Denisska
XXX.XXX.169.194
Ahojte,
mám klisničku sice už pátým rokem, ale začal se u nás objevovat velký problém s pocením přes zimu, je velmi, velmi chlupatá. Je to pastevní kobylka (má pouze přístřešek) a proto ji nemůžu a nechci nechávat stát mokrou. Na vyjížďkách se opotí i když jde jen krokem a je stále na stejném místě - nestěhuje se. Zůstane mokrá i po několika odpocovacích dekách, které z ní sundávám nacucané ! Máte někdo nějakou radu ? Přemýšlela jsem i o stříhání srsti - jednalo by se pouze o nějakou část krku a asi i podbřišák, ale mám strach, že by ji byla zima.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Mno, vzhledem k tomu, že se to zdá být dost atypické, nenapadlo Vás to konzultovat s nějakým vetem? Třeba to může mít základ v nějakém zdravotním problému. A třeba se to bude dát vyřešit.
Já měla hodně chlupatou tinkeru, kterou bylo třeba stříhat, ale jednalo se o letní měsíce. V zimě se potila jen při ježdění v teplých dnech, což považuji za normální - to se spojí i běžně chlupatý kůň při práci a teplém počasí...
V létě s pocením problém nemá? (rozumím, že v zimě je to palčivější právě z důvodů nepraktičnosti pro jezdecké využití a nastydnutí).
Zkusila bych vyvíchovat pořádně slámou mokrá místa a přes nový slaměný "polštář" přehodit deku - buď tu odpocovací, jinou propustnou a nebo někde doporučovali dokonce letní děrovanou, aby vlhkost mohla odcházet a aby se koník zahřál a rychleji na těch místech uschnul, než třeba vyčistíte.
Přijde mi, že ten fleece sice propouští, ale taky na sebe tu vlhkost dost váže. Náš kůň se tolik nepotí a taky musím po lehké práci odpocovací deku vyměnit, protože je mokrá.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Moje zkusenost je, ze kdyz na zahrateho kone, kor v zimni srsti date odpocku, nektery kun se zacne potit jeste vic. Hlavne v zime vzhledem k nizke teplote se proste zapari a je stale vlhky... zkusila bych ji vyvechtovat a pripadne jak pise nademnou dat cistou slamu a prekrit velmi prodisnym materialem, aby drzela (sitova deka, muzete vzit i starou zacnou a priprvnit elastickym pasem na deky)...
Ale nepodcenujte zdravotni duvody, nema treba zvysenou teplotu?
Jinak hodne stesti.
Denisska
XXX.XXX.169.194
Kobylka v létě chlupatá není, nachlupatí pouze na zimu.. a zdá se to být od roku horší, protože ještě loni to až tak hrozné nebylo ![]()
Je to velmi odolná kobylka, nebývá nemocná (a chci aby to tak zůstalo). Teplotu nemá. Zpocený má POUZE krk a málokdy podbřišák. Hodně jsem nad tím přemýšlela, je to velmi stresující koník a potí se ze stresu - jenže s tím nevím co dělat, práce ze země je na stoprocentní úrovni, plně mi důvěřuje (vyzkoušeno plno pokusů i her), dokonce i pan V. Bořánek nás velmi chválil, že tak hodně komunikativní a důvěřivý koník se téměř vůbec nevidí..
Ale když jdeme ven, tak je nervozní. Vím, že to vypadá jakože si protiřečím, ale v tomhle směru už se s ní nemám kam dál posunovat , dle bývalé majitelky taková prostě byla vždycky.
Vyzkouším ještě to s tou slámou, děkuji vám za rady.
A ještě co se týče odpocovací deky, nenechávám ji na ni, takže se z toho nezapaří, počkám takových maximálně 10 minut, a hned měním..
Denisska
XXX.XXX.169.194
Nepřijde mi, že by deky nějak výrazně pomáhaly, mám jak kvalitní, tak i méně kvalitní a můžu jich vyměnit klidně i 5 během půl hodiny...
Denisska
napsal(a):
Kobylka v létě chlupatá není, nachlupatí pouze na zimu.. a zdá se to být od roku horší, protože ještě loni to až tak hrozné nebylo ![]()
Je to velmi odolná kobylka, nebývá nemocná (a chci aby to tak zůstalo). Teplotu nemá. Zpocený má POUZE krk a málokdy podbřišák. Hodně jsem nad tím přemýšlela, je to velmi stresující koník a potí se ze stresu - jenže s tím nevím co dělat, práce ze země je na stoprocentní úrovni, plně mi důvěřuje (vyzkoušeno plno pokusů i her), dokonce i pan V. Bořánek nás velmi chválil, že tak hodně komunikativní a důvěřivý koník se téměř vůbec nevidí..
Ale když jdeme ven, tak je nervozní. Vím, že to vypadá jakože si protiřečím, ale v tomhle směru už se s ní nemám kam dál posunovat , dle bývalé majitelky taková prostě byla vždycky.
Vyzkouším ještě to s tou slámou, děkuji vám za rady.
A ještě co se týče odpocovací deky, nenechávám ji na ni, takže se z toho nezapaří, počkám takových maximálně 10 minut, a hned měním..
A když má zpocený pouze krk, proč vlastně dekujete ?
Denisska
XXX.XXX.169.194
Děkuji hlavně ten krk :).
No jo jenže zrovna krk, to je hodně svalů a když ho má po vycházce zahřátý a opocený, tak nemůže ani pořádně vychladnout a naopak jí to ztěžujete, když je celá zabalená navíc pokud je venku i nervoźní o to víc pak doma dopocuje, když je zabalená celá v dece
. Tak že bych řešila záda na krk bych se "vybodla" a nijak nebalila, není to oholenej sporťák, krk bych jen pečlivě vychýchovala slámou a pročísla. Pokud je prakticky suchá, nebo jen lehce orosená, pořídila bych tu síťovanou deku v fleecem na zádech, ta umožní rychlé doschnutí a přitom nechá záda pěkně chráněná.