovarske-rizky-ADW-25-kg-d428.htm
http://krmivo-a-vitaminy-pro-kone.heureka.cz/pavo-speedibeet-15kg/#.
Eloun
XXX.XXX.210.224
Uživatel s deaktivovaným účtem
Lebanna
napsal(a):
Dobrý den, potřebuji poradit, ohledně krmení teď v zimě. Dříve jsem krmila cukrovarskými řízky se sladovým květem, lněným semínkem a pivovarskými kvasnicemi, ale v tuto chvíli je pro mě bohužel časově nereálné čekat, než se řízky rozmočí a ve stáji není nikdo, kdo by toto obstaral.
Jedná se o 7 letou kobylku, ustájenou na pastevku - 24/7. Plemeno neznám, ale dle odhadů by se mělo jednat o křížence araba. Má neustálý přístup k senu, ale kvůli aktuálním mrazům je příkrm nezbytný. Nyní bez jakékoli zátěže - chodíme pouze na procházky.
Príkrm kvôli mrazom nutný nie je, kôň sa zahrieva predovšetkým trávením vlákniny- tú ma zo sena. To je len na okraj.
Keďze nepíšete, čo máte dostupné a ako si kŕmenie predstavujete(okrem tých rezkov teda), napíšem vám akurát čo dávam rekreačným ja a s výživovým stavom problémy nemáme.
Základom je seno. Kvalitné a v dostatočnom množstve dobre živiteľným koňom naozaj stačí. Arabi sú na môj vkus až veľmi ľahko živiteľný. Večer dostanú hrsť ovsa, cca 100g. Dostávajú ho preto, lebo do neho miešam minerálku a ľanové semiačko. Ľan je u mňa "must have". Keď máme, dostanú rezky, takých cca 50g v suchom stave na osobu. Teraz máme aj slnečnicu, takže dostanú aj cca 50g tej slnečnice. S touto dávkou ovsa sme sa dostali s koňmi na úroveň S vo vytrvalosti, akurát sme pridali ešte olej, maximum bolo snáď 1dcl. Pravda, máme mladé kone a sú občas veselšie, starším sme mohli dávať toho ovsa viac. To iba ako ukážka, že "nič" koňom energeticky stačiť môže aj v športe.
Ináč ja som fanúšik rezkov, takže keby sa vám napríklad chcelo zaliať si ich doma(pokojne aj ráno a do večerného kŕmenia budú akurát) a zobrať ku koňovi už nabobtnané, je to naozaj fajn krmivo pre kone, ktoré nepotrebujú nič, iba niečo do žlabu pre dobrý pocit. Ten kvet by sa bez rezkov kŕmiť nemal, resp nemal by sa kombinovať ani s obilím, čiže by ste v podstate museli úplne zmeniť celkovo krmivo.
Lebanna
napsal(a):
Promiňte, ale nevím, jak mi má Váš komentář pomoci s ideálním výběrem krmiva pro mého koně. To, že bohužel nemám čas denně čekat hodinu, než řízky nabobtnají, snad znamená, že nemám čas dojet alespoň jednou denně svého koně nakrmit? Já zde hledám alternativy, které budou co možná nejlepší a ne rýpavé odpovědi, jako je ta Vaše. Tudíž Vás prosím, pokud se v tomto oboru orientujete, budu ráda za radu, pokud ne, přijde mi zbytečně takto komentovat. Děkuji Vám za pochopení.
Kdyby to s tím nesouviselo, tak se asi neptám, ne? Tak si nechte ty řeči, buďte tak hodná. I tak, hodina na čekání na nabobtnání je málo.
Ptám se proto, že je normální, že ráno nechám řízky nabobtnat do večera, večer nechám nabobtnat na ráno. Pokud krmíte jednou denně, tak teď v zimě se nestane nic, když zůstanou 24 hodin. Když nechcete, tak co vyměnit řepní řízky za vojtěškové pelety+slaďák+olej? Tak jako tak, moc energie nepotřebují.
Doporučuji zalít řízky horkou vodou, nabobtnají mnohem rychleji. Pokud si vzpomenu a zaliju doma, než jedu krmit, tak stačí zalít horkou vodou z kohoutku a než dojedu ke koním (cca 20 min), tak jsou připravené ke krmení a v ideální teplotě. Pokud zapomenu, tak zaliju přímo u koní vařící vodou z rychlovarné konvičky, nabobtná to velmi rychle, doliju studenou vodou a taky cca za 15-20 min od zalití se dá krmit.
Polárko, na vojtěšku má alergii, vždyť to psala.
Navíc ne všude je v zázemí elektrika, tedy možnost horké vody.
Pokud jezdí MHD, těžko bude vozit kyblík s nabobtnalými granulemi řízků, potažmo v tomhle počasí, pokud je mráz pořád, tak zamrznou během pár hodin.
Rozumím, že je to dražší varianta, ale co prostě pro období pro Vás komplikovanější (zima, mrazy) vymyslet nějaké granule / mussli pro tento typ koně? Pokud má ad libidum sena, neměl b být problém s udržením kondice. Ono pokud nedělá, tak Vám stejně opadne, ať do ní budete rvát žrádla sebevíc (navíc při krmení jádrem jednou denně moc dávat stejně nemůžete...). Tedy pokud chcete nahnat vzhled typu "lezou žebra, eventuelně páteř", možná to nebude ve žrádle, ale v nedostatku svalů. A ty se z kýble jaksi nezískají...
napsal(a):
Polárko, na vojtěšku má alergii, vždyť to psala.
