Zdravím, mám takový nevídaný a nejspíš i blbý dotaz, ale zeptám se. Je tu někdo z Vás koňáků, co dostal někdy boreliozu? Jak jste u koní fungovali? Nedávno jsem dostala boreliozu... Mám kobylku, a ta, když nemá nějakou práci, je hrozně plná energie a zlobí. Naštěstí mi s koňmi pomáhá rodina, ale myslíte, že by vadilo, kdybych si kobylku vzala jednou za čas na klidnou vyjížďku? Je zvyklá pracovat 2x týdně a je mi líto nechat jí tam stát. Omlouvám se za blbý dotaz a děkuji za jakékoli Vaše zkušenosti :).
Uživatel s deaktivovaným účtem
Záleží na tom, v jaké fázi onemocnění jste, jestli ještě probíhá léčba atb. atd. Mě koně pomáhali. Byla jsem na dlouhodobém atb. protokolu pro omezenou hybnost a chronickou ůnavu, způsobenou b. infekcí. Ke koním jsem šla, když to šlo. Ale mnohdy jen na chvilku a bez ježdění, užít si je a postupně, jak potíže ustupovaly, jsem přidávala zátěž. Obecně platí, nepřetěžovat se. Pokud jste v časném stádiu infekce a atb máte na tři až šest týdnů týdnů, tak i když se cítíte dobře, raději počkejte s ježděním do dobrání atb., ať si nevytvoříte zbytečně komplikace. Pokud už jste po atb. a cítíte se fajn, můžete klidnou vyjížďku, pokud vám MUDr nedoporučil jinak, dle mého zkusit. Neměla by vás ale vyčerpávat.
Co je klidná vyjížďka? ![]()
Myslím, že byste neměla jít do únavy, vyčerpání, prochladnutí apod. Prostě se neoslabit. Na běžné plné fungování to nebude, ale lehká vyjížďka nebo prohnání koně v kruhovce zvládnete. Ale buďte k tělu ohleduplná a nechte mu hodně času a energie na boj s chorobou. Pokud jste na ATB, tak bych ale počkala až na období po dobrání.
leninda
XXX.XXX.48.22
Zadavatelko, nevím jaký máte mít režim podle lékařů, ale pokud klid a bez námahy, vydržte to... nestojí to za to, věřte mi.
Já vím že to hrozně svádí si vyjet... ale jedno takové dobrodružství může vést k prodloižení léčby... jinak řečeno, za hodinku na koni můžete "nafasovat" pár týdnů klidu navíc, když nebudete mít dobré kontrolní výsledky. fakt to za to nestojí.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ja mela Borelku pred cca 2 lety, projevovala se mi opravdu silnymi bolestmi hlavy, unavou. Prisuzovala jsem to maturite, kterou jsem na podzim opakovala, ale kdyz ani po ni me bolesti nepresly, zasla jsem k MUDr. a nasla mi ji.
Napsala mi atb a klidovy rezim, ale: kone by nemel kdo vzit a necjtela jsem ho nechat 3 tydny stat, v praci za me nebyla nahrada, takze jsem po celou dobu brani atb fungovala celkem normalne. Priznaky odeznely, dodneska se nevratily, myslim ze muzu rict, ze jsem vylecena :).