Navíc ne všude je v zázemí elektrika, tedy možnost horké vody.
Pokud jezdí MHD, těžko bude vozit kyblík s nabobtnalými granulemi řízků, potažmo v tomhle počasí, pokud je mráz pořád, tak zamrznou během pár hodin.
Rozumím, že je to dražší varianta, ale co prostě pro období pro Vás komplikovanější (zima, mrazy) vymyslet nějaké granule / mussli pro tento typ koně? Pokud má ad libidum sena, neměl b být problém s udržením kondice. Ono pokud nedělá, tak Vám stejně opadne, ať do ní budete rvát žrádla sebevíc (navíc při krmení jádrem jednou denně moc dávat stejně nemůžete...). Tedy pokud chcete nahnat vzhled typu "lezou žebra, eventuelně páteř", možná to nebude ve žrádle, ale v nedostatku svalů. A ty se z kýble jaksi nezískají...
Tak to je má chyba, nečetla jsem komentáře, ale jen reakce na mně a hlavní příspěvek
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.118.20
Granule Premin No Grain.
Lebanna
napsal(a):
Já bych asi toto období přečkala na ovsu.Nasypete podle potřeby koně, můžete zamíchat semínko či kvasnice, on si schroustá a budete oba spokojeni.Logisticky i časově, nakonec i finančně, celkem nenáročné.
Pokud patříte k moderním odpůrcům ovsa, pak bych asi vybrala nějaké granule.Mě se zdá cenově i kvalitativně slušná značka La Sard.Přidávám kojícím kobylám.Chutnají.Přimíchávat nemusíte nic.Určitě ve své řadě mají nějaké hobby nebo muesli, které by bylo vhodné pro vaší kobylu.
Nebo vám tu třeba někdo poradí jinou osvědčenou značku.
Prosím o vysvětlení pojmu "moderní odpůrci ovsa" - nějak jsem to nepostřehla? Děkuji.
Hhippie, předpokládám, že těmi moderními odpůrci ovsa byli myšleni lidé, kteří ovsem nekrmí, protože jsou skálopevně přesvědčeni, že všem koním (a tomu jejich nejvíc) stráááášně leze do hlavy i v nepatrném množství, a tak krmí čímkoliv jiným, tedy bezovsové musli, bezobilninová dieta apod. Pak je legrace, když posléze zjistí, že ty nízkoenergetické hobby granule, které v dobré víře koníkovi pořídili, mají ve složení napsaný oves, no hrůůůůza ![]()
(existují samozřejmě koně, kterým oves opravdu nevyhovuje, ale je jich menšina...).
Když to je těžký. Já tomu na jednu stranu rozumím.
Málo dnešních majitelů koní - lesojezdců - má alespoň nějaké povědomí o potřebách koně. Natožpak o jeho "jídelních" potřebách. Taktéž spousta "ustajovatelů", co mají prostě louku za barákem a ke svému koni potřebují vypustit ještě nějakého, tedy za 2000 Kč / měsíc tam nechají pobíhat ještě jednoho. Dají jim seno a vodu, možná boudičku nad hlavu.
Takoví lidé budou těžko skládat koni jídelníček.
Na ještě druhou stranu: koně, co choděj pod sedlo jednou za 14 dní, fakt většinou nepotřebují jádro žádné. Naopak když už mají režim takový, že dostávají 2x denně jádro, tak pokud se jim sype oves a nemají, jak to vyventilovat a pak pod sedlem klidně bordel dělají. Nedejbože aby se jím krmili koně, co jsou nastátí z boxu a jdou jednou za týden (teď jsem ve stáji, kde nevycházím z údivu. Ustájení docela ve vyšším cenovém průměru na naší oblast a několik majitelů ustájených koní mají prostě jeden konkrétní den v týdnu, kdy za svými koňmi chodí. Koně mají jinak režim box a na pár hodin dle počasí paddock. To by mě kobyla po 3 dnech zabila )
Rozhodně ze sebe nedělám žádného odborníka na krmení koní. Beru to čistě z logiky věci.
Měla jsem na svém pastevku snadno krmitelné koně v různém vytížení (svoje koně, cizím bych do toho nemluvila). Oves dostávali jen ti, co začli vypadat "unavení". Dorovnávala jsem jim potřebu energie až do té doby, dokud se zdáli zase správně energičtí. Ti, co byli dobře krmitelní a nepracovali moc, dostávali maximálně ječmen (když potřebovali nabrat trochu hmoty), nebo prostě nic (poníci).
Maximálně jsem dodávala přes zimu minerálku a jedné kobyle preparát na podporu růstu rohoviny (přes zimu jí málo dorůstaly kopyta a vzhledem k našim tvrdým terénům to dělalo problémy...).
Myslím, že krmit koně jádrem je prostě potřeba dle toho, co od toho kterého jedince potřebujeme a jaké on má fyziologické potřeby. Ne proto, že se "koním vždycky něco sypalo do žlabu.".
napsal(a):
Prosím o vysvětlení pojmu "moderní odpůrci ovsa" - nějak jsem to nepostřehla? Děkuji.
Krásně to popsala Arkarian.
Tady v této diskuzi se to asi nevyskytlo, ale běžně se lidé z rady "krmte oves" absolutně zhroutí.A rozjede se tisíc příspěvků na téma, oves je jed a to nikdy!
Ta představa, jak jejich miláček běsní a šílí, když mu přihodí týden v mrazu na pastevku litr celého ovsa denně
Tak jsem opatrně napsala, jak bych to dělala já.
S tím, že majitelka by, když potřebuje dokrmovat, klidně mohla dát granule.